Zomers Zwitserland 2: Kindvriendelijk Grächen

Zomers Zwitserland 2: Kindvriendelijk Grächen

Grächen is een gemeente en plaats in het Zwitserse kanton Wallis dat zijn oorsprong heeft in de landbouw. Later is het meer en meer gaan focussen op toerisme dat vooral bij families met kinderen in trek is. Daar wilden wij ook wel eens van proeven. 

Gedeeltelijk autovrij en heldere hemels
Grächen is gedeeltelijk autovrij. Het dorp ligt op een hoogte van ongeveer 1600 meter. Vanuit het dorp is een fraai panorama te zien van op de omliggende bergen. Er heerst in de zomer een gezellige drukte van wandelaars, families en inwoners die samenzwermen op het centrale plein. Grächen is één van de meest neerslagarme plekken in Zwitserland. Je wordt er getrakteerd op uren zon. Zowel in de zomer als in de winter.

Hotel Desiree. 
We kiezen het familievriendelijke hotel Desiree uit als onze uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Een klassiek hotel met één verborgen schat: De Spielzimmer (zie hieronder). We kiezen voor een familiekamer waar ons hele gezin terecht kan. De kinderen in een stapelbed voorzien van Barbapapa dekbedden. 

Spielzimmer
Een speelkamer midden in het hotel waar je enkel via een klein deurtje naartoe kan. Het is het walhalla voor elk kind. Van poppen tot playstations. Je kind verveelt er zich nooit. De kamer ligt op een soort tussenverdiep en vlakbij het restaurant. Super handig om als koppel rustig te eten terwijl de kinderen zich bezighouden in de speelkamer.

Zauberwasser
Voor de bevloeiing van alpenweiden en akkers maakt Grächen gebruik van vier eeuwenoude waterkanalen (Bineri, Drieri, Chilcheri en Eggeri). Deze kanalen voeren gletsjerwater af van de nabijgelegen Riedgletscher. Langsheen deze kanalen zijn makkelijke wandelwegen aangelegd. Ideaal om te doen met kinderen. We ontdekken samen met een gids de geschiedenis en er zijn langsheen het pad ook ‘installaties’ gemaakt om voor mooie afwisseling te zorgen. Raken ze het stappen toch even beu. Laat ze dan een denappel of takje in het water gooien. Het plezier om hun ‘bootje’ te kunnen volgen is fascinerend en ze vergeten het wandelen op een speelse manier. 

Sprookjesachtige skiliften
Na de wandeling besluiten we omhoog te gaan met de skiliften. Tot ons groot jolijt ontdekken we dat bepaalde liftjes uitgerust zijn in een speciale uitvoering. De skiliften zijn omgevormd tot sprookjes. Je kan er luisteren naar het verhaal van zodra de deuren sluiten. De taal kan je jammer genoeg niet kiezen. Je zit met Duits opgescheept en zal zelf de vertaling moeten maken. Maar de kinderen luisteren aandachtig naar de toonaarden en de vreemde tongval en laten zich op het ritme van de verhalen naar boven leiden. 

Family Mountain Restaurant
Op de top lunchen we in Family Mountain Restaurant. Een uit de kluiten gewassen blokhut die helemaal vernieuwd is. Een gezellige sfeer omarmt je wanneer je geur van hout en eten in je opneemt. Er heerst een aangename warme sfeer. De kinderen worden er op hun wenken bedient met een indoor speelparadijs om je duimen en vingers bij af te likken. En over het eten kunnen we net hetzelfde zeggen. Eenvoudig maar lekker. Dit is ook het centrale punt op de piste waar de kinderen van skischool en opvang kunnen genieten in de winter. 

Sisu Familypark
Net naast het Family Mountain Restaurant ligt het Sisu familypark. Al klinkt de naam veel meer dan het in werkelijkheid is. Het is in wezen een pracht van een speeltuin. Waar een combinatie van spinnenweb, glijbanen en waterpartijen je kind in vervoering kan brengen. Als dat niet genoeg is kan je een opblaasbare band oprapen en eens een afdaling maken. Zowel voor ouders als kind geweldig en zowel ’s zomers als ’s winters open. 

Lamatrekking in Niedergrächen
Een woord. Fantastisch. Al moet ik toegeven dat ik vooreerst wat schrik had. Maar het is wonderbaarlijk hoe goed kinderen connectie maken met de vriendelijke wollige hoogpotige dieren. We kuieren doorheen paadjes en hellingen met elk een lama aan onze zijde. We ontdekken de omgeving en leren het verhaal kennen van Dominique Gruber die al 25 jaar met lama’s de bergen in trekt voor dagtochten en langer. De kinderen nemen actief deel en dit verveelt nooit. 

Tip. Zorg dat je kinderen gesloten schoenen aanhebben. De lama zou op de tenen van je kind kunnen gaan staan. Niet dat dit erg is, maar in open teenslippers kan het wel pijnlijk zijn.

Waliserhof
In de schaduw van de kerk en aansluitend op het centrale plein kan je Waliserhof terugvinden. Iets wat de aanblik heeft tussen kroeg en brasserie. De plek lijkt er al honderden jaren te staan. Het verweerde hout heeft al generaties meegemaakt. Je kan er een mooi lunch bestellen, terwijl je de kinderen kan loslaten op de aanpalende speeltuin.

Zermatt & Gornergrat
Vlakbij Grächen ligt Zermatt. Die andere parel in de Alpen. Zermatt is compleet autovrij. Je neemt best de trein in Täsh waar je binnen een kwartier uitstapt in Zermatt-centrum. Onmiddellijk sluit Zermatt je in de armen. De houten huizen en cabins aan elkaar getimmerd alsof ze er al eeuwen staan. De smalle straatjes en pittoreske winkeltjes zorgen ervoor dat het het voelt alsof je terug in de tijd wordt gekatapulteerd. De koets met paarden, oude treintjes en de geur van versgebakken brood bevestigen alleen maar. De elektrische kleine wagentjes brengen je af en toe terug naar het heden. Dit is een paradijs. 

Gornergrat
Vanuit Zermatt kan je beslissen om nog meer de hoogte op te zoeken. De Gornergrat is de meest epische manier. Klassieke treintjes staan puffend te wachten in een station en nemen je mee omhoog. Langsheen een paar haltes waar je rustig de berglucht kan ophalen - slingert de spoorlijn zicht langsheen de bergflank omhoog. De omgeving is geweldig en je krijgt een prachtig zicht op de Matterhorn en z’n omgeving. Zermatt ligt aan je voeten. Het enige nadeel is dat het nogal druk is. Je zit in volle treintjes met vele toeristen naar boven. Eenmaal boven ben je wel onmiddellijk van de drukte af. De kinderen geniet van elke meter langsheen het traject. Wij kozen om een stuk te voet af te dalen. Ook erg fijn. 

DSC_1198.jpg

Conclusie
Kindvriendelijker vind je niet. Niet enkel het hotel of de restaurants die wij hebben bezocht, maar heel de regio loopt over van kindvriendelijkheid. Het lijkt me dan ook de ideale plek om zowel zomer en wintervakanties met kinderen door te brengen. Vergeet - nu je er toch bent - Zermatt niet mee te pikken. Hier moet je ooit eens geweest zijn. 


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc