Skitrip: Nendaz met kinderen

Op skivakantie gaan doen we al jaar en dag in Nendaz(Zwitserland). Met een kleine uitzondering vorig jaar. Toen gingen we naar Zillertal. Maar oude liefde roest niet en Nendaz is voor ons altijd een beetje thuiskomen. Wij nemen je mee doorheen onze reis. 

Verblijf
We kozen voor een centrale uitvalsbasis in het centrum van Haute Nendaz: Domaine des Reines. Net voor ons appartement ligt een kinderpiste en samen met het binnenzwembad en de sauna waren dit de hoofdredenen om ervoor te gaan. Een geweldige penthouse met ruimte voor zestien personen. 

Het Gebied
Zwitserland is mooi. De natuur is er betoverend. Wijdse pistes en verdoken bospaadjes wisselen zich mooi af. Omsloten door magnifieke naaldbossen en spetterende rotspartijen. Wat kan de wereld mooi zijn. Sommige liftjes zijn ietwat verouderd, maar je krijgt er een heel ruime skigebied voor in de plaats. 4 Vallée verbindt Siviez, Veysonnaz, Thyon, Verbier en Nendaz met elkaar. Je hebt een aantal dagen nodig om die pistes allemaal achter de kiezen te hebben. Naast de pistes is de sfeer authentiek en gezellig. Voor de kinderen is er voldoende ruimte voorzien - waar je ook als niet skiër makkelijk kan geraken - om veilig te kunnen oefenen. 

Mini kids club
Skiën met kinderen is een uitdaging. Zeker als ze jong zijn en nog niet op de latten hebben gestaan. Via Ecole de Suisse kan je halve dagen boeken voor kinderen vanaf 2,5 jaar in de Mini Kids Club. Ze hebben een programma dat spelen en skiën combineert in een mooie formule. A. is er in alle geval helemaal weg van en is apetrots op z’n medaille na 4 dagen skischool. En wij hadden als ouders rustig de tijd om onze eigen koers te skiën. Boeken kan ter plaatse of via de website.

Cabane Balavaux
Op een vooruitstekende rotsstructuur en uitkijkend over de dieperliggende valei ligt Cabane Balavaux. Niet de meest hedendaagse cabane, wel een authentiek stukje Zwitserland. Opgetrokken in door de zon verweerde houten balken en afgewerkt met rode vensterluiken. Je kan er drinken, eten en slapen. De prijzen zijn er schappelijk en je hebt er - door de perfecte ligging - de hele dag zon. 

Hotel Nendaz 4 Vallées & Spa
Tegen één van de flanken in Nendaz staat een verbluffend hotel. Het is nagelnieuw maar, opgebouwd in klassieke stevige houten balken, lijkt het er al eeuwen te staan. De sfeer omarmt je met een eerlijke gezelligheid en het interieur ademt rust uit. Aan het hotel zit een spa gekoppeld die de gasten verwent met elk type sauna die er maar bestaat. De naam van de spa is Spa des Bisses. Ook gasten buiten het hotel zijn welkom om te baden in luxe. En daarin vormen kinderen geen uitzondering. Er is een kinderbad voorzien waar ze kunnen spelen met kleine kanalen en sluisjes. Een glijbaan en allerhande speelgoed. 

Voor de ouders zijn er sauna’s, stoom- en zwembaden in allerlei vormen en kleuren: een Finse sauna, een turks stoombad, een denappel sauna, een ijsgrot, een zoutgrot, een steensauna, een zoutbad, een ijsbad,… Kortom, je kan je een dag laten wegglijden in luxe en rust samen met je kinderen. 

Premier Alpine Center
Ze verkondigen zich als one-stop-shop voor een zorgenvrije skivakantie en daar moeten we ze gelijk in geven. Wij huurden hier onze ski’s en skibotten voor de kinderen. Maar je kan je ook laten verleiden door prachtige helmen, maskers, kleding en allerhande accessoires om je avonturen in de bergen te ondersteunen. Ze kunnen vervoer regelen voor specifieke acitiviteiten: Tourskiën, een sneeuw wandeling, ski-school,... het is allemaal het vragen waard. Als je als ouder je materiaal huurt, is het skimateriaal voor je kinderen gratis. Je kan ze bereiken via mail of via hun website

Curling
Als kind vond ik het een vreemde sport. Een beetje als petanque maar dan op ijs. Wij kregen instructies en initiatie van een uitgeweken Brusselaar op de ijspiste van Nendaz. Altijd fijn als belgen elkaar vinden op het ijs in een Zwitsers bergdorp. Het lijkt makkelijker dan het is, maar probeerden toch via de aangeleerde basisvaardigheden het spel naar onze hand te zetten. Een leuke en toegankelijk activiteit waar ook kinderen van genieten. De initiatie duurt een uurtje zodat er nog tijd is voor een biertje en een warme chocomelk achteraf.

Sneeuwtocht op sneeuwschoenen
Georganiseerd door Premier Alpine Center is ook dit een schot in de roos. We zijn vertrokken vanuit Siviez voor een korte wandeltocht bij valavond. Voor de kleinsten zijn er sleetjes. Kinderen vanaf vier jaar kunnen - net als de volwassenen - sneeuwschoenen aandoen. Voor ieders hoofd is er een lampje zodat je tussen de oude - met sneeuw bedekte sparren - de weg en oriëntatie niet hoeft te verliezen. Zorg zeker dat de jonge kinderen goed zijn ingepakt, zij zijn de enige die stil zitten en krijgen het nogal snel koud. Wanneer de zon achter de bergtoppen sluipt, koelt het snel af. Afsluiten doen we bij Chez Odette voor een heerlijke kaasfondue om terug op te warmen. 

Fondue bij Chez Odette
Verscholen in één van de twee grote blokhutten in het centrum van Siviez, kan je Chez Odette terugvinden. Een plaats waar lekker eten en schuimend bier elkaar vinden. Wie van de drie dames Odette is weten we tot op heden niet. Wel dat je er heerlijke kaasfondue, kraakverse pizza’s en ander lekkers kan krijgen. Allemaal geserveerd met een authentieke glimlach. Voor kinderen is er een kleine speelhoek voorzien zodat ook onze kids de toegankelijkheid wel kunnen smaken.

Transport met Hyundai Santa Fe

Wij zijn een zoektocht gestart naar een nieuwe wagen en zijn met een Hyundai Santa Fe vertrokken naar de bergen. Een sobere suv met vierwielaandrijving en uitgerust met knappe technologiën. Een pracht van een gezinswagen die moeiteloos kinderen en bagage op een bestemming kan krijgen. Bovendien rijdt hij geruisloos en subliem en voel je je bijzonder veilig op besneeuwde routes. 

Conclusie en tips.
Skiën met kinderen blijft geweldig. Met een gevarieerd programma schotelt Nendaz een evenwichtige omgeving naar voor waar zowel ouders als kinderen van kunnen genieten. Bekijk zeker ook deze zaken. 

  • Er is in het centrum van Nendaz een gratis kinderpiste. Je hoeft dus niet telkens vanuit het dal naar boven. Je kan met (jonge) kinderen gerust oefenen op de kinderpiste.
  • Huur een slee. De kinderen kunnen skiën soms beu worden en als je dan kan afwisselen met een slee, kom je weer een paar uren verder.
  • Er is in het centrum van Nendaz ook een kleine speeltuin. Ideaal als variatie. 
  • We zijn jammer genoeg niet binnengestopt. Maar er is naast de supermarkt een toffe bar, waar ze eigen bieren brouwen. Dat is iets voor 2019.
  • Kinderen gaan sowieso gratis mee omhoog. Een skipas is dus niet nodig
  • Hoogtestage is een bar in het centrum van het dorp die door Belgen wordt uitgebaat. Daar smaakt een biertje extra goed.
  • Neem een warm drankje mee naar boven. Chocomelk of Thee. Dat is ideaal om de kinderen een warme opkikker te geven. Hydroflask heeft heel toffe thermossen hiervoor.
  • Zonnecrème nooit vergeten.
  • Stap zeker binnen in het Office du Tourisme. Zij weten met elke vraag raad en kunnen je perfect verder helpen. En dat zomer en winter.

Als je nog moet vertrekken, bekijk zeker onze andere skitips.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc