Juffertje in 't groen: overvloed aan dierenplezier

Juffertje in 't groen: overvloed aan dierenplezier

Je kan veel zeggen van de leeftijd van 2 à 3 jaar, maar niet dat ze dan niet vlug tevreden zijn. Een kinderhand, dat is op dit moment meestal nog snel gevuld.

Neem nu dieren spotten bijvoorbeeld. We zouden naar de zoo kunnen gaan en er wat uitgebluste leeuwen, slapende gorilla’s en giraffen in veel te kleine kooien kunnen spotten. M zou die exotische dieren fantastisch vinden.

Evengoed kunnen we naar een kinderboerderij rijden. We zouden er knorrende varkens, springende geitjes en wegvliegende duiven spotten. M zou die lokale dieren al minstens even fantastisch vinden.

De voordelen voor vaders (en moeders):

  • iets kleiner, dus iets minder volk.
  • Iets dichter, dus iets minder lang een eventuele stresserende autorit.
  • Iets goedkoper, dus iets sneller al eens richting daar vertrokken.
Nooit gedacht dat ik dit nog zou moeten schrijven, maar een kinderboerderij, daar ben ik precies wel fan van. En M ook.
— Pieter

Je hebt natuurlijk gewone kinderboerderijen en je hebt echt leuke kinderboerderijen. Wij, hier in Diest (en bij uitbreiding regio Hageland, west-Limburg en Zuiderkempen), hebben het geluk dat er in Tessenderlo – of all places – een echt oprecht leuke kinderboerderij gevestigd is: Juffertje in 't Groen.

I trok er met M en (schoon)moeder al naartoe in de zomer, maar voor mij was het voorbije weekend de eerste keer. Aangezien er zo over gestoeft werd, was ik best wel benieuwd. Met andere woorden, de verwachtingen waren hooggespannen.

Op het einde van een doodlopend straatje ligt het, omgeven door bossen, waardoor het verduiveld rustig is. Of het moet liggen aan het feit dat het nog maar 10u is, de boerderij net open is en er dus nog geen horde jengelende kinderen rond hangt. 

Een rij door de zon gebleekte loopfietsjes en tractors wacht ons op. Een grote zandbak met speeltjes ligt er nog verlaten bij. Daar achter zie ik afspanningen met dieren. We trekken richting de dieren. Spelen doen we daarna wel.

Achter de afspanningen zitten allerhande gevederde vogelvrienden. Kippen, pauwen, kalkoenen van allerhande pluimage en ook wat konijnen. Die laatste laten zich zeker niet tegenhouden door de afspanningen. Er is er eentje in geslaagd onder de omheining te graven en springt de wijde wereld in.

 

De grootste boerderijdieren zitten nog op stal.  Eenmaal het weer beter én warmer wordt, verhuizen ze terug naar buiten in de weide. In de stal krijgen de kinderen de kans om de konijnen wel aan te raken. Een paar Vlaamse reuzen laten het niet aan hun hart komen. M laat ze vooral niet met haar in aanraking komen. In de stal zitten wat pony’s, een ezel of twee, drie schattige varkens, een paar geitjes en een koe en schapen van een oud ras. Er is verder nog een speelschuur vol hooi. M vindt het allemaal heerlijk.

Op de tractor kruipen, daar heeft ze het niet voor. Spelen dan maar. Rijden met de loopwagentjes en spelen in de zandbak. De gigaberg vol aarde en de klimtuigen gemaakt met boomstronken vergen nog iets te veel uitdaging en kracht voor M. Ze geniet en ik geniet mee. Eindelijk nog eens samen wat tijd doorbrengen.

Juffertje in’t groen is echt zo hard een aanrader. Volwassenen moeten bovendien niet betalen. Enkel de kinderen tussen 2,5 en 12 jaar. er zijn zelfs enkele wc’s op kinderformaat. Lagere deurtjes, lagere potjes en een lager lavabo. Handig. En een verzorgingstafel, die ook.

De eigenaars doen dit na hun uren. Lees: elke ochtend om 5u opstaan om alle dieren te voederen en na het werk tot ’s avonds laat terug de verzorging van de dieren op hen nemen. Rijk worden ze hier niet van, dus het moet enkel omwille van de liefde voor dieren, natuur en kinderen zijn. Ik kan er als vader én mens alleen maar veel respect voor hebben.

Juffertje in’t groen, daar zien ze mij, I en M nog terug. Tot snel.

 

Meer weten:

Juffertje in 't Groen

Groenstraat 1

Tessenderlo

website - Facebook


We willen graag de leukste kinderboerderijen van het land (en de wereld) oplijsten. Help ons en stuur je tip in. Dit kan je doen via onderstaand formulier.

Naam *
Naam

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.