Zillertal met Kids

Zillertal, dat zijn 508km skipiste en 179 liften om je overal heen te brengen. Maar het is vooral een plaats waar je met je kinderen de ruimte vindt om leuke activiteiten te doen. Op en naast de piste. Zillertal weet ons ganse gezin te charmeren.

Paulerhof
Een goede slaapplaats is het begin van elke reis en dat is lastig als je met een aantal vrienden met kinderen op (ski)vakantie gaat. Je moet een uitvalsbasis hebben die ruimte kan bieden voor iedereen. Dat is even zoeken. Wij kozen voor Paulerhof in het gehucht Stumm. Paulerhof is een statige blokhut in het dal, die de familie Lechner en hun dieren (een aantal koeien, kippen en de kat des huizes) herbergt, en een aantal gastenkamers ter beschikking heeft. Wij kozen voor het ruime appartement (met 4 slaapkamers, 3 badkamers en een keuken). De sauna, speelweide en de speeltuin krijg je er gratis bij. Naar Kaltenbach (de dichtstbijzijnde liften) is het 3km rijden en daar kan je naar hartelust parkeren en je uitleven op de pistes. 

Paulerhof bij het vallen van de avond.

Paulerhof bij het vallen van de avond.

Kaltenbach

Onze vaste startplaats om te starten met skiën (en vlakbij Paulerhof) is Kaltenbach. Het vormt het basiskamp aan de voet van het skigebied Hochzillertal. 88 kilometer aan pistes en voldoende om enkele dagen mee zoet te zijn. Er zijn ook fijne skihutten te vinden waarvan de Wedelhütte de meest exclusieve schijnt te zijn. Pracht van een hut opgetrokken in een authentieke sfeer en lekker eten. Het uitzicht is de laatste troefkaart die de Wedelhütte weet uit te spelen. De lounge-muziek omarmt ons met een warme gloed en vindt de perfecte balans met onze frisse pinten. Aan de voet heeft Kaltenbach een aantal fijne après-ski bars waar je na het skiën het beest kan loslaten in de avondzon. We zijn met kinderen op reis en laten ze dus vaak links liggen, maar de ambiance doet ons soms twijfelen om binnen te stappen.

Hintertux

Een gletsjer bezoeken met de kinderen is een belevenis. Er staan 3 liften tussen ons en de top en we maken er een dagje van. Zonder latten, met wandelschoenen. We gaan naar het dak van de wereld. De Hintertux-gletsjer vormt voor ons het dak onze reis. Jassen, handschoenen en mutsen worden dichtgesnoerd om de koude te trotseren. Bovenaan is er het Nature Ice Palace. Onze kinderen zijn er jammer genoeg te jong voor. Te gevaarlijk. Nature Ice Palace biedt een inzicht in de gletsjer en je daalt er af in de eindeloze ijsgrotten onder de gletsjer. We moeten er nog eens terugkomen als de kinderen ouder zijn. Dat staat nu al vast. 

A. aan het wachten op de lift in een huurpakje van skili.be

A. aan het wachten op de lift in een huurpakje van skili.be

Lunchen in Tuxer Ferner Haus

Om te bekomen van de hoogte nemen we de tijd om te lunchen in het Tuxer Ferner Haus. In het Wirtshaus om precies te zijn. Er heerst een kalme sfeer en het is een kindvriendelijke omgeving. Er is voldoende ruimte voor de kinderen om te bewegen terwijl wij (de ouders) een goed overzicht hebben op de kroost. De bediening is uitmuntend en weet de kinderen te charmeren met tekenvellen en potloden. Over het eten kunnen we niet klagen. Het is een goede combinatie tussen lokale keuken en enkele klassiekers. De kinderen kiezen voor klassiekers (met frietjes) en wij proberen het meer exotische lokale stoofpotje.

Tourski met Bernhard

We laten ons verleiden om op tourski te gaan en krijgen hierbij de hulp van Bernhard. Een vriendelijke Oostenrijkse beer die menig vrouwelijke harten sneller kan doen laten slaan en eigenaar van Mountain Sports Zillertal. We starten met de tocht vanaf de woonst van Bernhard. Daar bekijken we de route die we zullen gaan afleggen op basis van de laatste weersomstandigheden (zichtbaarheid, windrichting, sneeuwval en intrinsieke capaciteiten) latten en botten pikken we onderweg op vooraleer we via een verlaten weg naar het startpunt van de tocht rijden. De tourski-tocht loopt doorheen mistige bossen en prachtige natuur. Vanuit het dal klimmen we op richting de top. Ondertussen is het rustig en dringt de stilte tot ons door. We gaan doorheen een onaangeroerd landschap dat zelden wordt bewandeld. Het stemt je rustig terwijl je jezelf naar boven hijst. Voor mensen met een goede conditie is het te doen. Je moet technisch goed kunnen skiën om de afdalingen te doen. Met kinderen is het niet te doen. Bekijk het als quality-time voor de ouders. 

ErlebnisSennerei

Voor kinderen is dit een must. Twee weken na deze reis en bij het neerpennen van dit artikel spreekt A. er nog steeds over. Het is een kaasfabriek die helemaal opengesteld is voor het publiek met specifieke aandacht voor kinderen. Het hele proces van koe, naar melk tot het maken van kaas wordt visueel voorgesteld. Vanuit een vogelperspectief kan je heel de fabriek doorwaden. Spelenderwijs leren de kinderen bij en hebben ook de allerkleinsten plezier. Op het einde van de tocht kan je het resultaat proeven. Nadien kan je in de cafetaria nog iets drinken of eten terwijl de kinderen naar hartelust kunnen spelen in de ruim bemeten speelhoek. Er is een buitengedeelte waar kinderen de geiten- en koeienstallen kunnen ontdekken. De dieren zijn van heel dichtbij te benaderen en eten als het ware uit je hand. Er is een gigantische buitenspeelruimte in stro voorzien en een parcours om met trap-tractors rond te rijden. Neem gerust een halve dag de tijd in de planning hiervoor. Echt heel fijn. Meer info vind je op de website.

Sleeën via de Gerlossteinbahn

Eén van onze favorieten is de trip naar de voet van de Gerlossteinbahn in het dorp Hainzenberg. Je moet even met de auto en je merkt dat het hier rustiger is. De kabelbaan op zich lijkt verouderd te zijn en je merkt dat alles z’n beste jaren hier heeft gehad. Het lijkt een klein vergeten stukje piste die iedereen links laat liggen. Aan de voet vind je een bedrijfje dat zich specialiseert in slee-verhuur. Je kan er een slee huren vanaf 5,50 euro per dag. Een prikje al kan je - afhankelijk van het model - duurder gaan. Maar geloof ons, elke slee is goed genoeg. Via de verouderde kabelbaan wordt je naar boven gehesen en kan je plaatsnemen met je kind op de slee. Waarna een spetterende afdaling begint. Het parcours is vlak genoeg om je veilig te voelen en laat je af en toe naar adem happen wanneer het te snel gaat. Voor je kind en jezelf is het een fantastische trip. De moeders waren onderaan aan het wachten met een warme chocomelk en maakten de dag helemaal goed. 

Vaderklaptips

  • Huur skikleding! Wij hebben via Skili onze kleding gehuurd. Kinderen kunnen er maar een jaartje in en dan is zo'n skipak wel erg duur voor die ene week. Skili is een topservice.
  • Neem loopfietsjes mee. Er zijn in de buurt talloze opritten waar ze van kunnen rijden. 
  • Als je vanaf Mayrhofen richting Hintertux rijdt, zie je links van de weg een rode reddingshelikopter staan. Altijd mooi voor de kinderen. 
  • Neem een draagrugzak mee voor de kleinsten. Met een buggy kun je immers niets komen doen in de bergen. Wij kozen een Osprey.
  • Warme dranken op de pistes laat kleine kinderen terug kleur krijgen. Hydroflaks heeft een prachtige serie met felle kleurtjes.
  • Wanneer je met een kleine baby snel hoogtes wint (bij bv. een hoog gelegen hotel of een skilift), moet je telkens een halfuur wachten tussen de liften. 
  • Zeker de Erlebenissenerei bezoeken.

meer info over zillertal


 

Bedankt voor de samenwerking aan Skili, Osprey, Hydroflask & Zillertal.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc