De camera wordt slim: Nest Cam IQ

We schreven nog maar net over de camera’s van nest en hoe technologie mooi kan inhaken op je (gezins)leven en daar zijn de mensen van nest al met een nieuw product: Nest Cam IQ. Een fijn product kan altijd beter, in dit geval betekent "beter" een kleine revolutie. 

Persoonherkenning
Voor het eerst herkent Nest de persoon die een kamer is binnengekomen en het is verbluffend hoe snel de camera leert. Hij heeft aan twee keer genoeg, om een persoon te herkennen en leert erg snel bij. 

Internet is de bottleneck
Rekenkracht van dit alles gebeurt niet in de cloud, maar in het toestel. Er zit namelijk een processor in, die de rekenkracht voorziet om de beelden instant te verwerken. Daarna worden beelden en info doorgestuurd via wifi. De bottleneck - wat het internet momenteel nog vormt - wordt hierdoor een gedeelte omzeild. 

Productupdate
Bij een productupdate is het logisch dat de camera verbeterd wordt. Een 4K sensor, HDR en supersight klinken allemaal mooi, maar het blijft gooien met cijfers. Het resultaat is in alle geval een pak verfijnder en gedetailleerder dan de Nest Cam en de Nest Cam outdoor. Ook het nachtzicht heeft diezelfde update meegekregen. Je zou denken dat dit toestel de Nest Cam vervangt, maar die blijft gewoon bestaan. Dat toestel is goed en het is een lagere financiële instapdrempel dan de Nest Cam IQ.

Een ware Quentin Tarantino in huis
Een heel fijne feature is de volgfunctie met close-up weergave. Als een persoon wordt gedetecteerd zoomt de camera digitaal in op de persoon en lijkt het alsof er een volgcamera op de persoon zit. Hierdoor zie je veel gedetailleerder wat een persoon uitspookt. 

Design
Het ontwerp lijkt rechtstreeks overgenomen van de Nest Cam Outdoor. De verfijning zit hem echter het meest in de voet. Doorheen het scharniertje waarop de camera draait, lopen alle kabels onzichtbaar langs de voet weg. Waar de originele Nest Cam nog een gewone camera is, is de Nest IQ een waar designobject. En staat de camera te schitteren in ons interieur. 

Vriendelijkheid
Ook de installatie loopt - zoals bij elk Nest product - feilloos en de Nest Cam IQ communiceert met een oplichtende blauwe ring. Hij lacht je als het ware vriendelijk toe. Het doet ons denken Eve, de mooie robot die een bijrol speelt in Wall-E.

Conclusie
Als je vanop afstand je kinderen wil zien spelen en wil communiceren - ja, je kan spreken en communiceren via de camera - is dit een leuk toestel dat prachtig staat op je bureau, kast of boekenplank. Neem er het veiligheidsaspect bij en je hebt een erg capabele veiligheidscamera die rechtstreeks in verbinding staat met je smartphone. Neem je er de Nest-aware bij (een extra abonnement) kan je zelfs herinneringen ophalen doorheen 30 dagen geschiedenis.

Je leest het, het is een heel compleet toestel dat perfect is ‘geadopteerd’ door ons gezin. Ik ben fan.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc