Hiken met kinderen. De tips.

Een wandeling is een droom voor velen en vaak een kwelling voor kinderen. Hoe komt dat? En kunnen we het voor de kinderen niet makkelijker maken? Of ze motiveren. Wij denken van wel. Je kan onze tips hieronder nalezen. Vergeet zeker niet ons zoekspel te downloaden onderaan de pagina. Het is ook één van de essentiële tips om een wandeling voor iedereen aangenaam te maken. 

1. Maak vooraf een versnapering.
Zorg ervoor dat kinderen kunnen toeleven naar de wandeling door ze zelf hun eigen koekjes te laten maken. Fruitdoosjes te vullen of iets wat ze graag lusten. 

2. Maak van de wandeling een zoektocht met het vaderklap zoekblad.
Zorg ervoor dat je samen (en het liefst om ter eerst) dingen kan ontdekken. Je kan ons vaderklap zoekblad downloaden om je op weg te zetten. Niets leuker dan zaken aanstippen op het blad. Verzin zelf ook extra zaken die je kan 'spotten' in het wild. #vaderklapzoekblad en we bekijken wat je tijdens de wandelingen hebt kunnen ontdekken. 

3. Maak een van ketting van sponsjes
Zorg ervoor dat je tijdens warm je kind verkoeling schenkt. Een ketting van sponsjes is makkelijk te doppen in de rivier en zorgt een lange tijd voor aangename verkoeling.

4. Selecteer de juiste wandeling en zorg voor een beloning
Maak het niet te moeilijk en zorg dat iedereen de wandeling aankan. Plan ook samen met je kind de wandeling en stippel samen uit. Je kan je kind hier al duidelijk maken dat je bijvoorbeeld zal eindigen aan een prachtig meer of aan een waterval. Een beloning helpt altijd.

5. Laat de kind een kaart tekenen
Ga nog verder en zorg dat niet alleen de ouders maar ook de kinderen een zicht hebben op de wandeling. Laat ze een kaart tekenen met ankerpunten en herkenningspunten. Zo zien ze zelf de progressie. 

6. Neem een vriendje mee
Ze kunnen altijd veel meer als ze in groep zijn. Neem een vriend(in) van je kind mee. Dat vinden ze geweldig en ze zeuren een pak minder. 

7. Start vroeg
Je kinderen zijn vroeg wakker, je kan maar beter vroeg vertrekken. Zo blijft er genoeg tijd om nog wat te spelen achteraf. En het geeft je ruimte voor de aperitief. 

8. Laat kinderen zelf een rugzakje meenemen
Zo weten kinderen wat essentieel is om mee te nemen en geeft hen een verantwoordelijkheid. Let er wel op dat je alles kan dragen. Mochten de kinderen moe zijn is het een extra balast die jij zal mogen torsen. Zorg dat je dat aankan.

9. Geef kinderen een verantwoordelijkheid
Zorg ervoor dat er iemand de leider is en wissel eens af. Laat ze bijvoorbeeld eens de verrekijker dragen. Dat maakt je kind trots en leert je kind omgaan met verantwoordelijkheden. 

10. Neem een pauzes
Jullie zijn midden in de natuur. Maar zorg ook voor speel pauzes in de natuur. Zelf kan je even uitrusten terwijl je kind op ontdekking gaat. 


Download ons zoekblad. Een blad voor kinderen en ouders met zin voor avontuur.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc