De leukste activiteiten voor vaders en éénjarigen

De leukste activiteiten voor vaders en éénjarigen

“Beste vaders, wat zijn leuke activiteiten om met een baby van één jaar te doen?”

Het was één van de eerste vragen in onze kersverse Vaderklapkroeg (link), een besloten community voor vaders. De antwoorden van de virtuele tooghangers in onze kroeg waren oprecht inspirerend en dus delen we graag een overzicht van de leukste ideetjes.

Het is eigenlijk een vraag, die we vaak te horen krijgen: “Wat doe je met een baby van één jaar?”.

Dit is wat onze tooghangers wisten te vertellen:

Watergewenning of babyzwemmen

Founding vader Dimi begon met babyzwemmen vanaf acht maanden. Samen met jouw baby duik je voorzichtig het water in en laat je hem of haar wennen aan het water. De beginleeftijd varieert van bron tot bron. Aan te raden valt dat je in een chloorbad pas begint vanaf een jaar. Dan is jouw baby minder vatbaar voor infecties en zo.

Is het geen chloorbad en is het minstens 31,5°C (liefst 33°C), dan kan dit volgens een aantal bronnen al vroeger. Hou het echter beperkt tot een halfuurtje. Baby’s raken namelijk sneller onderkoeld. Geen chloorbad in de buurt? Vul het bad in uw badkamer en geniet samen van het warme chloorvrije water. Minstens even leuk.

Meer weten: Lees Dimi zijn volledige ervaring.

DSC_1066.jpg

Wandelen in de draagzak, rugzak of met de bolderkar of buggy

Een frisse neus halen, gewoon een korte wandeling kan soms echt deugd doen. Het hoeft niet altijd op een exotische plek of in één of ander bergdorp zijn. Of het nu in de stad, in het bos of in het park is, samen erop uit trekken, het is telkens het begin van een mini-avontuur.

De vervoersmogelijkheden zijn talrijk. Een draagdoek of draagzak, een draagrugzak en een schouderdrager vragen iets meer fysieke inspanning van de vader (of moeder). In een bolderkar of buggy is de inspanning beperkt tot het betere duw- en trekwerk. Zolang het kind goed is ingepakt en beschermd tegen regen of wind, maakt de beginleeftijd hier uiteraard niets uit.

50442363_10157337190057841_7431602751450120192_n.jpg

3. Schilderen met handen en voeten

Hoewel ik - volgens mijn vrouw, en terecht ook - niet de properste werker ben, was mijn eerste reactie: “Leuk, maar hoe hou ik het de vloer, de muren en mijn hebben en houden verfvrij?”. Een combinatie van plastiek op de grond, een plastieken tafellaken en een schortje met lange mouwen doet al veel. Iemand anders zette de peuter in een hoge kartonnen doos en liet hem daarin volledig “losgehen”.

Als verf gebruikten ze Ses My First., vingerverf die geschikt is voor kinderen vanaf 12 maanden. Plezier verzekerd, kan ik me voorstellen.

4. Peuter- en kleuterturnen

Het is een reactie dat we van verschillende vaders binnenkregen. Zelf wist ik niet dat het bestond. Peuterturnen kun je in o.a. Grimbergen, Tongerlo en Heist-op-den-berg, maar er zijn zeker nog meer plekken. Samen met jouw kind beweeg je en klim je over verschillende hindernisjes. Haalbaar vanaf het moment dat ze kunnen lopen (en klimmen).

Geen bewegingsschool in jouw buurt? Een parcours in huis of in de tuin bouwen kan natuurlijk ook. Al is het maar samen onder tafel en over de zetel kruipen. Leuk is het zeker.

Check zeker ook het verhaal van Frederic over peuterturnen.

5. Kinderboerderij

Bezoek eens een kinderboerderij. Voor ons misschien niet zo spectaculair als een uitje naar de zoo, maar voor de peuters is een kip zien al een belevenis. Je vindt er over het hele land. Zelf hebben we in de buurt Juffertje in ‘t Groen, klein en gezellig.

download.jpg

6. Boekjes lezen

Toegegeven, zware literaire werken moet je met een éénjarige nog niet lezen. Het zijn vaak kartonnen boekjes met allerlei dieren, soms wat geluid, één of andere gele clown van Studio 100 of een eenvoudig zoekboek. En toch zijn we ervan overtuigd dat voorlezen en door boekjes bladeren een meerwaarde is.

Het is moment waarbij ik bij de kinderen ben en actief tijd met ze doorbreng. Met boeken breng ik ze niet alleen woorden bij. Ook waarden, fantasie, contrasten en vindingrijkheid.
— Dimi

Het is niet alleen -al duurt het maar een kwartier - een moment van intens samen zijn. Je stimuleert hun woordenschat, hun kennis en hun fantasie. Het brengt ook rust in hun en onze hectische dagen. Boekjes lezen, het is misschien wel één van de oudste activiteiten die er bestaan, maar wel eentje om vaak te doen.

DSC_8868.jpg

7. Bouwen, puzzelen en spelen

Of het nu het Deense Duplo, of het Belgische Smartmax My First, of de houten puzzels en Jungle Stack van het Franse Djeco of Janod zijn, samen bouwen en spelen, vind ik persoonlijk echt leuk. De zoon houdt er meer van dan de dochter op die leeftijd. Het versterkt hun inzicht, hun motoriek en het is ook gewoon plezierig om te doen.

download (1).jpg

Samengevat: we kunnen grootse dingen bouwen, samen spectaculaire parken bezoeken of verre landen bezoeken, maar eigenlijk hoeft dat niet. Samen een hapje eten of samen naar de vogels in de vijver kijken of wat met een grote kartonnen doos spelen, meer moet het allemaal niet zijn.

Samen tijd besteden, daar gaat het zo vaak om.

Nog tips? Aarzel zeker niet om ze met ons te delen.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.