Ola Andalucia: Zuid-Spanje met kinderen

Nog snel wat extra zon meepikken en wat extra tijd hebben voor de kinderen, dat was het plan.

En ja, ook op reis gaan buiten de schoolvakantie omdat dit nu eenmaal goedkoper is. Zon, tijd en goedkoper, dat zijn veel voordelen. 

Maar waar vind je nog zon in oktober zonder uren in een vliegtuig te zitten? In het diepe zuiden van Spanje. In Andalusië. Iets meer dan 2,5h vliegen. Net lang genoeg voor een net wandelende baby van 1 jaar.

Onze bijna 4-jaar oude kleuter kan ondertussen al wel wat uren slijten op een vliegtuig. Zeker in combinatie met een tablet, kleurtjes en koekjes. Dus zij is op dat vlak geen issue. Over vliegen met kleine kinderen leest u meer in dit artikel. Belangrijke extra vermelding voor het niet aanwezig zijn van karretjes in Charleroi-airport. Balen als je wat gerief en kinderen meehebt.

Ons plan in Spanje was een rondrit. Dit is wat we altijd al gedaan hebben en ook proberen nu we kinderen hebben. Dit lukt aardig, al komt er ook wat vallen en opstaan bij kijken. Trouwens even ere wie ere toekomt: mijn metgezel en vrouw heeft alles geboekt van vliegtuig over hotels tot auto.  

Vliegt u nog eens zonder kinderen, wees vriendelijk voor zij met kinderen. Het is soms wat afzien. :) 

De vlucht

Bon, beginnen bij het begin. De vlucht. Heen doen we met TUI. In de lucht tussen 17u en 19u. Voor M2 kuturen. Zijn lastigste moment van de dag. En inderdaad, na 15min in de lucht begint de onrust met wenen tot gevolg. Ik trek me met hem terug helemaal achterin waar ze het “eten” voorbereiden. Wenen wordt krijsen en dan zie ik: ze beginnen rond te gaan met drankjes en ze beginnen vooraan. Ik kan dus niet aan rij 4 geraken. Het is enkel mij, de vermoeide en krijsende baby en jah wij twee dus. Bon, lang verhaal kort maken.

Het karretje deed er een uur over tot het de achterkant bereikt had. Na een halfuur wenen heb ik hem in slaap gekregen. Nog een halfuur amper bewegen met hem op mijn arm en dan kwam het karretje aan en bleek dat we binnen de 30min gingen landen. 

In Malaga hadden ze gelukkig wel karretjes. Heilige I had een shuttlebusje geboekt. Goedkoper dan een taxi en ze staan u op te wachten - Jip met zo een bordje - en ze u afzetten voor de deur zonder dat je nog een adres of geld moet geven. Toptip. I boekte Shuttledirect (17 euro).

Budget vluchten: rond de 400 euro voor 2 volwassen, 1 kind en 1 baby.

Auto huren

Onze auto komt van de firma Delpaso Cars. 250 voor twee weken volledig verzekerd. Voor twee autostoelen was het ongeveer 100 euro extra. Daarom hebben we besloten ze mee te nemen vanuit België en daarom hadden we in Charleroi dus karretjes nodig. :) Dat kan trouwens gratis op het vliegtuig mee. Hun firma ligt buiten de luchthaven, maar ze hebben een shuttledienst.

Materiaal

Wat hebben we bij? We beperken ons qua kleren. Er kon overal gewassen worden. Melkpoeder en pampers voor de eerste twee dagen. Een gehuurde draagzak voor M2 (Ergobaby 360 via Het Draagbeest), een schouderdrager (Saddlebaby) voor M1, de buggy en de kinderstoelen.

Malaga

Onze eerste stop is Malaga. Hier blijven we drie nachten. 

Verblijf: 

We kiezen voor een appartement in het centrum. Proper, goed gelegen, niets op aan te merken.

Wat is er voorhanden?  Babybed, kinderstoel, wasmachine, uitklapzetelbed voor M1, zwembad, microgolf, basis kookgereedschap

Prijs: 70 euro/nacht. 

Meer weten

Aan te raden activiteiten:

Malaga is best wel een aangename stad. Een mix van nieuw, oud en opkomende zaakjes. Tevens de tweede grootste ook van de regio na Sevilla. 

Er zijn een strand, haven, heel wat musea en oud centrum. Speeltuinen vind je in Passeo del Parque inclusief een kiosk met drankje.

In het oude stadsgedeelte rijden weinig auto’s. We bezochten er het kasteel. De klim is zeer pittig. Op met de buggy, naar beneden de buggy tegen houden. Het is haalbaar, maar even niet te hard nadenken en gaan. Geen zin om te zweten? Er is ook een bus.  

Eten: 

 • De pizza’s van Pizzeria Luis op 100m waren welgekomen na de heenreis

 • O’labo: Frans geïnspireerd, grote kinderhoek

 • La Peregrina: goeie tapasbar op 200m

 • El Mortal: lekkere empanadas en een speeltuintje voor de deur

 • Gastromarkt naast het theaterplein: goedkoop en lekker ontbijten, bakkerij, slagerij, lekkere tapas en de kinderen kunnen er wat rondlopen.

 • Central beers: craft beer ;) 

 • Tulum: Mexicaan op 300m. Klein zaakje maar echt lekker.  

 • Casa Mira: lekkere ijsjes

EL TORCAL

Op weg naar Granada stoppen we in El Torcal, een schoon stukje en toegankelijk natuurdomein met flink wat klimmen en klauteren. De groene wandeling was vlot te doen met de kleuter en duurde ongeveer twee uur. Ze verhuren er draagzakken aan 8 euro/uur. Een aanrader.

Granada

Verblijf

Ons appartement is een van de mooiste waar we ooit al met kinderen verbleven. Het zwembad was al leeg - oktober, 30°C, begrijpen wie begrijpen kan), maar er was een ondergrondse parkeerplek, een terras, kinderbed, kinderstoel, microgolf, wasmachine, etc. Zeer vriendelijke service ook.

Meer weten

Prijs: 70 euro/nacht. 

Activiteiten

Wie Granada zegt, denkt Alhambra. Werelderfgoed en een sterk staaltje Arabische architectuur. Meer dan de moeite. Neem het rode busje van het centrum tot aan de ingang. Reken een uur of drie. Koop je tickets maanden op voorhand of check de site net na middernacht. Dan verschijnen de niet-verkochte tourorganisatortickets. De buggy moet je er soms achterlaten, maar ook hier hebben ze draagzakken.  

De stad zelf is ook aangenaam om in te kuieren. Te voet van ons appartement was het een halfuurtje stappen (er zijn ook bussen), maar je komt wel wat speeltuinen tegen. Dus stapten we het regelmatig af.

Op 100m van ons verblijf lag en ligt Parque de las Ciencias. Dit is een echte aanrader voor kinderen plus 3 jaar. Het is een mix van Technopolis, de zoo, de vlindertuin, .., Er zijn verschillende exhibities, een kleine dierentuin, een klein aquarium, vlindertuin, exposities, speeltuin, wetenschapsproeven en ga zo maar voort. Je spendeert er met oudere kinderen moeiteloos een halve tot hele dag. 

Op wandelafstand van het appartement is ook een groot park met speeltuin, kiosk en terras. 

Tenslotte klommen we tot Mirador San Nicolas. Het is er druk maar het uitzicht is zeker de moeite waard. Af te raden met een buggy of je moet met de bus komen. Beloon jezelf en de kinderen met een van de lekkerste ijsjes van Granada boven aan de top. 

Extra tip: op een halfuurtje rijden ligt het skistation Sierra Nevada (2000m). De rit ernaartoe is zeker de moeite en je kan er ook pittige wandelingen doen. Wij hadden slecht weer dus het uitzicht viel tegen maar anders zeker de moeite. 

Eten

 • Pizzeria La Maffia: een drukke dag eindigden we met pizza aan ons appartement geleverd. Hoewel geleverd, echt lekker.

 • Helados San Nicolas: piepklein winkeltje, maar en lekker en een prachtig uitzicht. Wel even afzien tijdens de klim.

 Cordoba

Op weg naar Cordoba stoppen we noodgedwongen in Antequerra. De kinderen waren het beu. Even Google’n leerde ons dat er een speeltuin was, die verkozen was tot mooiste van Spanje (leve de goedkope roaming). Een ondergrondse parkeerplek ligt op 100m. De ideale stop. Het stadje wordt door velen trouwens getipt als een must-visit, maar wij hielden het bij enkel ravotten op de speeltuin.

Malaga - Cordoba (165 van 235).jpg

Verblijf:

Dit was het minste van de voorlopige drie. De ligging was goed met een aantal speeltuinen voor de deur en cafeetjes op wandelafstand. Het centrum was 25min stappen. 

Wat was er voorhanden: weinig. geen kinderbed, geen kinderstoel, wel een microgolf en extra bed voor M1.

Kostprijs: 90 euro per nacht. 

Meer weten

Activiteiten:

We bleven er maar 2 nachten, dus veel deden we niet. De Mezquita is het niet te missen pronkstuk. De Joodse wijk is aangenaam vertoeven en steek zeker de brug bij Puerta Romana over. Er is een leuke rustige speeltuin met extra parkoerparcours - of hoe schrijf je dat - voor de lenige vaders onder ons. 

Eten:

 • Regadera: klein culinair hoogtepuntje. Een leuke, best wel kindvriendelijke plek waar we tijdens de lunch gingen eten.

Extra tip van @Aslammertyn: huur een fiets met optionele fietskar en fiets langs de oude spoorwegbedding. Ongeveer 30 kilometer. Langs de tocht passeer je in Luque waar een cafeetje is in een oud station met een lunch (3 gangen) voor 10 euro/pp. Koopje. Meer weten over de verhuurdienst.

Cadiz

Van Cordoba naar regio Cadiz is even rijden. We vertrekken net voor de middagdut van M2 in de hoop dat hij de 260km slapend overbrugt. Helaas. Al na een uur gaan zijn blauwe oogjes open. Een korte stop na 150km en dan wordt het hopen op het beste. Al bij al viel het nog mee, maar langer moest het niet zijn. Noch voor de kinderen, noch voor mezelf.

Verblijf:

We verblijven tussen Vejer de la Frontera en Cadiz, 10min rijden van de kust. Deze keer hebben we een huisje en blijven er vijf dagen. De afwisseling met de steden en het iets langer blijven doet deugd. Zowel bij de kinderen als bij ons. Het huis ligt in een soort van verkaveling met onverharde huizen en helemaal afgelegen. Echt in the middle of nowhere. Het is ruim, heeft een tuin en zwembad. Nieuw is het niet, charmant zeker wel. De Duitse eigenaars wonen naast ons en M1 is dadelijk bevriend met de dochtertjes.

Prijs: 60 euro/nacht

Wat is er voor handen? Basiskookgerei, zwembad, tuin, twee badkamers, kinderstoel. Geen wasmachine of microgolf

Meer weten

Activiteiten

Behalve als je vijf dagen aan jouw privézwembad wil liggen, heb je een auto nodig. Dag 1 trekken we naar Conil en genieten van een zonsondergang in één van de beachbars. Correctie: “genieten”. M2 is moe en M1 wil Netflix kijken. Beiden zijn hongerig en hangen vol zand. Frietjes zorgen voor wat relatieve rust. 

Dag twee gaan we naar het strand: El Palmar. Dit blijkt een surfhotspot te zijn. We rijden een doodlopend straatje in en parkeren naast het strand. Meer dan 28°C graden, een feestdag en toch was het relatief rustig. Er is geen bewaking en de golven zijn hevig maar je kan in de zee. De vloed liet ook zo een vijvertje achter op het strand. Of hoe heet zoiets? Voor M1 en M2 is het dolle pret. En voor ons ook. Deze kuststrook is trouwens een van de weinige in Spanje waar geen of amper hoogbouw is. Eten doen we in de hostel net achter het strand. Degelijk, lekker en betaalbaar.

Dag drie trekken we naar Vejer de la Frontera, een wit stadje op een heuvel. Echt een aanrader. Parkeren deden we in een ondergrondse parking, want er was veel volk in het weekend. Charmant, mooi en prachtig uitzicht. 

Dag 4 bezoeken we Fundacion NMAC, op 20 minuten rijden. Moderne kunstinstallaties staan kriskras verspreid in een bosje. Het is zwoegen met de buggy, maar grote zus M1 vindt het leuk om de gele paddenstoelen te zoeken die de weg wijzen.  

Daarna rijden we terug en stoppen in Barbate, een klein strandstadje, waar we op de dijk genieten van lekkere vis en M1 vervolgens de zee induikt. 

Dag 5: we houden het rustig en bezoeken Tarifa. Topspot om te surfen. Leuke oude binnenstad maar niet mooier dan bv Vejer.

Eten

 • El parajero verde: perfect om even iets te eten vlakbij het strand. De paella is versgemaakt en lekker. 

 • Bar Abaceria La Oficina: dikke aanrader. Echt zeer goed. Top drie van de beste dingen die we tijdens de reis aten. De Garlic prawns zijn top. Er is een klein terras, je kan binnenzitten en echt kindvriendelijk is het niet, maar die van ons zijn soms ook tevreden met appelsap, rijst en brood.

 • Beer cabin in Vejer: dikke tegenvaller. Kaart was interessant maar ze hadden niets meer behalve wat cruzcampo en Mahou. Jammer

 • Variopinto: op de dijk in Barbate. Lekkere visgerechten, niet te duur en ideaal als lunch. Ernaast hebben ze lekkere ijsjes.

 • Picnic in Tarifa: lekkere lunch, beetje weggestopt, gezellig en vriendelijk

 • Ecocenter in Tarifa: je vindt hier een winkeltje met ecoproducten, alsook een echte pizzera met houtoven, een leuk binnentuintje met bar met lekkere ijsjes, craft bier en natuurwijn. Als je in Tarifa bent, zeker een aanrader.

Ronda

op weg naar onze laatste stop rijden we langs Ronda. Een omweg maar we hebben zeker 5 keer gehoord dat we hier moesten stoppen. De weg ernaartoe is mooi. Glooiende landschappen, bosrijk en verre uitzichten. Hier ligt een van de mooiste autoroutes aldus Lonely Planet, maar wij blijven op de snelweg. De kleinste houdt niet zo van autorijden, mocht je dat nog niet doorhebben. ;)

Ronda is bekend van de indrukwekkende brug over de kloof en het is toeristisch. Echt toeristisch. Nu, het is echt de moeite. Prachtig gelegen op een berg, omgeven door ravijnen, leuk centrum en de toeristen … wel, die nemen we erbij.

We hebben gegeten in Bodequita El Coto. Opnieuw niet de meest kindvriendelijke plek (als je onder kindvriendelijk een kinderstoel en kindermenu verstaat), maar goed. Het eten is lekker, vers, lokaal en niet duur. Altijd aardig meegenomen.

Benalmadena

Onze laatste stop is Benalmadena. Als je houdt van hoogbouw, Margi Britten en crapy food dan moet je hier zijn. Waarom ben ik er dan? Elke reis sluiten we af dichtbij de luchthaven met wat opties voor de kinderen. Het is het soort plekken, waar wij - persoonlijke keuze - niet van houden. Gepensioneerde Britten en Duitsers, fish and chips overal, hoogbouw, afzetterij op en top.

De zee is op 50m van ons appartement, we hebben een zwembad, hier zijn attractieparken en aquaparken. Nu, hoewel het in oktober nog gemakkelijk 30 graden wordt zijn die laatste twee al dicht. Say What? Inderdaad, ik snap het ook niet. 

Gelukkig hebben we het strand en het zwembad. Ml vindt het perfect zo. In het grote park in het centrum is er bovendien nog een leuke speeltuin.

Onze locatie: op zich is onze locatie ok, maar omdat we voor 7u vertrekken rekenen ze ons nog eens extra aan. Het voelt wat als afzetterij aan, dus raad ik het eigenlijk niet zo hard aan.

Meer weten

Eten

Niets te vermelden waard, behalve Katmandu 2. Totaal geen Spaanse keuken - of wat had je gedacht - maar ze zijn vriendelijk, het is echt lekker en het ligt wat uit de richting waardoor er minder toeristen zijn.

(wegens weinig speciaal hebben we hier geen foto’s van . :))

conclusie

Wat ga ik onthouden? Het landschap, Alhambra, Vejer, Ronda, zandkastelen bouwen met ml, het wetenschappelijk park in Granada, El Torcal, …

Andalusië is een aanrader voor vaders, moeders en kinderen. Ook zonder kinderen natuurlijk. Zeker in mei, juni, september en oktober valt het aan te raden. Lekker weertje, niet zo heet als in juli en augustus en minder toeristen.

Nog op zoek naar een vakantie met de kinderen? Ik vind Andalusië echt wel een goeie bestemming.

Adios.Opmerking: Er is nog vanalles in de regio. Zo zijn we niet gestopt in Sevilla, omdat we daar eerder al een paar keer geweest zijn. Dit is echter ook wel een zeer leuke en mooie stad. Cadiz is eveneens een aanrader, maar hebben we links laten liggen, omdat we er al eens geweest zijn. Gibraltar, tenslotte, hebben we overwogen, maar hebben we wegens toch weer een paar uur autorijden niet gedaan.

PS: zelf nog een reistip? Laat het ons zeker weten.

Andalusie deel 3-5.jpg

Niets van deze reis is gesponsord of gekregen. We hebben het helemaal bekostigd met eigen centjes.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.