De muzikale trekroute

De muzikale trekroute

Plan je een lange autorit met kinderen? En vraagt jouw kroost ook of het nog ver is zodra je om de hoek van de straat bent? Onze houvast: een mooi uitgebalanceerde muzieklijst die zowel de voor- als achterbank kan bekoren. Wat, waarom en hoe? Ik leg je graag m’n aanpak uit.


Buigen is breken

Mijn kinderen (een jongen en meisje van 6 en 4 jaar oud) zijn van nature niet wat je noemt keurige flinkerds wanneer ze lang in de auto moeten zitten. Tenminste, als we niet de gepaste verstrooiing aanbieden. Aanvankelijk pasten we onze reisbestemming ernaar aan (“Noord-Frankrijk is ook mooi”), maar na die week kamperen in de regen, besloten we niet meer te buigen. We zouden resoluut de zon opzoeken en 100’en kilometer rijden.

Sound & Vision

Maar hoe die jonge garde tevreden houden? Vrouwlief om het uur naar de achterbank sturen om verhaaltjes voor te lezen? Neen. Wedstrijdje grijze Citroëns versus blauwe Peugeots tellen? Laat maar….Gingen we dan twee iPads aanschaffen? Ook niet. Maar écht puriteins onze kinderen de schermen ontzeggen? Dat dan ook weer niet. En zo mogen ze sinds vorig jaar in een paar blokken van een uurtje naar DVD-schermpjes kijken. En daartussen luisteren we muziek, terwijl het landschap aan hen voorbij glijdt. 

 

Muziek op een kruispunt

Helaas gaat een zoveelste beurt speelplaatsliedjes chauffeur en co-piloot ook vervelen. En ben je je weer aan het schikken naar die tirannetjes op de achterbank. Maar dit jaar dus niet. Ik maakte een gezinsvriendelijke Spotify-afspeellijst van meer dan zes uur (voldoende om tussen de filmuurtjes door welgemutst tot in Zuid-Frankrijk te geraken).  Hoe ging ik daarbij te werk?

Kinderen baas, ouders eindbaas

Ik selecteerde allereerst een reeks van hun favoriete nummers, die er bij ons ook goed in gaan. En dan heb ik het over het kruim van de Radio Oorwoud-cd’s: Twee geëngageerde grappige platen die zonder een zwaaiend vingertje kinderen warm maken voor een milieubewust leven.

Spitsvondige teksten in nummers uit zeer uiteenlopende genres. Een productie van WWF onder leiding van Hannelore Bedert, die heel wat muzikale vrienden warm kreeg om deel te nemen aan dit project (Raymond van het Groenewoud, Stijn Meuris, Koen Wouters, Dimitri Leue, Sean Dhondt,…). 

 

Pop, alternatief & dance…anders beluisterd

Daarnaast plukte ik ook het meest kindvriendelijke uit m’n eigen muzieklijsten. Dat wil zeggen: vaak Nederlandstalige nummers, zomers en opgewekt, met veel herhaling in tekst of melodie die de meezingfactor verhogen (Pa van Doe Maar, Badaboum van Hooverphonic, La Bamba van Los Lobos,…) en als het even kan, ook nog inhoudelijk van die aard dat ze een gesprek(je) tussen ouders en kinderen tot stand kunnen brengen (Astronaut van Spinvis, Iedereen Gewonnen van Senne Guns, Nummer 10 van Kapitein Winokio). Of waar een persoonlijk verhaal aan vasthangt (de rest).

Ook twee vreemde eendjes in de bijt, maar steevast lijfliederen van die ‘little kleines’ : Rozane van Wim De Craene en S(on).O(f a).B(itch). van Nathaniel Rateliff…wat mijn zoon gelukkig ruim verkeerd meezingt. Maar het is een van de weinige keren dat ik hem niet zal corrigeren. 

Tot slot

Mix het geheel gelijkmatig door elkaar, zodat iedereen op tijd op z’n wenken wordt bediend.

Je kan de playlist terugvinden op Spotify onder de naam ‘Gezinsvreugd op de trekroute’, of ga gewoon zelf aan de slag. Want onze smaak is de jouwe misschien niet.

Een fijne trekroute gewenst!

Roel is freelance copywriter bij ZENDMASTER uit Antwerpen, houdt van het organiseren van inspirerende feestjes, is sociaal geëngageerd en is bovenal vader van twee klein mannen.