Digitale wijsheden voor vaders met tieners

Digitale wijsheden voor vaders met tieners

De vakantie is voorbij. Het schooljaar is een week ver. Misschien is dit wel het ideale moment om alle afspraken en gewoontes over digitale toestellen in huis te herbekijken (of gewoon te herhalen).

Omdat ik alvast goed voorbereid wil zijn op mogelijk pubergedrag van mijn eigen zonen, ging ik begin deze zomer met collega-Digisaurus Wouter 24 uur op stap met enkele tieners. We hadden veel plezier, maar vroegen hen vooral naar hun goede en mindere ervaringen met regels over tablets, smartphones en games in eigen huis. (link 24u met pubers op stap, deel 1)

Enkele zaken die ik alvast in het achterhoofd houd:

1// Ze zoeken een digitale balans

Ja hoor, ze weten dat die digitale toestellen (te) veel aandacht krijgen. Ze beseffen dat ze soms “zonder ziel” naar Youtube kijken en snel afgeleid worden door berichtjes. Sommige noemen zich zelfs verslaafd. Ze zijn dus bezorgd om zichzelf. En stiekem hopen ze dat jij hen helpt. Meten is weten: hoeveel tijd besteed je aan al die apps? Check it out en start het gesprek!

2// Duidelijke afspraken, graag!

 Niet dat ze die altijd zullen volgen. Maar samen afspraken maken over wanneer en waar je die smartphone mag gebruiken? Uiteraard! Zo lang je je als vader ook er maar aan houdt (dus geen “Maar ‘t is voor papa’s werk”-excuus als je stiekem Facebook checkt).

En afspraken zijn er best al van jongs af aan. Of zoals een tiener gefrustreerd zei: “Als ik jong was, leek de smartphone het paradijs, alles mocht. En dan krijg je plots op 12 jaar strikte regels.”

 3// Het is geen zever!

Vloggers? Fortnite? TikTok? Onze kinderen zijn echt wel een andere generatie. Maar een grote teleurstelling die we hoorden: “Mijn pa noemt alles waar ik naar kijk gezever.” Ze snappen ook wel dat jij het niet begrijpt, maar stiekem hopen ze toch op wat interesse en al zeker geen afkeer.

4// Privacy is belangrijk

 Zeker, ze delen meer op sociale media dan jij zou willen. Toch denken de meesten goed na over wat wel en niet doorgestuurd mag. Maar waar ze zeker niet tegen kunnen, zijn ouders die zomaar snuisteren in hun berichtjes. Jij zou het ook niet van hen appreciëren.

 5// Die digitale media zijn (soms) echt nodig

 Wij zijn toch ook groot geworden zonder het internet? Zeker! En buiten spelen, boeken lezen, je gewoon vervelen … het zijn belangrijke dingen die we allemaal moeten doen. Maar schooltaken worden gecommuniceerd via Smartschool en in Whatsapp-groepen besproken. Dus ze volledig afsluiten van die digitale wereld, is misschien ook niet meer van deze tijd.

6// Ze genieten van offline activiteiten

Een topmoment in onze 24 uur met onze tienerexperten: the walk in the park. De smartphone werd een uurtje bewust weggelegd en we gingen wandelen. We babbelden, we klommen op boomstammen en we zagen mooie vogels die we niet op Instagram deelden. “Zo eens samen een bordspel spelen, dat is ook leuk!” werd ons gegarandeerd.

Ik hou het alvast in het achterhoofd voor binnen enkele jaren!

 

P.S.: Beste vader met tieners, laat me op tijd weten wat ik vergat :-)


Wouter en Bert, de vaders van Digisaurus delen hun expertise en ervaringen rond schermgebruik en online media. Ontdek al hun andere bijdrages.

Bert (36) is fiere ‘digipapa’ van zonen T. (4) en J. (2). Projectmedewerker bij Mediawijs en gepassioneerd spreker over mediaopvoeding onder de naam ‘digisaurus’. (www.digisaurus.be).