Peuterturnen: samen bewegen

Op jonge leeftijd al een hobby voor je kind verzinnen – het is geen evidentie. En toch zijn er leuke dingen die (jij met) je zoon of dochter al kan aanvangen. Wij vonden de ideale mix van beweging, sport en spel in de wekelijkse lessen kleuterturnen. Kunnen ze stappen? Dan mogen ze meedoen!

WAT VOORAFGING

Sociale vaardigheden ontwikkelen en veel bewegen, dat zijn twee onmisbare ingrediënten voor een gezond en gelukkig leven,  en die stellen mijn vrouw en ik dan ook voorop in de opvoeding van onze dochter. Ze gaat naar een grote crèche vier dagen per week, en elke gelegenheid grijpen we aan om met haar op stap te gaan. Actief buiten zijn. Weg van tablets, tv’s, app’s en DVD’s,... maar een gemakkelijke zoektocht was het niet om een vaste wekelijkse vrijetijdsbesteding te vinden voor een peuter.

We gingen het hele lijstje af: Voor de muziekschool is ze nog te jong, de dansles start pas vanaf drie jaar en voetballen kunnen ze doorgaans ten vroegste vanaf vijf. Gelukkig viel ons oog niet veel later op een advertentie van Footloose Merchtem, waar ze gym en dans geven - ook aan de allerkleinsten.

U ZEGT?

Je leest het goed: peuterturnen. Ook voor mijn vrouw en ik ging een hele nieuwe wereld open. Geen van ons beiden heeft bijvoorbeeld een verleden bij de lokale turnkring. Gelukkig zit alles goed in elkaar, dit maakte dat de aanpassing probleemloos ging.

Waar wij gaan, wordt het lesuur opgebouwd uit 3 delen. Het is een vast stramien dat ze telkens volgen, helemaal afgestemd op peuter- en kleutermaat. Als ouder blijf je de hele tijd bij je kind, en doe je eigenlijk alles samen. Eén uur lang ontspannen, je kind gelukkig zien, samen in beweging zijn, ... Zonder het zelf vooraf te weten groeide deze wekelijkse sportafspraak uit tot een heel erg leuk moment in ons weekend – en een unieke kans om te ‘bonden’ met de dochter, iets waar we in onze drukke werkweek minder tijd voor hebben.

Maar, over naar de orde van de dag:

Het begint met partijtje dansen op muziek – ze jagen er de ene kinder-meezinger na de andere door de boxen. Telkens als de muziek stopt doen we allemaal een oefening, naar het voorbeeld van de juf. We herhalen dat een aantal keer, en telkens moeten ze weer iets nieuws doen. Eenvoudige dingen zoals springen of kruipen, en soms ook wat moeilijkere bewegingen die de kinderen even uit hun comfortzone halen.

Deel twee is serious business. Dat zijn al gevorderde oefeningen. Geen muziekje meer. Dan lopen we op de lijn, voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts – of we lopen op de balk, of we oefenen onze koprol, ...  Sommige kindjes haken hier af (saaa-haaaai!) of denken dat het leven één langgerekte speeltijd is (jéééééé!) maar de meesten proberen zo goed mogelijk de juf te volgen in weer een volgende gym-classic.

Het derde deel is vrij spel op een hindernissenparcours. Veel kindvriendelijke obstakels worden dan opgebouwd, elke week weer een andere setting, tussen de balk, de brug en de trampoline door – het is machtig om te zien hoe zij gechallenged worden, en week na week hun bewegingsvaardigheden verder ontwikkelen. Mijn vrouw en ik noemen het ‘reis rond de wereld’, voor C is het gewoon één groot speelparadijs.

De juf voorziet ook altijd een afsluitmomentje. Dan gaan we met z’n allen in een kring zitten. De aanwezige mama’s en papa’s blazen zeepbellen die de ‘minions’ mogen kapotprikken, of de grote parachute wordt bovengehaald – een fijne einde van een actief uurtje kleuterturnen.


WORDT VERVOLGD (?)

Twijfel je nog? “Zou het ook iets zijn voor mij en mijn kind?” Veel van zulke sportscholen bieden wel een gratis proefles aan – dus waarom niet eens proberen? Wij zijn in elk geval zo gestart toen onze dochter anderhalf jaar was – en we doen het zes maand later nog steeds.

En C? Het kan dat zij blijft plakken aan het turngebeuren. We zien dingen van haar die ons doen vermoeden dat ze het graag doet. Ons doel zou zijn om haar naar het jazzballet te sturen eens ze er oud genoeg voor is. Mee met mama naar de dansvereniging. Maar we vermoeden dat zij ook wel zal aangeven wat ze zelf graag wil. Misschien is dat wel turnen.

Dat is pas een zorg voor over enkele maanden of jaren. Nu gaan we nog even genieten in het nu. Want één feit is zeker: binnenkort vertrekt zij naar de muziekschool, de dansles of het voetbal – en gaat ze naar die wekelijkse hobby zonder papa – en dan zal er alvast één iemand zijn die de vader-dochter momenten van het kleuterturnen hard gaat missen...

Meer activiteiten om te doen met een 1 à 2-jarige? Check https://www.vaderklap.be/blog/2019/1/22/de-leukste-activiteiten-voor-vaders-en-eenjarigen

Frederic is fiere vader van C (2016), werkt als marketeer voor een bedrijf in de voedingssector, is hobbymuzikant, fotograaf-in-opleiding en fervent jogger.