Iedereen aan de hapjes

Hebben jullie een vaste avond? Ik alvast wel.

Elke vrijdag is bij ons hapjesavond. Het concept is eenvoudig: om 17u gaat de deur op slot, we springen in onze pyjama, met de kinderen maken we de hapjes klaar en duiken de zetel in om tenslotte onze creaties op te smullen voor tv.

Het begon gewoon, zomaar. Restverwerking. Ik heb namelijk een eigen zaak, De Kleine Chef, en heb dus altijd wel wat over na een feestje of een workshop. Er werd snel wat in elkaar geflanst en vervolgens samen opgepeuzeld.

Gaandeweg werd dit moment een echt moment van samen doen en samen zijn. Door de aard van mijn werk ben ik vaak van huis. Overdag, maar ook in het weekend en/of ’s avonds. Het nadeel van catering doen is dat je vaak moet werken, wanneer anderen vieren of thuis zijn. Dus werd de vrijdagavond meer en meer de avond dat we in onze agenda blokkeerden.

De hapjes stellen vaak niet veel voor. Geen groteske geknutselde dingen, maar kleine lekkernijtjes. Eenvoudig en smaakvol. Hier en daar iets apart, zodat ze subtiel wat nieuwe smaken leren. #Beroepsmisvorming.

Ook als we bezoek hebben op vrijdagavond, sleuren we ze mee in onze hapjesconcept. Al blijft mijn pyjama dan nog wel wat langer in de kast.

Ondertussen kijken zowel mijn vrouw, ikzelf als de kinderen ernaar uit. Al op donderdag zijn ze bezig met de vraag: “wat maken we morgenavond?” en “wat mag ik doen?” en “er gaan toch hapjes zijn, he?”. De kinderen rusten uit van een drukke school- en crècheweek. Mijn vrouw bekomt van de werkweek en ik voorzie een rustmoment voor ik aan het (meestal) drukke weekend begin.

Die avond brengt niet alleen rust, maar ook structuur en natuurlijk extra gezelligheid in huis. Tijd maken en tijd nemen. Een moment van intens samen doen, samen zijn en samen smullen.

Voor velen is vrijdag misschien frietjesavond, maar ik raad u aan: trek eens de frigo of de voorraadkast open, knutsel wat eenvoudigs in elkaar, trek een flesje wijn open, maak het gezellig en geniet.

Iedereen aan de hapjesavond, doe je mee?

Jordy Geuens is vader van 3, probeert af en toe een knaller van een opslag te placeren in zijn plaatselijke volleybalclub en is chef en eigenaar bij De Kleine Chef, een culinair advies- en cateringbureau voor kinderen.