Vaderkost: de eerste aperitief van het jaar

Vaderkost: de eerste aperitief van het jaar

Hupla, daar is de zon met bijhorende hoge temperaturen. Ons groot schuifraam gaat open en we verschuiven de stoelen naar buiten. Tijd voor het eerste buitenaperitiefmoment van het jaar.

Wat heb ik dat gemist. Gewoon... snel de stoelen buiten zetten en samen genieten van de warme zonnestralen met zicht op de tuin, wat snelle hapjes en een drankje. Heerlijk. Dat het maar snel zomer is.

Nu was het opmerkelijk. M1 wou haar eigen stoel, haar eigen drankje en ook de hapjes liet ze niet links liggen. Er werd van "santé" gedaan en M1 deed net alsof zij al één van de groten was. Kleuters, het is me wat.

 

Vaderklap kookt.jpg

Mejuffer M1 doet de laatste tijd ook niets liever dan helpen opruimen (lees: soms toch), helpen stofzuigen (lees: of toch een poging tot) en helpen koken met papa (lees: meestal gewoon alle vers gesneden groenten dadelijk opeten). Het doet mijn vader- en foodiehart (jip, ik ben zo ene) wel plezier te zien dat ze graag bij mij op het eiland komt zitten. Al gaat alles dan wat trager, zit ze al eens in de weg of moet ik haar verhinderen alles op te eten, het is best wel gezellig om samen, een poging te ondernemen tot, te koken.

Het was maandag vakantie, mooi weer en mejuffer M1 wou koken, dus besliste ik om een boel hapjes te maken, als voorbereiding op de eerste buitenaperitief van het jaar. Haar BFF, het 9-jarige buurmeisje, kwam meehelpen. Dolle pret verzekerd.

 

Vaderklap kookt.jpg

Het was de eerste keer dat ik alleen met twee kinderen kookte. Wat me opviel, naast het feit dat 9-jarige buurmeisjes betere kookhulpjes zijn: keep it simple. Het heeft geen zin om met (kleine) kinderen uren te koken, merk ik.

  1. Ze concentreren zich zo lang niet.
  2. Het is gewoon te ingewikkeld.
  3. Mijn geduld rekt het zo lang niet.

Ik had ook echt geen zin om een volledig Pinterest-style-fun with food and kids-assortiment in elkaar te boksen. JDe realiteit is dat ik als jonge vader, wanneer het dan eens mooi weer is, heus geen tijd heb om eerst Pinterest af te zoeken naar leuke en funny gerechtjes, dan naar de winkel te spurten om ze vervolgens te maken en te zien dat dochterlief eigenlijk gewoon de chips opeet.

Ik wil bovendien de inhoud van mijn aperitiefmoment niet helemaal afstemmen op die kleine bengels. Maw, ik wil iets echt lekker geserveerd zien, iets wat ik ook zou maken als er geen kinderen waren. Mede daarom ga ik niet elk gerechtje omtoveren tot een Pinterest-proof-funny-kids ding.

Een laatste bemerking is de voortdurende strijd om het een beetje gezond te houden. Vanaf er chips in het spel zitten, is het al quasi om zeep natuurlijk. Wat rauwkost er tussen plaatsen, alles vers koken, niet zozeer mayonaise gebruiken in je dipsausen, zijn al middeltjes om het iets of wat te counteren. Al wil ik soms ook gewoon een zak zoutchips serveren zonder het woord gezond ook maar te vermelden.

Ah ja, een nog een bemerking: wees voorbereid op een stort. De keuken werd met dank aan die twee kookhulpjes en mijn gebrek aan overzicht in geen tijd een waar slagveld.

Vaderklap kookt 2.jpg

Genoeg bemerkingen. Tijd voor wat inspiratie, ofte voldoende vaderkost voor een lekker aperitiefje (buiten of binnen). 

1. Avocadokrokodil (jip, Pinterest shizzle)

Ingrediënten: 1 rijpe avocado, peper, zout, 0,5 wortel, 1 plakje komkommer, 1 zwarte olijf, 1 limoen, evt. een paar kerstomaatjes, 1 rode chilipeper, koriander of munt.

Bereiding:

  1. Halveer de avocado. Ontpit en lepel het vruchtvlees uit. Doe dit in een kommetje of maatbeker met sap van de limoen. Bewaar 1 uitgelepelde helft van de avocado.
  2. Kruid met peper en zout. Prak het met een vork of mix het fijn met een mixer. Lepel terug in je lege avocadoschil.
  3. Snij een stukje wortel in halve maantjes. Halveer het komkommerplakje en de olijf. Vorm hiermee oogjes. Tover de halve gevulde avocado nu om tot een krokodil. Serveer met chips.

Vaderklaptip: meng er wat in blokjes gesneden kerstomaatjes, fijngehakte munt en koriander en een fijngehakt chilipepertje onder en je hebt een lekkere guacamole.

Vaderklaptip 2: "ja maar en de rest van die wortel en komkommer?" Die snij je toch gewoon in balkjes en serveert die mee met de rest?

 

avocadokrokodil.jpg

2. Gehaktballenmannetje (poging tot Pinterest shizzle :))

Ingrediënten: 400g varkensgehakt, peper, zout, 1 ei, een paar el paneermeel, paprikapoeder, 1 tl garam massala, olijfolie, cocktailsaus, een stukje paprika, komkommer, ...

Bereiding:

1. Meng het gehakt met het ei, paneermeel, paprikapoeder, garam massala, peper en zout. Rol tot balletjes. Leg de balletjes op een bakplaat.

2. Besprenkel met olijfolie. Bak 12 à 15 minuten in een warme oven op 180°C. Bakken in de pan gaat ook natuurlijk.

3. Lepel wat cocktailsaus in een kommetje. Maak er met behulp van de groenten een figuurtje mee en gebruik de balletjes voor het haar.

Vaderklaptip: 5 el mayonaise, 2 el ketchup, 1 likje geturfde whisky, 1 mespunt cayennepeper, 1 mespunt paprikapoeder. Mengen en je hebt een pittige cocktailsaus voor grote mensen.

Vaderklaptip: de helft van "het haar" werd gevormd door veggieballetjes. Zo leren ze ook die smaken kennen en verkleinen we de voetafdruk van dat gehaktballenmannetje.

 

Vaderklap kookt 4.jpg

3. Ricotta-pestodip (geen Pinterest shizzle, wel lekker)

Ingrediënten: 100g ricotta, 2 el hazelnoten, 25g verse basilicum, 20g verse munt, peper, zout, 1 teen look, peper, zout, 150ml olijfolie

Bereiding:

1. Doe alles behalve de ricotta in een cutter. Pel wel de look. Mix fijn. Meng er de ricotta onder. Klaar. Kruid wel goed af met peper.

Vaderklaptip: ik maakte een volwassen variatie op Hot Cuisine de Pierre. Voor de foodies onder jullie >> ricotta-erwtenspread.

Vaderklaptip: restje dip over? Verwerk ze in een pasta of smeer ze op een boterham.

Vaderklap Bosto (8 of 22).jpg

4. Bladerdeeghartjes (beetje Pinterest shizzle wel)

Ingrediënten: 1 rond vel bladerdeeg, gedroogde oregano, 2 el gemalen kaas

Bereiding: 

1. Rol het vel bladerdeeg uit. Steek hartjes of een andere vorm naar keuze uit. (ideaal om de kinderen te laten doen). Leg ze op een bakplaat met bakpapier.

2. Strooi er oregano en gemalen kaas over. Bak 10 à 12 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven of tot de koekjes mooi gebakken zijn. Haal uit en serveer.

Vaderklaptip: steek ze op een lollystokje en serveer ze zo op een stukje piepschuim of houten plank. 

Vaderklap Bosto (13 of 22).jpg

5. Mocktail met gember, munt en limoen (Geen Pinterest, gewoon lekker)

Ingrediënten: 300ml water, 70g suiker, 1 limoen, 2cm gember, 20g munt, spuitwater, ginger ale of tonic, een extra limoen en blaadje munt

Bereiding:

1. Doe het water met munt, suiker, in schijfjes gesneden limoen en in plakjes gesneden gember opkoken. Laat 5min sudderen op een zacht vuurtje. Zet het vuur uit en laat 20min trekken. Zeef en laat afkoelen.

2. Doe wat ijsblokjes in een drankje. Voeg een beetje van je muntsiroop toe en top af met spuitwater, ginger ale of tonic. Werk af met munt of limoen.

Vaderklaptip: het idee ging uit van het feit dat ML wel graag een citroenlimonade drinkt. Deze versie is niet zo zoet en bovendien ook lekker voor al die mensen die liever geen alcohol mogen of willen drinken. 

Vaderklaptip: Liever toch wat alcohol? Voeg een scheutje gin toe en je hebt een lekkere cocktail.

Vaderklap Bosto (17 of 22).jpg

Een drankje, vier hapjes, dat lijkt me al voldoende inspiratie voor een lekker aperitiefje. Liever iets meer outdoor en ruiger? Check dan zeker onze Vaderkost outdoor reeks

Veel plezier, laat het smaken én santé.


Dank aan Bosto voor de doos vol rijstchips in allerlei inspirerende smaken. Meer op https://www.bosto.be/ #BetterMe #Bosto

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2.

Chef, eigenaar en evenementorganisator Coeur De Boef