Grootvaderklap met Emporia

Door onze snel veranderende digitale omgeving is het niet makkelijk voor ouderen om te blijven volgen met de jeugd. Smartphone-producenten en software ontwikkelaars doen er van alles aan om zowel soft- als hardware zo toegankelijk mogelijk te maken. Maar dat gaat niet ver genoeg volgens Emporia. Zij ontwikkelden een besturingssyteem voor Android toestellen om ouderen toegang te verschaffen tot die digitale wereld.

Van hardware naar software
Emporia ken je misschien al van hun eigen telefoontoestellen. Toestellen met grote knoppen. Handig en leesbaar voor de oudere generatie. Vaak ook toestellen met beperkte functionaliteit om ouderen niet te laten dwalen in de eindeloze mogelijkheden die een telefoon vaak biedt. Naast die eigen fysieke producten lanceert Emporia nu ook een besturingssysteem voor Andriodtoestellen.

DSC_4241.jpg

Probleemstelling
De digitalisering gaat snel en steeds meer acties gebeuren via de smartphone. Denk maar aan bankieren, online winkelen, navigeren,… voor veel ouderen zijn die applicaties lastig in gebruik. Het is niet gebruiksvriendelijk voor hen. Zeker wanneer er extra fysieke beperkingen de kop op steken. Pijn in de gewrichten, beweging van vingers die niet meewillen of een slecht zicht. Uiteraard kunnen ze zich laten bijstaan. Maar wat vaak vergeten wordt is dat ook het menselijk contact in een digitale stroomversnelling zit. We whatsappen, snapchatten, facetimen erop los.

Oplossing
Emporia wil dit alles aanpakken door elke (Andriod) smartphone grootouder-vriendelijk te maken. Een mooie belofte. Met grote en heldere knoppen kan elke grootouder z’n weg vinden in eenvoudige, personaliseerbare schermen. De digitale wereld komt terug dichterbij alleen wordt die gebruiksvriendelijk gemaakt voor de gebruiker. In dit geval de oudere generatie.

Dit is toch veel duidelijker. Ik heb al die apps niet nodig.
— Grootvader (die onze besturingssystemen vergelijkt.)

Ervaring van de ouderen
Het is duidelijkheid troef. Beperktheid maakt gelukkig. Ouderen hebben vaak het gevoel dat ze van alles fout kunnen doen. Nu zorgt die beperktheid aan mogelijkheden voor rust. Ze kunnen de informatie overzien en dat geeft moed. “Ik heb al die apps niet nodig” ontsnapt er uit de mond van grootvader. “Dat komt nog wel” denk ik dan. Maar ben al blij dat hij kan bellen, foto’s kan nemen en mails kan checken. De absolute basis om tot interactie over te gaan in de digitale wereld.

Ik ben al blij dat hij kan bellen, mailen en foto’s kan nemen. De absolute basis in deze digitale tijden.
— Dimitri Desender

Kleine knoppen
We kunnen de lijn ook doortrekken naar oudere toestellen met druktoetsen en een numeriek klavier. Ook die toetsjes worden lastig voor oudere mensen. Hier heb je een heel scherm ter beschikking voor grote en duidelijke knoppen. In alle opzichten een goede keuze.

Ik ga het nog beginnen kunnen.
— Grootvader (die de foto-functie ontdekt op de smartphone)

Vergelijkbaar met kinderen
Eigenlijk is het besturingsysteem Emporia heel gelijklopend met de leercurve van een applicatie voor kinderen. Ook kinderen hebben grote knoppen nodig om te starten. Duidelijkheid, helderheid en beperktheid. Om zo, later, complexe applicaties te kunnen aanleren. Als Emporia in staat is de brug te slaan met ouderen, en ze in staat stelt om te gaan met touchscreen telefoons, is dat een mooi gedachte. Zo worden ouderen digitaler en kunnen ze leren omgaan met die nieuwe digitale wereld.

DSC_4240.jpg

Resultaat en conclusie
Het resultaat laat zich raden. Niet alleen zijn er plots een hele resem toestellen beschikbaar om grootouder-vriendelijk te maken. De software werkt ook gewoon goed voor die doelgroep. Het spreekt ouderen aan om mee aan de slag te gaan. De grote knoppen - voor ons te groot en lelijk - zorgen voor een ongekende handigheid bij ouderen. Er ontsnapt zelfs een glimlach als ik zie dat de grootouders ermee aan de slag kunnen. Ze zijn terug mee.

Toestelen en bedrijfsvisie van Emporia kan je terugvinden op hun website.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc