De Jacht op de boom

De Jacht op de boom

De Sint is het land uit verdreven. Tijd om plaats te maken voor nog meer pakjes en tromgeroffel: kerst. Wie kerst zegt, zegt boom. De jacht op de boom is officieel voor geopend. 

Keuzes te over om een invulling te geven aan ‘de boom’. Het kan een echte zijn of een valse. Een valse doet zich voor in verschillende gedaanten. Dat kan er eentje zijn van plastiek, hout, karton, .... Je kan het zo wild niet bedenken of hij bestaat. Echt waar. 

Maar wie kerst zegt, zegt ook traditie. En wij hebben een voorliefde voor echt en authentiek. We leren kinderen graag echte dingen. Een echte dat zie je. Een echte dat ruik je.

Ook als de keuze voor echte is gevallen heb je nog verschillende manieren om een boom in huis te halen. Elke doe-het-zelver, supermarkt of tuincentrum heeft een assortiment bomen liggen. Liggen zegt u? Ja, ze liggen netjes opgestapeld gehuld in netjes om de boom netjes binnenskamers te krijgen. Netjes dat wel, plezierig allerminst. 

Doe jezelf een plezier en trek met kinderen op avontuur en ga op zoek naar een locale kerstboom-kweker. Iemand die ploetert in z’n akker en kerstbomen opkweekt. Hij maakt - getooid in overal, muts en handschoenen - gezinnen gelukkig.

Kinderen kunnen rennen tussen de bomen en jullie kunnen er als gezin de beste boom uitkiezen. Elke boom is uniek, elke boom heeft z’n verhaal. Een kerstboom is geen blik cola dat je uit de reken neemt. Een boom leeft. 

Tussen het verstoppertje spelen en het rennen in de natuur, hebben we een fijnzinnig exemplaar gekozen. Mooi symmetrisch, maar met enkele karakteristieken die deze uniek maakt. Voor onze ogen wordt de boom met spade uit de grond 'gestoken'. Kinderen zien dat de wortels worden doorgehakt. Hij is perfect. We nemen hem mee. Hij maakt de auto, de hal en de leefruimte wat vuil. Maar hij staat erg netjes, dat staat vast.  

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc