Vakantietip: kamperen in een tipi

Vakantietip: kamperen in een tipi

Woensdagavond 18u00. Na drie keer het vertrekuur uit te stellen wegens uit de hand gelopen graafwerken, vertrekken we eindelijk richting Troostembergbos in Tielt-Winge. In de auto: mezelf, mijn dochter, een bevriende vader en zijn dochter. Klaar voor een avondje kamperen.

Op uitnodiging van Natuur en Bos gaan we kamperen in een tipi. Natuur en Bos plaatste op verschillende natuurgebieden in Vlaanderen heuse tipi’s. Behalve een vetcoole tent is het basic: een jerrycan, een pomp met water, een toilet, een douchezak, een vuurzone. Meer is er niet. Niet echt glamping en ook minder gedoe dan nog eens met de eigen tent sleuren. We zijn benieuwd.

Na wat zoeken (tip: niet het eerste maar tweede straatje links) rijden we tot net bij de bivakzone. Materiaal wordt gedropt en de auto wordt verplaatst naar een parkingspot enkele honderden meters verder. Handig, dat bespaart ons sleur- en loopwerk.

Hoewel de zespersonentent gigantisch is, slagen we erin om die in geen tijd om te toveren tot een klein slagveld. Zo kunnen rechtstaan is toch wel net iets meer comfort dan onze eigen 2-secondententjes.

Dat dit tipidorp beschouwd wordt als één van de mooiste uit het gamma, dat geloof ik best. Begrensd door een groot bos langs de ene kant en uitzicht op een veld met struikgewas langs de andere kant. Instant vakantiegevoel, en dit op 20 minuten van mijn huis.

Na het inrichten van – correctie: overhoop halen – de tipi, trekken we het bos in. Wat zijn die beuken toch indrukwekkend. Een pittig klimmetje en een avontuurlijk touwparcours, dat is spek naar de bek van de dochters. Ergens heeft iemand een kamp willen maken en de dochters beginnen al snel aan de renovatie van dat kamp.

De vadermaag begint te grommen en dus wordt de renovatie stopgezet en vervangen door het klaarmaken van het eten. Na het lessen van de dorst en een beperkt aperitiefje, begint Jan aan de pasta. Een oud kampvuurtje, een kookpot en een onepotpasta, simpel maar lekker.

Ondertussen delen de dochters overal kersen uit onze tuin uit. Ideaal als kennismaking en om het ijs te breken met de andere kampeerders. In ruil krijgen ze koekjes en chocolade, goeie deal. En wij worden getrakteerd op lekkers van de buren. Chicken wings, lamskoteletjes, wat een feest.

Ondertussen valt de avond. De dochters spelen, ravotten en socializen verder. Ze dagen de andere kampeerders zowaar uit voor een loopwedstrijd. Tot zover hun rustig avondje, oeps.

Het kampvuur wakkert aan. Altijd gezellig. Marshmallows worden bovengehaald. De graad van gezelligheid stijgt. De graad van vermoeidheid bij de kinderen ook. Ze facetimen nog even met de mama en kruipen daarna hun slaapzak in. Een beetje regen kan de sfeer niet verpesten. Gezelligheid en vakantiegevoel troef, zo op een woensdagavond op 20 minuten van ons deur.

Rond middernacht duiken we onze tent in. Straf hoe goed die kinderen slapen op die dunne matjes. Slapen op een matje, dat is altijd een beetje plezant afzien. Uiteindelijk rekken we het nog tot 8u en ritsen dan de tent open. M1 blijft rustig verder knorren. Half van haar matje, volledig in haar slaapzak. Een klein slaapwonder.

Het ontbijt wordt bovengehaald, M1 wordt langzaam wakker. We ruimen alles op en doen nog een kleine wandeling in het bos. Ik blijf onder de indruk van die prachtige beuken en de rust van het bos. Rond 10u vertrekken we naar huis. De kinderen krijgen een eerste klopje. Precies toch niet zo goed geslapen, of te lang opgebleven?

Hoe eenvoudig het concept ook is, het blijft toch altijd plezant. Zo eens in de natuur overnachten. Jan en ik zijn het erover eens: dit doen we zeker nog een keer. De buitenlucht, het bos, de kinderen, gewoon lekker basic met een beetje comfort. Soms moet het niet meer zijn.

Vanaf 1 juli kun je in verschillende plekken een tipi huren. De prijs is 30 of 40 euro per tent, 10 euro per volwassene en kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee. Best wel betaalbaar, vind ik dat.

Meer weten: Buitengewoon kamperen


Coverfoto: Yannick De Pauw (Soms Ook Heimwee). Rest foto’s: Vaderklap

Voor de review werden we niet betaald. Die is dan ook volledig eerlijk en uit het hart geschreven. Lees alles over ads op vaderklap via deze link

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2.

Chef, eigenaar en evenementorganisator Coeur De Boef