Kamperen met kinderen

Kamperen met kinderen

Kort samengevat: dezelfde chaos, maar in een tent.

Wij gaan al wel eens graag op vakantie. In een tent, airbnb, hotel, … Maar onze voorkeur gaat wel naar de tent. Op dat vlak hebben we de nodige evolutie al gekend. Je begint jong met een klein tentje waar je nauwelijks in kan zitten, de ‘voortent’ bestaat uit juist genoeg plek voor een koelzak, geen box, een zak en dat is het.

Je wordt wat ouder en er komt een grotere tent. Niet langer moet alles in de tent zelf, maar weliswaar, je krijgt ook wat weg in de voortent. Dan krijg je kinderen. Vergeet de doordeweekse tent dan maar, wij kozen voor genoeg comfort en kochten een De Waard Lepelaar. Tent-freaks (als dat bestaat) kennen het merk wel, mensen die op zoek zijn naar een degelijke tent, u hebt ze gevonden.

 

Ze is groot genoeg voor een dubbele matras voor de ouders, opblaasbedje voor de oudste en reisbedje voor de kleinste. Dan nog een gedeelte voor kleding en andere zaken binnen en met de aankoop van zijschermen en een varioluifel krijg je een grote voortent waar ze onder kunnen spelen bij minder weer en waar ook nog andere zaken staan. De beelden spreken voor zich.

Als we tegen mensen zeggen dat we gaan kamperen met kinderen (bijna 3 jaar en eentje van 7 maanden) zeggen ze bijna allemaal hetzelfde: “amai, dat is dapper”, “amai, zie je dat wel zitten”, “amai, en vul maar aan…

Alsof kamperen met kleine kinderen iets is wat absoluut niet kan en wat je beter vermijdt. Gelukkig zijn we van het koppige type en hebben we ons daar niet door laten doen. We kozen wel bewust voor een iets rustigere vakantie, want de Ardêche afvaren met een kind van 7 maanden kan niet (al zou F. perfect passen in de XL waterdichte container ;)).

Qua inpakken is het best een ervaring, wat kan mee, wat willen we zeker meenemen zoals de fiets van de oudste. Kan de wipper mee, babystoel, kinderbadje, … er zijn keuzes gemaakt, maar geen slechte hebben we gemerkt. Mijn vrouw is een kanjer in het maken van kampeerlijsten en het niet vergeten van dingen. Zegt de man die ooit geen enkele korte broek mee had ingepakt op reis. Kleding kan je beperken door ginder te wassen en we gingen naar Frankrijk dus Pampers en andere merken hebben ze daar ook wel om ter plekke te kopen.

Op vlak van voeding zal niet iedereen onze keuze misschien toejuichen, maar we hebben potjes groenten en fruit van Olvarit ingeslagen voor de vakantie. We maken thuis alles vers en hebben er wel over getwijfeld, maar uiteindelijk toch gekozen voor de potjes. Op onze eerste vakantie hadden we enkel nog J. en toen hebben we alles vers proberen maken, maar dat neemt enorm veel tijd in op een camping. Wanneer het dan ook nog eens 38 graden is, valt dit best tegen. We hebben ons dit niet beklaagd, F. heeft er van gesmuld dat het een lieve lust was en waar mogelijk hebben we vers proberen geven. Of hem laten sabbelen op stukjes komkommer, paprika, meloen, … (lang leve de kokhalsreflex en lees hier meer over de Rapley-methode).

Toegegeven, echt volledig tot rust komen is het niet. Je bent, zoals thuis, van ’s morgens tot ’s avonds bezig met de kinderen en nadien blijft er niet veel tijd over voor je tweetjes. Maar! De kinderen, en zeker de oudste hebben er enorm van genoten om even alleen te zijn met hun ouders en wij ook.

Je valt terug op het gezin dat je bent, geen vrienden, ouders, schoonouders die langskomen, geen school, crèche, play-dates, … maar gewoon wij en de kinderen.
— Stefan

Wat zwemmen, fietsen, door de rivier waden, speeltuintje op de camping, tekenen, … we hadden genoeg variatie in spel voorzien om de dagen door te komen. Al had een zwembad en wat Playmobil bij nader inzien genoeg geweest.

Kamperen met kinderen, al zijn ze nog zo klein. We kunnen het alleen zeggen: doen!

 

Stefan De Haes (32j) leeft doorheen de dag vooral in de digitale wereld als digital project manager. Daarbuiten probeert hij verschillende hobby’s uit te oefenen, maar daar steken zijn 2 zonen regelmatig een stokje voor. Toegegeven, hij heeft niet liever. Schrijven probeert hij te doen over alles wat hij tegenkomt, of wat zijn vrouw hem toefluistert. Een lach op mensen hun gezicht brengen, meer heeft hij niet nodig.