Vaderkost: sinaasappelcake in het vuur

Vaderkost: sinaasappelcake in het vuur

U hebt er even op moeten wachten, maar hier zijn we terug met een nieuwe portie Vaderkost. 

Deze keer kiezen we voor een dessertje. Simpel, lekker en misschien wel wat verrassend. We maken een cake in een sinaasappel in een open vuur. Hoe cool is dat?

Eigenlijk houdt het niet zoveel in. Je maakt een viervierdebeslag - de basiscake in de cakewereld -, holt een sinaasappel uit, vult die op met het beslag, rolt die in aluminiumfolie, gooit die in het vuur en dan moet je wachten... De hitte van het vuur zal de cake bakken en de sinaasappel zorgt voor een ... hoe kan het ook anders ... een lichte sinaasappelsmaak.

Afwerken kan je doen met vruchtencoulis, nootjes, marshmallows, stukjes chocolade... Met andere woorden wat je maar wil.

DSC_9170.jpg
DSC_9286.jpg

Enkele tips:

  • We hoeven het niet meer te herhalen misschien, maar we doen het toch. Wie speelt met vuur, pas op. En zeker wanneer er kinderen rondlopen.
  • Let dus op wanneer je ze in het vuur legt, maar ook wanneer je ze uit het vuur haalt natuurlijk en ze open doet.
  • We kiezen voor een chocolade-viervierdebeslag. Kenners van glutenvrij en zo kunnen het zeker eens proberen met glutenvrije bloem.

Recept: sinaasappelcake in het vuur

  • Aantal: 6
  • Materiaal: aluminiumfolie en een tang
  • Duur: > 1 uur
  • Toestel: kampvuur of vuurschaal
  • Leeftijd: helpen met het deeg kunnen ze al vrij vroeg. Al is het maar de pot met bloem leeggieten in je mengkom. Het vuur, dat is voor de papa's.

Ingrediënten

25g donkere chocolade, 2 el cacao, 4 eieren, 250g boter, 150g suiker, 250g bloem, 6 sinaasappels

voor de afwerking: nootjes, meringue, munt, coulis, ...

Bereiding

  1. Klop de boter op met de suiker.
  2. Voeg de eieren toe.
  3. Meng er de bloem, cacao en chocoladestukjes onder.
  4. Snij een dekseltje van de sinaasappel. Hol uit. Het vruchtvlees kun je opeten of mixen, zeven en drinken als sap.
  5. Vul op met beslag. 
  6. Sluit af met het dekseltje, wikkel in aluminiumfolie.
  7. Verhit het vuur.
  8. Leg de sinaasappels langs het vuur, maar niet helemaal in het vuur.
  9. Gaar ze 20 à 30 minuten (hangt een beetje af van hun ligging tegenover het vuur)
  10. Haal ze uit het vuur, doe ze open. Werk af naar keuze. Smakelijk.
DSC_9284.jpg

 

Met dank aan Barbecook voor Junko en Jura en merci aan De Kleine Chef voor de educatieve input. Ontdek elke vrijdag een nieuw recept op Vaderklap.

Meer weten: lees ook

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.