Hoogtes opzoeken in Ticino.

We krijgen vaak de feedback dat we een blog hebben voor jonge kinderen. We zitten als founding vaders nu eenmaal met jonge koters tot 5 jaar. De zoektocht naar activiteiten die memorabel en inspirerend zijn voor oudere kinderen is niet onze wereld. Nog niet. Wel bezocht ik onlangs Zwitserland samen met 13 heren (soms ook nog kinderen) en kon ik proeven van wat het moet zijn om met oudere kinderen doorheen de bergen te trekken.

Wandelen met een doel

Ik was in Zwitserland in het kader van een vrijgezellenfeest. Intussen zijn we mannen en vaders waar een vrijgezellenfeest niet altijd drinken en feesten moet zijn. We zouden samen een wandeling maken met een doel. Dat doel werd Capanna Albagno in de regio Ticino in Zwitserland. Een plek gevangen in de bergen. Waar rust en natuurpracht elkaar ontmoeten.

Monte Carasso. 

We zijn gestart vanuit het dorpje Monte Carasso. Waar we de wagen vlot konden parkeren aan een pizzeria in het dorp. Vanaf daar moet je een klein riviertje zoeken en daarlangs kan je een kronkelend pad omhoog vinden. Stijl. In het begin slingerend doorheen wijnranken om daarna over te gaan in dichte bossen. De zon straalt en de verkoeling van het bos doet geweldig deugd. 

Ponte Tibetano

Een hoogtepunt op onze wandeling is een Tibetaanse brug Carasc. De verbindingsbrug tussen Monte Carasso en Sementina twee dorpjes die op de flanken van de berg liggen. De brug is een echte belevenis. Je wandelt 130 meter boven de gapende diepte en je vangt de wind in de haren. Prachtig. Het is ook veilig om met jonge kinderen te bezoeken. Ook zonder de wandeltocht - gebruikmakend van de kabelbaan - kan je de brug bezoeken. 

De bossen in tot boven de boomgrens

Vanaf de brug duik je opnieuw het woud en via stijle wandelpaadjes klim je traag maar zeker steeds hoger tot je merkt dat de dichte bomen overgaan in weiden om, later over te gaan in rotsen en gesteenten. Op het einde kom je boven de boomgrens en zie je de capanna - genesteld op een bergrug - opdoemen. Het einde van de trip nadert. 

Capanna Albagno

De Capanna zelf is perfect gepositioneerd om de hele dag zon te vangen. We worden hartelijk ontvangen door een geweldig trio en planten ons neer op het terras en vieren de overwinning met frisse pinten. Genietend van het uitzicht en de gloed van de namiddagzon. De hut oogt heel hedendaags en nieuw, ze onderging dan ook een recente renovatie. Slapen doe je in zo’n hut altijd in groep. Er is plaats voor 28 personen en wij vullen de helft met onze manschappen. Het eten is er heerlijk, lokaal en eenvoudig. Alles wordt trouwens - door de afgelegen locatie - geleverd met helidrops.

Zonsopgang op de Gaggio 

Wij staan na een veel te korte nacht op om de Gaggio te beklimmen. De hoogste piek uit de omgeving. Het pad is grilliger dan verwacht en je moet af en toe over rotsen en stenen om de top te halen. Maar eenmaal boven overvalt je het gevoel van rust. 


Het trio dat ons met oen armen heeft ontvangen in Capanna Albagno.

Conclusie

De wandeling met overnachting in de Capanna Albagno is een geweldige ervaring. Een belevenis die memorabel genoeg is om niet meer te vergeten. Het zorgt ongetwijfeld voor verbinding. Of je kinderen nu jong of oud zijn. Een aanrader van jewelste is een ochtendwandeling voor de zonsopgang op de top van de Gaggio. Zonder dank. 


Alle informatie over de Cabanne en de hangbrug kan je terugvinden op de website van Ticino. De route van onze hike zie je hieronder.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc