Bangelijke boekentip: Wonderwaar

Bangelijke boekentip: Wonderwaar

Toegegeven, onze (kinder)boekenkast puilt uit. De kwaliteit van de inhoud kent hoogtes en laagtes. Bovendien weet niet elk boek mij (of I.) te boeien. Ergens logisch, want het zijn kinderboeken, maar anderzijds zijn er genoeg boeken die dat wel doen.

Soms is het de vormgeving, soms het formaat of de tekeningen of het verhaal…het zijn boeken die blijven hangen en die wij graag uit de kast halen. Of de kinderen dat altijd zo leuk vinden, dat is een ander paar mouwen.

De combinatie van én leuk voor de ouders én regelmatig door de kinderen uit de kast gehaald, is geen evidente. Eén van onze laatste aanwinsten doet dat wel. Het is een reeks over wetenschap, met als titel Wonderwaar.

jan boek (5 van 6).jpg

Jan doet de tekst, Joachim de illustraties. Die Jan kennen de trouwe lezers van de reeks over de wereldreis. Het is inderdaad diezelfde Jan die een jaar op wereldreis trok met zijn kinderen (zie: link)

“Voor onderzoekers vanaf 6 jaar”, aldus het boek. Hoewel M1 nog iets te jong is, heeft ze graag dat we het voorlezen en haalt ze nadien ook anekdotes uit het boek naar boven. Het prikkelt haar, dus is duidelijk.

De essentie van wetenschap is niet kennis of weten, dat is gewoon het gevolg van de verwondering en nieuwsgierigheid.
— Jan

Het is geen boek met proefjes of met wetenschappelijke uitleg. Het zijn verhalen over gebeurtenissen. Meer nog, het gaat over de wetenschappelijke verwondering. De korte inhoud van boek 1 “Wonderwaar. Op missie naar de zeebodem” verklaart het misschien nader: Eind jaren twintig, begin jaren dertig van de negentiende eeuw. De twee onderzoekers William Beebe en Otis Barton kruipen in hun Bathysfeer, een grote stalen bol waarmee ze de diepzee gaan verkennen. Hoe kwamen zij tot die bijzondere uitvinding? En wat vonden ze daar, diep in de zee?

In boek 2 wordt het thema aardbevingen aangedaan.

Begin jaren veertig van de twintigste eeuw. Onderzoeker Marie Tharp werkt aan gedetailleerde kaarten van de oceaanbodem. En dan doet ze een ontdekking: de centrale kloof op de Mid-Atlantische Rug buldert en trilt, en is het epicentrum van veel aardbevingen. Kan ze hiermee eindelijk de eeuwenoude theorie bewijzen dat de continenten op aarde … bewegen?

Een derde boek, over het heelal, komt uit in januari, en er zouden er nog verschijnen.

Ken ik Jan? Een beetje, via zijn wereldreisteksten. Verder wil ik oprecht objectief blijven. M1 is echt getriggerd door het boek. Ook I, en ikzelf, nemen het eerste boek graag in de hand. Ik kan dit boek dan ook alleen maar aanraden voor alle onderzoekers vanaf 6 jaar.

Of die boekenkast nu uitpuilt of niet, deze reeks is sowieso een meerwaarde.


We werden voor dit artikel noch betaald, noch gesponsord. We zijn oprecht fan van de Wonderwaar-reeks en bedenker Jan.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.