YouTubers?  #oogrol

Het voelt toch een beetje raar aan  om als man van 38 oprecht geïnteresseerd te zijn in de vlogs van YouTubesterren die doorgaans een kinder- of tienerpubliek aanspreken. Maar ik pleit schuldig.

Ik maak iedereen dan ook wijs dat ik die video’s vooral bekijk om professionele redenen. Ik kijk dan ook echt uit naar de dag dat mijn zoon S. (8) aankondigt dat hij de laatste nieuwe vlog van Dylan Haegens wil zien. Op dat moment krijg ik een geldig excuus en hoef ik me niet langer meer te verantwoorden

Naast Dylan Haegens is ook Enzo Knol één van de grootste ‘influencers’ bij Vlaamse en Nederlandse kinderen van 8 tot 13 jaar. Beide Youtubers bereiken een miljoenenpubliek met hun vlogs. Hun video’s staan bol van de nietszeggende vrolijkheid en vanuit het standpunt van een volwassen man denk ik regelmatig: ‘Mijn God, Enzo en Dylan bevestigen wel heel veel clichés over onze noorderburen,...  en dat half uur kijktijd, (echt waar, die dagelijkse video’s duren vlot 20 minuten tot een half uur) had ik misschien ook zinvoller kunnen besteden.

Maar het feit dat 2 miljoen mensen zich abonneren op het kanaal van Enzo Knol, dat events met YouTubers honderden tot duizenden jongeren aantrekken of dat Ketnet een Gouden K uitreikt aan Dylan Haegens als beste internetheld, bewijzen dat dit een fenomeen is dat niet meer weg te denken is uit de leefwereld van kinderen. Ook al snap je het als ouder zelf niet en vind je de inhoud bij momenten zo bespottelijk leeg

Moet je als ouder eigenlijk schrik hebben van al dat YouTube-geweld en wat moet je zeker weten over dit platform en zijn gebruikers?

1/ YouTubers maken geen schooltelevisie.

YouTubers zijn het verplicht aan hun publiek om video’s te maken die hun kijkers leuk vinden. Veel van de content die YouTubers maken doen je als ouder met de ogen rollen.  Ze vertellen wat ze vandaag hebben gedaan (=niks), leren je hoe je slijm kan maken, (daar heb je dus blijkbaar duizenden manieren voor), je kan meekijken hoe ze Fortnite spelen of ze maken video’s als  ‘10 dingen die alle vaders doen’   

Laten we zeggen dat hun video’s niet altijd even boeiend of educatief verantwoord zijn. Leg je daar bij neer en besef vooral; die video’s zijn niet voor jou gemaakt. Dus wees gewoon blij dat je er niks aan vindt.

2/ Youtuber zijn is heel hard werken

Vraag aan een klas 12-jarigen wat ze graag willen worden later, en de kans is groot dat heel wat onder hen zeggen: ‘YouTuber‘. Het lijkt allemaal zo eenvoudig. Je koopt gewoon een goeie camera , je begint te filmen en wordt stinkend rijk.

Niks is minder waar. Om als YouTuber door te breken moet je naast heel wat talent en présence gewoon ook heel hard werken en geduld hebben. Enzo Knol laadt ondertussen al bijna 5 jaar lang elke dag twee video’s op (ja, echt elke dag!). En ook bij hem duurde het een hele tijd voor hij met zijn video’s een deftig inkomen kon genereren.

Het vraagt dus heel wat doorzettingsvermogen en commercieel inzicht om het tot een succesvol YouTuber te schoppen. De grootste YouTubers leiden ook een kleine onderneming met verschillende personeelsleden die ervoor zorgen dat er elke dag goed gemaakte video’s verschijnen. Als je kind ervan droomt om een groot YouTuber te worden, hoef je die droom niet direct te doorprikken. Maar het is wel goed om een heel realistisch beeld op te hangen over de job als YouTubecreator.

3/ YouTubers geven ook waarden door aan je kind.

Ook al lijken de video’s van heel wat YouTubers niet te bulken van de straffe inhoudelijke content. Toch mag je niet vergeten dat heel wat van die YouTubers dagelijks een monoloog van bijna een kwartier of langer met je kind voeren.

Dat is doorgaans langer dan de monologen die jij met je kind op een dag kan voeren. YouTubers vormen dus zeker ook een deel het wereldbeeld van je kinderen. Het is aan te raden om bij je kind af en toe te polsen naar de YouTubers die hij/zij op dat moment volgt. Bekijk zelf ook af en toe één van die video’s. Zie je dingen waarvan jij vindt dat ze niet matchen met de waarden waar jullie als gezin voor staan? Durf er dan over te praten.

Zie je dingen waarvan jij vindt dat ze niet matchen met de waarden waar jullie als gezin voor staan? Durf er dan over te praten.
— Wouter

4/ Als je kind veel naar YouTube kijkt, zorg er dan voor dat YouTube een fijne plaats blijft.

De filmpjes van de vloggers kunnen je misschien doen ‘oogrollen’. Hun video’s zijn doorgaans nog redelijk braaf. Maar je hoeft niet ver te zoeken op YouTube om ook video’s tegen te komen waarvan je hoopt dat je zoon of dochter er niet mee wordt geconfronteerd.

Elke gebruiker van YouTube verbindt zich ertoe om geen inbreuken te doen tegen de Community Guidelines. Dat is een set richtlijnen die je meekrijgt in de kleine letters van YouTube. YouTube rekent op zijn gebruikers om het platform mee te onderhouden volgens deze richtlijnen en video’s die een inbreuk  zijn te melden. YouTube bekijkt dan of deze video’s moeten worden verwijderd.

Eén melding zal inderdaad niet veel verschil maken, maar als iedereen zich blijft wegsteken dan verandert er zeker ook niks. Dus bij deze een warme oproep om mee het verschil te proberen maken, voor onze kinderen.

5/ Wil je een veiligere video-omgeving voor je kind? Gebruik dan de (veel te brave) YouTube kids app.

Sinds 5 februari 2019 is er nu ook de YouTube kids app. Een app die je als ouder toe laat om je kinderen (van 3 tot 12 jaar) in een veilige omgeving te laten genieten van video’s.  In de app kan je voor elk kind een aparte account aanmaken. Per kind kan je video’s blokkeren, de videogeschiedenis herbekijken, ongepaste video’s melden (!) én de kijktijd instellen.

Jammer genoeg is er ook reclame op YouTube kids, maar als je dat echt niet wil, dan betaal je gewoon een maandelijkse bedrag voor je Google Premium Account.. YouTube/ Google is nu eenmaal een bedrijf en geen welzijnsorganisatie.

Eigenlijk ben ik wel fan van YouTube kids, al had het ook gewoon YouTube Kleuters mogen heten. Want de video’s van Enzo Knol en Dylan Haegens, die kan ik nergens bekijken. De YouTubefilter vindt dat deze video’s nog niet geschikt zijn voor kinderen onder de 12 jaar. Hopelijk vindt YouTube hier nog een oplossing voor. Anders is zelf Ketnet stoerder dan YouTube.


6/ Ga zelf ook eens op zoek naar een YouTuber die bij je past.

Om te begrijpen hoe het is om fan te zijn van een YouTuber moet je misschien eens op zoek gaan naar een vlogger die jou wel kan boeien? Dit zijn alvast de 4 Vlaamse YouTubers waar ik als 38-jarige vader graag tijd voor maak.

Graag hoor ik van jullie welke YouTubers jou kunnen boeien.

Hannesvlogt: Het YouTube kanaal van Hannes Coudenys. De man achter Ugly Belgian Houses en Like my Ride. Zijn zoon Rae die ook in de video’s voorkomt is een nog grotere ster dan zijn vader.

Syroop: Deze bebaarde en gepassioneerde videomaker/ freelance videomonteur blinkt samen met zijn hond Wifi uit in gelukkig en oprecht zijn. Hij streeft er niet direct naar om een groot YouTuber te worden, maar wil vooral zijn liefde voor gaming, skaten en YouTube delen met de wereld.

Henk Rijckaert: vooral gekend van zijn comedyshows maar even goed een mega getalenteerd YouTuber. Moest onlangs zijn geliefde ‘Koterij’ verlaten en ging op zoek naar een Kot waarin hij coole nieuwe dingen zal bouwen en uitvinden.

Lukas Lelie: nog een comedian met een eigen platform. En wel eentje over koeken. Hij nodigt collega’s uit en bespreekt een koek. Niet meer. Niet minder. Luchtig en nog wel funny.

  • Link: https://www.youtube.com/channel/UCClAK50Him-NtlwN6q2amRQWouter en Bert, de vaders van Digisaurus delen hun expertise en ervaringen rond schermgebruik en online media. Ontdek al hun andere bijdrages.


Wouter (38) fiere ‘digipapa’ van zoon S. (8) en dochter W. (6). Onderzoeker ‘digitale informatievaardigheden’ bij Howest en gepassioneerd spreker over mediaopvoeding onder de naam ‘digisaurus’. (www.digisaurus.be).