Dit was DadTalks2019

Exact een maand geleden lanceerden we DadTalks2019, het eerste congres door vaders, over vaders, maar voor iedereen.

  • Arena van dienst: De Muziekstudio in deSingel in Antwerpen

  • Plan: het publiek intrigeren, plezieren en inspireren met boeiende vader-sprekers

Poster_V2-01.jpg

Zondagmorgen 9u, de eerste toeschouwers komen aandraven. De koffie is warm, de croissants versgebakken, de ideale start van een zondag. Openen doen we zelf, wij founding vaders van Vaderklap. Over waarom we dit organiseren, wat het doel van de dag is en dan geven we graag het woord door aan vaderklepper en presentator van dienst, Wim Schotsmans.

Jan Peeters, over vaderbetrokkenheid nu en vroeger

Spreker 1 is doctor Jan Peeters. Hij is verbonden aan UGent en werkt voor het VBJK. Hij verrichtte onderzoek naar de rol van de vader, de plaats van de vader in het wetenschappelijke onderzoek, etc. Zelf kwam hij tot een aantal interessante conclusies. Zo was de rol van de vader in de opvoeding lange tijd marginaal. Amper kwam het aan bod. Of wel, hou het kind niet te lang bij de vader. Tijden zijn veranderd, alle geluk.

Bekijk hier de volledige sessie van Jan Peeters. (link)

“Anders vader zijn”, Karl Zwinnen, Jan Leyssen, Tim Van Deyck

Na een korte pauze geven we het woord door aan enkele gewone vaders. Ze vertellen hun verhaal. Recht uit het hart, gewoon zonder nonsens. Hoe ga je om als jouw zoon een beperking heeft, hoeveel kun je houden van een kind dat niet van jou is en wat doet het met het gezin om een jaar op reis te zijn?

Drie totaal verschillende verhalen, drie verschillende vaders, maar telkens was het boeiend en inspirerend. Hieronder vind je alvast twee van de drie sessies.

Studio Vaderklap: special “DadTalks2019”

Vaderklap zou Vaderklap niet zijn, als het niet zorgde voor wat extra’s. Vaderklepper Hans Hoet nam zijn microfoon mee en ondervroeg eigenhandig alle sprekers en aanwezigen. U vindt al zijn stukken op ons audiokanaal Studio Vaderklap (link).

Zoals bijvoorbeeld

Vaderwerkingen in de kijker

Na de lunch en de pauze was het tijd om 2 vaderwerkingen in de kijker te zetten. Mohammed Mansouri en Arne van VZW De Sloep proberen elk op hun eigen manier vaders te helpen en te inspireren. Twee prachtige werkingen die we maar al te graag in de kijker zetten.

Bekijk de volledige sessie hier online. (link)



Vaderschap over de grenzen heen

Alvorens we aan het afsluitende stuk begonnen, vroegen we een boel vaders op het podium. Vaders uit Syrië, Rusland, Senegal, Koerdistan en ja, zelfs eentje uit Ieper. Met behulp van enkele vrijwillige tolken maakten we er een open gesprek van over de grenzen heen. Hoe beleven zij het vaderschap, waar worden zijn gelukkig van, etc.

Bekijk de volledige sessie van deze link: vaderschap over de grenzen heen.

Afsluiten deden wij, vaderklap founding vaders, met een vooruitblik op wat komen zal. Wat brengt 2020 voor Vaderklap, wat is het doel en de ambitie?

En op die laatste vraag is het antwoord simpel. Wat is onze ambitie? Vaders inspireren, op weg helpen en verbinden.

2019-11-03 - 16u41m - VADERKLAP - ANTWERPEN - DE SINGEL - Robin De Raedt - 8192.jpg


Bedankt aan onze partners (Departement Gelijke Kansen, Buitendenker en De Kleine Chef), alsook aan alle vrijwillige handen, de helpers en alle toeschouwers.

PS: tussen elke spreker hadden we nog een kleine verrassing. DadTalks door de ogen van kinderen: wat kan hun vader goed, hoe ziet hun papa eruit, etc. Alle video’s vind je op ons Youtubekanaal. Hier alvast een voorsmaakje: https://youtu.be/bdTNkLYXzYw.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2.

Chef, eigenaar en evenementorganisator Coeur De Boef