Vaderkost: durum kebab voor papa en kroost

Vaderkost: durum kebab voor papa en kroost

Elke vrijdag krijg je van ons een vader- en kindvriendelijk gerechtje om boven het vuur te maken. Een haalbaar niet al te moeilijk receptje, gemaakt door onszelf ism De Kleine Chef.

Deze keer kiezen we voor fastfood: een durum kebab. Al maken we strikt genomen misschien meer durum met köfte. Het idee is eenvoudig. We mengen gehakt met allerlei kruiden, rollen dit tot worstjes en steken het op stokjes. Die stokjes met gehakt roosteren we boven de barbecue.

Een stuk platbrood beleggen we daarna met dit gehakt, “alle groentjes” en looksaus. Vaders die het liever wat pittiger hebben kunnen er nog wat extra sambal over smeren. Serveren doen we in een chipszakje, maar je kan natuurlijk ook gaan voor aluminiumfolie, een servet of bakpapier.

Onze Durum is gezonder, lekkerder en veel cooler om te maken dan de welbekende fastfoodversie. We geven echter grif toe dat na een nachtje stappen – hoe zeldzaam dat ook geworden is met die kinderen – we al eens durven stoppen bij voor een fastfood durum.

DSC_9272.jpg
DSC_9278.jpg

Enkele tips

  • Gehakt mengen is ideaal om samen de kinderen te laten doen. Bereid de kruiden voor in potjes en laat ze dit zo bij het gehakt doen. Laat ze zelf mengen of meng samen. Mijn M1 houdt het voorlopig bij kijken hoe papa mengt want ze vindt het maar “een beetje vies”.
  • Samen rollen tot worstjes kunnen de oudere kinderen zeker ook al. Steek ze op extra lange satéstokjes. Zo kunnen de kinderen zelf relatief veilig de worstjes draaien op de barbecue.
  • Looksaus maken wij op basis van yoghurt, look en een beetje mayonaise. Dit maakt het iets gezonder dan puur look en mayonaise.
  • Snij de groentjes op voorhand. Hier kunnen de kinderen mits begeleiding ook bij helpen.
  • Met vuur spelen, dat is altijd een beetje gevaarlijk. Hou ze dus goed in de gaten.
DSC_9290.jpg

Recept: durum voor papa en kroost

  • Leeftijd: +4 jaar
  • Toestel: barbecue of grill
  • Aantal: 6
  • Duur: 1 uur
  • Speciaal materiaal: lange satéstokjes, schaal of bord om de worstjes op te leggen, lege chipszakjes (of aluminiumfolie, …)

Ingrediënten

Een paar platbroden (afhankelijk van de grootte. Alternatief is stokbrood, tortilla’s of Turkse broden), 2 tomaten, 4 wortels, 0,5 komkommer, 0,25 ijsbergsla, 1 rode ui, evt. sambal of pikante saus

Voor de saus: 6 el volle yoghurt, peper, zout, 2 el mayonaise, 1 teen look

Voor het gehakt: 800g lamsgehakt, peper, zout, 1 sjalot, 1 teen look, paneermeel, paprikapoeder, komijnpoeder

Bereiding

  • Pers het teentje look of snij het fijn. Meng met yoghurt, peper, zout en mayonaise. Zet opzij.
  • Snij voor het gehakt de sjalot en look fijn. Meng onder het gehakt. Kruid het met paprikapoeder, peper, zout, komijn. Voeg eventueel wat paneermeel toe, zodat het goed stevig is.
  • Rol tot worstjes.
  • Steek op satéstokje en bewaar in de koelkast.
  • Bereid de groenten voor: snij tomaat, sla, ui, wortel en komkommer in fijne schijfjes. Hou apart in kommetjes.
  • Verhit de barbecue. Rooster de gehaktworstjes boven het vuur.
  • Haal het vlees van de stokjes en beleg een stuk brood naar keuze. Rol op.
  • Smakelijk.
DSC_9299.jpg
durum.jpg

Met dank aan Barbecook voor Billy, de on-the-go barbecue en de Carlo en merci aan De Kleine Chef voor de educatieve input. Ontdek elke vrijdag een nieuw recept op Vaderklap.

Meer weten: lees ook

 

 

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.