Vaderkost: glühsap

Vaderkost: glühsap

Vorige week kon u al lezen hoe we een nieuwe reeks aftrapten: een reeks met vader- en kindvriendelijke recepten. Elke week krijgt u namelijk een receptje mee om thuis eens uit te proberen tijdens een gezellig dagje vuurtje stook.

Na de "veggies on a stick" is het tijd voor een drankje. Een drankje dat perfect past bij de sfeer van Koning Winter, kerstmarkten en koude avonden. Een drankje, genaamd Glühsap.

In een grote pot verwarmen we appelsap met allerlei extra smaakmakers: steranijs, citroen, kaneel, jeneverbessen, gember, etc. Even opkoken, laten trekken en je hebt een warm en kruidig drankje, dat je kinderen zeker zullen lusten. Voor de vaders, liefhebbers van de iets sterkere drankjes doen we er nog een scheutje donkere rum bij. Als je het nu niet warm krijgt,...

gluhsap.jpg
DSC_9280.jpg

Tips:

  • Kies voor een lekkere kwaliteitsvolle appelsap. Liefst lokaal en bio, het is de basis van je drankje. In onze pot: appelsap van Den Boogerd
  • Smaakmakers kun je op voorhand snijden en klaar leggen.
  • Laat de kinderen zelf hun citroen of sinaasappel snijden. Roeren in de potten is meer iets voor de vaders. Open vuur, weet je wel.
  • Steranijs, gember of kaneel, het zijn voor veel kinderen onbekende dingen. Laat ze tijdens de voorbereiding ruiken, voelen en proeven. Het verruimt ongetwijfeld hun smakenpalet.
  • Snij de appels of sinaasappels in sterretjes, maantjes of een vorm naar keuze en laat ze zwemmen in het sap. Ook het kinderoog wil ook wat.
  • Voorzie tassen met een handvat, die vallen gemakkelijker vast te houden.
  • Uiteraard kun je dit ook gewoon lekker binnen op je fornuis maken. 
  • Voor de vaders gieten we in de tas of beker een scheutje bruine rum, al is Bourbon in dit geval de beste match.

 

gluhsap.jpg

 

Recept: glühsap, winters drankje voor jong en oud

  • Leeftijd: vanaf 3 jaar
  • Toestel: open vuur, gewone barbecue of binnen in je keuken
  • Aantal: 10 personen
  • Duur: 15 à 20 minuten
  • Speciaal materiaal: pollepel, vuurvaste oude kookpot (kan al eens wat zwart worden van de rook), tassen met handvat

 

Ingrediënten

3l appelsap, 5cm gember, 4 steranijs, 4 kaneelstokjes, 1 kl jeneverbessen (of kruidnagels), 1 sinaasappel (of appel of citroen), optioneel: honing

optioneel voor de papa: bourbon of donkere rum

 

Bereiding

  1. Was de sinaasappel. Snij in schijven.
  2. Verhit het vuur.
  3. Doe alles behalve de sterkedrank in de kookpot. Zet op het vuur en warm het sap op.
  4. Roer af en toe eens in de pot. 
  5. Serveer in tassen. Werk voor de vaders af met eventueel een scheutje drank.

 

DSC_9322-2.jpg
DSC_9281.jpg

Met dank aan Barbecook voor de Junko en De Kleine Chef voor de educatieve input. Ontdek elke vrijdag een nieuw recept op Vaderklap.

Meer weten: lees ook

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.