Luchtkwaliteit meten met blueair aware

Gezonde lucht. Dat wensen we onze kinderen allemaal toe. In periodes van klimaatakkoorden is het thema hedendaagser dan ooit. Wij ging met vaderklap opzoek naar toestel dat de luchtkwaliteit meet om zo inzicht te krijgen in de kwaliteit van hetgeen je kinderen inademen. Meten is weten.

Er zijn heel wat toestellen op de markt die op een eenvoudige manier de luchtkwaliteit meten. Allemaal staan de toestellen in verbinding met de een applicatie op onze smartphone. Wij kozen voor de Blueair Aware. Mede door de integratie met IFTT.

Installatie
De installatie verloopt moeiteloos. De verpakking is aantrekkelijk, helder en vriendelijk. Het toestel moet je eerst kantelen om het te activeren en aan te geven dat je de aware wil koppelen aan je wifi-netwerk en je smartphone. De app doorloopt de stappen op een heel vlotte manier en met de ‘licht-lijn’ communiceert het toestel op een heel aantrekkelijke manier met de gebruiker. 

Kleur bekennen.
Het toestel staat aangenaam op de boekkast en communiceert met de lichtlijn en geeft aan wanneer de lucht zuiver is (blauwe kleur) danwel vervuild (rode lijn). Het geeft dus onmiddellijk inzicht in de luchtkwaliteit en zo hoeft niet iedereen de app in te duiken om te kunnen zien hoe het precies zit. De kinderen vinden het zelfs leuk. 

Technisch
Voor mensen met enige technische achtergrond kunnen we de cijfers meegeven: Het meetbereik van fijnstof (PM2.5) is van 0 tot 500 µg/m3, VOS vanaf 125 tot 1000 PPM en CO2 vanaf 450 tot 5000 PPM waarvan het equivalent gebaseerd is op de VOS-metingen. Ons zegt het weinig maar de app en het toestel zelf zorgen voor duidelijkheid door er termen op te kleven: uitstekend, goed, gemiddelde vervuiling, zware vervuiling. Daarnaast meet het toestel luchtvochtigheid en temperatuur. Dat begrijpen we dan weer wel. 

Aansturing luchtreiniger
Blueair voorziet een directe integratie met Aware en hun toestellen die wifi-connectie hebben. Je kan een auto-mode aanzetten waarbij de luchtreinigers automatisch aan de slag gaan wanneer de vervuiling stijgt. Zonder de tussenkomst van de gebruiker. Erg fijn. Maar ook als je niet zou kiezen voor een luchtreiniger van Blueair, kan je door de integratie van IFTT zelf een lichtreiniger kiezen en aansturen. 

Conclusie
Het geeft een veilig gevoel om te weten hoe de luchtkwaliteit er voor staat. Op die manier kan je meteen reageren door bijvoorbeeld een raam te openen of de bron op te sporen. Het is aan de vader (of moeder) om te kijken of de prijs te verantwoorden valt.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc