Winterse buitenspeelpret: van voederpret tot vuurtje stook

Winterse buitenspeelpret: van voederpret tot vuurtje stook

Voorlopig bleef hij nog even weg, maar nu zou hij toch op komst zijn: Koning Winter.

We hebben nogal een redelijk stuk tuin. Naast een familie mollen, een school vissen, kippen, hanen en drie varkens, loopt er hier ook ergens een vos rond. Een egel en een eekhoorn hebben we al gespot en de reiger zien we vaak wegvliegen. Wanneer de duisternis valt, horen we zelfs een uil. Ja, het is hier een serieuze beestenboel.

Voederpret

Koning Winter maakt het voor onze gevederde vriendjes niet altijd evident om eten te vinden. Dus trokken M1 en ikzelf onze warme kleren aan en voorzagen de tuin van flink wat voederpret.

Het prehistorisch, ooit door de bompa getimmerd vogelhuisjes werd op zijn plek gezet. Touwtjes werden geknipt. Bolletjes werden her en der opgehangen. Onze tuin is klaar voor de komst van Koning Winter.

Kom maar vogeltjes, er is meer dan eten genoeg.

Leve buitenspelen

Dat ophangen van de vetbolletjes is maar iets eenvoudig. Iets klein. Dankzij de in elkaar geflanste voederpret zijn we echter weer een uurtje buiten. We hadden het er deze week nog over: in de winter komen onze kinderen te weinig buiten. Geheel onze schuld natuurlijk.

Een dikke jas, handschoenen, sjaal, muts en laarzen en ze kunnen er wel tegen. Lopen, schommelen, trappen, glijden, in geen tijd hebben ze het warm. Eigenlijk weten we dat wel en toch betrappen we er ons op dat we ze te weinig buiten laten. Waarom? Geen idee.

Buitenspelen stimuleert de creativiteit, verlaagt de kans op stress, zorgt dat ze grenzen verleggen en versterkt hen fysiek en mentaal.
— Gezinsbond

Ik ben er ook van overtuigd dat buiten spelen hen sterker, beter en gezonder maakt. Zelf vind ik buiten zijn ook wel plezant.

En zeker: Samen buiten zijn.

Als is het maar “het eten voor de vogeltjes ophangen” of het kijken hoe ze schommelt. Sinds ze zelf kan schommelen, is duwen “niet toegelaten., papa”. Dat wel. Voor de rest is gezellig.

Samen door de tuin hollen. Samen verstoppertje spelen. Samen de varkens voederen. Samen wortels uit de verwilderde moestuin trekken. Kleine dingen, maar zo aangenaam.

Vuurtje stook

Ik dacht ons namiddagje winterpret te eindigen met een gezellig kampvuurtje. Lekker warm en gezellig, zo rond de vuurschaal. Al was dat misschien wat te hoog gegrepen. Het vuur brandde. Dat wel, maar de kinderen hadden het nu wel gezien. Het vuur gaf nog niet voldoende warmte en daar kwam nog eens een regenbuitje bij. Tot zover hun (en mijn) winters enthousiasme.

Ook dat is de realiteit natuurlijk. :)

Uitsmijter: DIY Voederpret

Eerlijk is eerlijk. We hebben de vetbolletjes gekocht. Je kan ze echter ook zelf maken, net zoals een voederhuisjes. Al ben ik voor dat laatste niet de meest handige vader. Zelf proberen? Dan vind je hieronder wat tips.

Uitsmijter 2: Vuurfestijn

Valt het weer mee en zin om van Vuurtje Stook te doen? Met deze gerechtjes wordt het een heus vuurfestijn


Thx JBC om M1 om te toveren tot een wild dier, warm in te duffelen en er zo voor te zorgen dat we weer wat minder kleren moesten wassen.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.