Dit was de Vaderklapdag 2017.

De eerste Vaderklapdag ligt alweer een dikke twee weken achter ons. Dat de tijd vliegt, maar dat wist je al.

Waar beginnen we ons verslag van die zalige dag? Bij het begin misschien. De dag viel eigenlijk samen met de lancering(sweek) van ons boek. Pittig met korte nachten tot gevolg. Vrijdag reden we het ganse land door op zoek naar spulletjes en speelgoed. De tent en het toilet werden opgezet (Thx Scouts Engsbergen en Gitannekesfoor trouwens). Drank werd koud gezet, de weide werd versierd. Tijd om het bed in te duiken voor weliswaar een korte nacht.

Zaterdagmorgen was een stevige race tegen de tijd. Verhalenhoek inrichten, weide decoreren, speelgoed plaatsen, springkasteel zetten, ingang fiksen, bewegwijzering maken, naar de winkel gaan. Langzaamaan werd ons to-do-lijstje korter en korter. Met hulp van vrienden en familie trouwens.

En dan was het van dat. De eerste vaders met kinderen werden opgepikt door een tank van een jeep. Vaders namen zelf het stuur in handen en tussen de boomgaarden door arriveerden ze op het tijdelijk walhalla voor vader en kind: de weide.

De weide was getransformeerd in een speeltuin voor vader en kind. Een springkasteel, tekentafels, speeltafels met Brio treintjes, Playmobil-sets, kookworkshops van De Kleine Chef, gezelschapsspelletjes in het gezelschap van de spellenclub uit Diest, strobalen, kruiwagenraces. Er waren zelfs varkens te voederen (en kikkers). Bij de vijver konden vaders en kinderen tot rust komen in onze voorleeshut. Twee keer werd ook een heuse voorleessessie gehouden door verteller Axel Janssens. 

De dorstigen werden gelaafd met het betere bier van Duvel, heerlijke Bioninasapjes en homemade ice-tea van Dimi's vrouwtje. Ijsjes van Stuckens, vers fruit en echte hotdogs stilden de honger. Ja, we hadden zelfs een ververshoekje en verse wortelpuree.

Na de barbecue werden houtblokken gesprokkeld en het kampvuur aangestoken. Stilaan zochten de klein mannen hun tent op. Al liep dat niet bij iedereen van een leien dakje. Laten we zeggen dat de tractor van de buren, de kikkers en nog wakkere kinderen de poging tot slapen bij een aantal serieus in de war stuurde.

Rond het kampvuur werd eenmaal alle min 18-jarigen sliepen nog wat whisky geproefd, nagekaart en ervaringen uitgewisseld. Een veel te korte nacht werd gevolgd door spek met eitjes, koffiekoeken en uiteraard een gelukkige vaderdag.

De jeep werd volgeladen, tenten werden afgebroken en hier en daar werd een traantje gelaten. Terug naar huis, naar de vrouw (en eventuele rest van de kinderen). Op naar editie 2018? Wie weet.

 

 

En wat vonden de vaders er zelf van? Wat zal hen bij blijven?

 

Van het meerijden met de jeep over het opzetten van de tent en opblazen van de matras, het ontdekken van alle activiteiten, het smullen van hun ijsje en snoepbrochette, maken van een toverdrankje, boogschieten, voetballen tussen strobalen, in een kruiwagen rondgereden worden, nieuwe spelletjes ontdekken, even rust tijdens het voorleesmomentje, het voederen van de varkens, verorberen van hun hotdog over het sprokkelen van hout voor het kampvuur, het zachtjes wakker worden en herontdekken van alles op een nieuwe dag. Hun grote ogen bij dit alles blijven me voor altijd bij.
— Thijs
Wat me vooral zal bijblijven: de aankomst, ik sleur met de tent en al het gerief naar de ‘slaapzone’ en ben P. onderweg kwijt bij de speelgoedtafels (waar hij zich ongelooflijk geamuseerd heeft overigens).
Ik had op voorhand wat schrik, om met P. de tent op te zetten (we hadden geoefend, aan onze samenwerking in goede banen leiden, is nog wat werk), maar toen hij daar zo braaf aan het spelen was, heb ik snel de tent kunnen klaarmaken.
— Roel
Een schitterend totaalconcept. Ongedwongen en open sfeer... ij kan het nog niet zeggen, maar ik denk dat hij het meeste fan was van het springkasteel ;-)
— Bert
Het gevoel van alles kan en niks moet. De kindjes waren zich te pletter aan het amuseren en kwamen ogen, handen, voeten en andere lichaamsdelen tekort om alles in zich op te nemen.
... Van de ene verrassing in de andere vallen. Meestal overloop ik samen met de kindjes wat ze leuk en niet leuk vinden net voor ze in slaap vallen. Ik kan het me niet zo goed meer voor de geest halen, maar volgens mij zijn ze in slaap gevallen terwijl ze na een half uur nog altijd bezig waren met het opsommen van wat ze leuk vonden.
het was een mega-leuke dag, de locatie was perfect. Zowel groot als klein kon zijn ding doen. Tuur vond het boogschieten super! Nell vond dan het springkasteel mega-bangelijk. Ze hebben er ongelofelijk van genoten. Net als de papa zelf. De vedett van de dag. Ik vond persoonlijk het voorleeshoekje voor de kinderen super. En al de rest ook...
— Bjorn
Wat ik zo cool vond en wat me bij zal blijven? Het heerlijk snoezelen in de voorleeshut met op de achtergrond een kikkerconcert en de dochter die helemaal tot rust komt en zich nestelt. De grootsheid in de eenvoud daar hou ik van. Enkele stroblokken, 2 kruiwagens, een wortel voor de varkens bij aankomst. We hoefden geen pennenzak van Vaderklap te kopen om cool te zijn en er komt ook geen Vaderklappretpark of Kerstshow. Ontmoeting, connectie en inspiratie. Meer niet.
— Pieter VD

Dat het een topdagje was mag duidelijk zijn. De quotes, foto's én video spreken hopelijk voor zich.

Wie weet tot volgend jaar.

 

Dimi en Pieter

 

Ps: een woord van dank aan:

 • onze vrouwen, (schoon)familie én vrienden voor de hulp bij opbouw, ontvangst, koken, klaarzetten én opruimen
 • Scouts Engsbergen voor de opbouw, uitlenen en afbraak van de tenten
 • Gitannekesfoor voor het toilet. Altijd handig.
 • Duvel-Moortgat voor de verfrissende Tank 7, Vedett (White) en Duvel
 • Bionina voor de sapjes, Oona voor de zalige whisky (Macallan Amber), Port Charlotte, Bruichladdich) 
 • Rondou voor de heerlijke worsten
 • Playmobil voor het veel te coole Ghostbusterspeelpakket
 • Stabilo voor het tekenplezier
 • Ikea voor de inrichting
 • Decathlon voor sport en spel
 • De Kleine Chef voor, hoe kan het ook anders, alweer wat culinair topplezier.
 • Van Hoorick voor de broodjes.
 • Vondelmolen voor de peperkoek.
 • Axel Janssens voor de prachtige verhaaltjes.
 • Kadulleke voor de zalige speeltafels en de spellenclub van Diest voor de spelletjes.
 • Jeroen voor de vette video

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.