Skitrip - De bergtoppen van La Tzoumaz

Genesteld op dezelfde berg als Verbier, met Col de la Croix de Fer als scheiding, ligt La Tzoumaz. Een bergdorp dat minder exclusief is en minder focust op Nightlife dan Verbier. Maar daarom niet minder charmant. Wij ontdekken het samen met onze kinderen.

Logeren bij Residence La Tzoumaz
We logeerden in een nieuwe hut vlakbij de lift. Alles is nagelnieuw. Het ontbreekt een beetje aan charme, maar je krijgt er wel wat comfort voor in de plaats. Onder de hut ligt supermarkt en de nabijheid van de lift is een enorm voordeel. In de kelderverdieping krijg je een locker die verwarmd wordt. Erg prettig is dat zo ‘s morgen met warme voeten in je skibotten stappen. Vooral voor de kinderen.

Een wandeling met sneeuwschoenen
De omgeving van het dorp ontdekken kan je het best door te wandelen. Een wandeling op sneeuwschoenen of raketten is een erg fijne manier om dat te doen en laat je toe om in de diepsneeuw en door bossen te laveren. We starten onze tocht terwijl de schemering invalt. Wij wandelen doorheen het bosrijk gebied rond La Tzoumaz en ontwaren sporen van wild in de sneeuw. Een gids geeft duiding en zorgt ervoor dat we de weg veilig terugvinden. Intussen is de avond gevallen en zoeken we onze weg door het bos met onze koplampjes. Even houden we halt voor een gluhwein. Heerlijk. De wandeling kan je rechtstreeks boeken bij La Tzoumaz tourisme en dan krijg je er ook de optie bij waarbij je kan afsluiten met Raclette.

Raclette na de raketten.
In het centrum van La Tzoumaz eindigt de tocht op sneeuwschoenen. In Restaurant Le Central houden we halt. Een verzamelplaats voor de lokale bevolking zo blijkt. Een gezellige verzameling waar mensen samenkomen. Wij hebben Raclatte gereserveerd. De gesmolten kaas verwarmt onze zielen en tovert een glimlach om onze monden. De kinderen eten nuggets met frietjes. De kaas is minder toegankelijk voor hen. Maar dat laten de ouders niet aan hun hart komen. Raclette is een perfecte afsluiter van de dag. Je kan de combinatie boeken via office de tourisme La Tzoumaz voor 35 Zwitserse frank. Daar heb je ook nog een gratis aperitief bij.

Zwemmen onder de lift
In La Tzoumaz is er een publiek zwembad. Als je in het dorp logeert, mag je hiervan gratis gebruik maken gedurende gans je verblijft. Ook de sauna kan je gebruiken, daar moet je 8 Zwitserse Franken per persoon bijtellen. Het is een gezellig zwembad, dat ruim genoeg is om je kinderen en jezelf te verblijden. Het heeft een zweem van nostalgie over zich. In het zwembad liggen ballen, zwembanden en duikbrillen die je gewoon kan gebruiken. Het personeel is enorm vriendelijk wat een zwembadbezoek tot een enorme aanrader maakt.

DSC_6211-2.jpg

Sleeën op de 'Piste De Luge'
Het is een activiteit waar ik eerlijk gezegd erg naar uitkijk. Samen met je kind die berg afglijden brengt je ongetwijfeld dichter bij elkaar. In La Tzoumaz is specifiek een slee-piste aangelegd. Hoe fijn is dat. Je slingert doorheen de bossen op je slee. Samen. Echt geweldig.

Tip! Neem een slee met een rem. Het is soms lastig om op de steile stukken goed te remmen.

Tip! Neem helmen en skibrillen mee. De sneeuw die opvliegt tijdens het remmen komt terecht in het gezicht van je kind. Dan is zo’n bril eigenlijk noodzakelijk.


Conclusie
La Tzoumaz is een rustige en goedkopere manier om Les 4 Vallées te ontdekken dan Verbier. Een dorp dat het moet hebben van een kalmere setting. We vinden dat La Tzoumaz nog een groot groeipotentieel in zich heeft.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc