Kledingtips voor kinderen op latten

De onvoorspelbaarheid van het weer is één van de charmes van de bergen. Stralende zon kan snel omslaan in sneeuw. Het is belangrijk dat je kinderen zich warm induffelen voor en na het skiën.

We geven de basisprincipes mee om jouw kroost warm te houden en zetten onze tips op een rij.

Het Drielagensysteem als basis
Werken in drie lagen is een belangrijke leidraad in de keuze van kleding. Elke laag heeft z’n eigen kenmerken en functie. Door te werken in lagen, kan je inspelen op veranderende weersomstandigheden. Maar bovenal houden de verschillende lagen ook je temperatuur vast.

Basislaag
Het thermisch ondergoed vormt de basislaag en is een perfecte isolator. Het houdt de warmte vast, terwijl het vocht van het lichaam onttrekt en afvoert. We kozen voor een setje van Odlo voor R. en een setje van Ayachuco voor A.

Tussenlaag
De tussenlaag bestaat uit een fleecetrui die een extra isolerend vermogen heeft. De fleecetrui zorgt voor een mooie buffer tegen de snijdende kou. Voor R. kozen we een fleece die bij haar jas past. Voor A. een meer technische fleece. Beiden van Protest.

Buitenlaag
De buitenlaag bestaat uit een waterdichte jas die in staat is de wind tegen te houden. Alle warmte blijft hierdoor mooi gevangen onder de jas. Voor R. zijn we iets speelser gegaan en zij kan de bergen veroveren als sneeuwluipaard. Voor A. Is het een meer neutrale jas van Protest geworden.

De skibroek
Een goede skibroek fungeert als tussen- en buitenlaag bovenop het isolerende ondergoed. Een water- en winddichte buitenlaag met daarbinnen een warmhoudende isolerende stof is een must. Voor de kleintjes zijn bretellen erg handig. Zo blijft de broek mooi zitten, ook al zit die misschien iets ruimer. Voor onze kinderen kozen we broeken van CMP. Degelijk en neutraal.

Sokken
Voeten en handen van kinderen zijn erg gevoelig voor koude. Kies voor kwalitatieve skisokken en handschoenen. Wij hebben gekozen voor sokken en handschoenen van Barts. De zoo-reeks vonden we wel leuk voor de sokken van onze kinderen. De handschoenen (met touwtjes) zijn ook van Barts.

Tip! Laat de skibotten drogen. Als ze de dag al starten met koude voeten is de zin om te leren skiën snel over. Met natte botten hebben goede skisokken weinig zin.

Met natte botten hebben goede skisokken weinig zin.

Helm
Een helm is uiteraard een must voor kinderen. Het zorgt naast de veiligheid ook voor een warm hoofd. Via het hoofd ontsnapt namelijk 40% van onze lichaamswarmte.

Met een goede skihelm heb je twee vliegen in één klap. Een helm is ook een goed herkenningspunt om je kinderen te spotten in hun skilesjes. En hoe 1 plus 1 toch 3 wordt. Voor R werd het een witte van Alpina. Voor A. Een donkerblauwe van Uvex.

Een sjaal of buff
Wij zijn voorstander van een buff. Een sjaal kan makkelijker loskomen en dat wil je vermijden tijdens het skiën. Kies daarom voor een buffje om de zone van de hals en de kin te beschermen tegen de koude. Poivre Blanc heeft er mooie dikke, ideaal op de piste.

Skibril vs skimasker
Heel vaak is een skibril of masker een ‘of' verhaal. Wij zien het als een 'én' verhaal. Een skibril is er voor de zonnige dagen. Terwijl een masker vooral nuttig is bij sneeuwval of in koudere toestanden. Ook wanneer er weinig zon is, geeft een masker vaak een veel beter zicht op de besneeuwde piste.

Voorzie dus het best beiden. Het nut van een masker komt helemaal naar boven tijdens het sleeën. De sneeuw die wordt opgeworpen tijdens het remmen met de slee, vliegt vol in het gezicht bij je kinderen. Een masker is hierbij een must.

De brillen hebben we gekozen voor Julbo voor R. een leuke roze. Voor A. een stoere blauwe.

Conclusie
Het is fijn om je kind progressie te zien maken op de pistes en in de sneeuw. Je wil dat je kind zo comfortabel mogelijk op de latten staat en goede kledij kan hiertoe bijdragen.

Laat je begeleiden door specialisten en denk eraan om in laagjes te werken. Zo zit je kind er de komende skivakantie warmpjes in.

DSC_5341_small.jpg

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met A.S. Adventure. We kregen volle keuzevrijheid in de producten. De selectie is er dus eentje uit het hart. Bedankt A.S. Adventure om onze kinderen avonturen te laten beleven.

Wil je zelf ook opzoek gaan naar skikleding voor je koters. Via deze link kom je rechtstreeks op de wintersport-afdeling van A.S. Adventure.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc