Memorabele Momenten met de motorfiets

Schoonvader en schoonzoon trekken op motortrip door Zeeland om samen te bouwen aan memorabele momenten. De voertuigen van dienst zijn twee gloednieuwe BMW R18 motoren, die ons in vervoering moeten brengen tijdens onze trip doorheen het vlakke landschap en de poldergebieden van Zeeland. Het is een plek waar de dijken de landsgrenzen vormen en je constant flirt met het omliggende water. Een zeebries is nooit veraf.

Bouw momenten en herinneringen

De doelstelling van de trip is vooral genieten en samen momenten beleven. Het is immers een torenhoog cliché: voor je het weet is het te laat. Zelf ben ik ervaringsdeskundige en weet ik dat het leven soms onverwacht toeslaat en dat je van elke seconde moet genieten. Sinds de dood van m'n vader besef ik dat het leven bestaat uit een aaneenrijging van momenten. Daar moet je alles proberen uit te halen. Zo is ook het idee ontstaan om met de 'enige' vader die mij nog rest een motortrip te plannen. Een motortrip op oerdegelijke BMW motorfietsen naar Zeeland.

De trip die we hebben uitgezet start in het Waasland. We rijden via de "konijnenpijp" door Antwerpen-centrum, en zo via de Kalmthoutse Heide richting het Nederlandse Zeeland. We kiezen er bewust voor om auto- routes te vermijden, omdat we graag de wereld langs ons zien voorbij glijden. We cruisen. We vlammen niet. Dit is geen verhaal over snelheid of roekeloosheid. Het is veelal een verhaal over mannen die de tijd nemen. Het is zoals flaneren langs de straten, in alle kalmte en met overzicht.

Altijd verbonden

Op de trip zijn we verbonden met een Sena-systeem. Vergelijk het met een auto- matische walkietalkie, zodat we als het ware kunnen praten via onze helmen. Zo zitten we toch allebei apart aan het stuur en rijden we 'samen'. We vertellen ook wat ons opvalt in het voorbijglijdende landschap, waarschuwen voor hinder of obstakels onderweg. Terwijl we Antwerpen achter ons laten, navigeren we richting de Nederlandse provincie Zeeland en rijden we het lappendeken van polders en dijken binnen.

Verse kibbeling in Yerseke

We houden voor het eerst halt met zicht op de Oosterschelde. We zijn Bourgondiërs en houden van authentiek eten. Met zicht op de jachthaven en voorzien van een warm zonnetje, bestellen we verse kibbe- ling met een pint. Voor het eerst hebben we helemaal het gevoel van huis weg te zijn. Nu is de trip echt begonnen. Alhoewel Yerseke vooral bekend is om de oesters, vind je hier ook verse lokale vis, schelp- en schaaldieren. De kibbeling, gebakken in een krokante jas, heeft een zachte, malse heerlijke smaak. De verse kabeljauw valt uit elkaar in je mond. Lang geleden dat zo'n simpel gerecht me zo terug katapulteerde naar mijn jeugd.

Zoutelande als tussenstation

Zoutelande oogt als een doodnormaal dorp, opgebouwd langsheen dijken die uitkijken op de Noordzee. Wanneer onze ronkende BMW's halt houden aan het bescheiden kerkje hebben we veel bekijks. Mensen lijken de R18 beter te willen leren kennen, terwijl wij de zoektocht naar het strandhuis starten. We zijn er allebei nog nooit geweest, maar sinds het nummer van BLØF kent iedereen het dorp. Het nummer heeft iets warms en kouds tege- lijk. Het vertelt de dynamiek tussen een koppel zoals ik het zelden heb gehoord. Ik voel al aan dat - net zoals onze trip - het nummer generaties zal verbinden. Wellicht zijn we allemaal op zoek naar datzelfde strandhuis, zonder het echt ooit te kunnen vinden.

Neeltje Jans en de Deltawerken

We doorkruisen Zeeland op zoek naar onze eindbestemming: Zierikzee. Daarvoor moeten we nog een finale hindernis over: we zetten koers richting Neeltje Jans en rijden over de Oosterscheldekering. Dat is een onderdeel van de Deltawerken die het Zeeuwse binnenland moet beschermen tegen storm en springtij. De wind is geluk- kig niet van de partij, wat ons toelaat om zorgeloos de oversteek tussen de twee schiereilanden te maken. Even houden we halt op Neeltje Jans en overschouwen we de omvang van dit project.

Zierikzee

Het eindstation is in zicht. We rijden de momumentenstad Zierikzee binnen en kunnen dankzij onze motoren binnen- dringen tot in het hart van de stad.De overhellende gevels en de pittoreske binnenstad baden in de avondzon en de terrassen zitten aangenaam vol. Hotel Hector, dat tevens dienst doet als restau- rant en café, vormt onze uitvalsbasis. Het terras van het hotel is de ideale setting om de wederwaardigheden van vandaag te overlopen en de herinneringen door te spoelen met een frisse lokale IPA en een heerlijke steak. We voelen aan dat we dit meer moeten doen.


Conclusie

Zeeland is fantastisch. De BMW R18 is fantastisch. Samen waren ze de hoofdingrediënten van een tweedaagse doorheen de polders in de nabijheid van de Noordzee. Ik nodig iedereen uit om ooit eens dezelfde trip te maken. Motorrijden maakt de tongen los, zorgt voor verbinding met elkaar. Wat je connectie ook is: aansturen om samen momenten te beleven is een van de krachtigste technieken om daadwerkelijk een gezamenlijke geschiedenis op te bouwen. En dat is in feite alles wat telt.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc