Moovie & Maya laten Vlaanderen sporten via een bordspel

We weten en voelen het allemaal: kinderen hebben beweging nodig. In een tijdperk waarin schermen de huiskamer en slaapkamer veroveren is er nood aan wat gezond tegengewicht. Het is dat tegengewicht dat Vlaanderen mee wil ondersteunen door een spelconcept op de markt te brengen: "Maya & Moovie vieren feest: een interactief beweegspel" Je moet het zien als een soort hybride gezelschapspel dat de spelers letterlijk in beweging zet.

Wie is moovie eigenlijk?

Moovie is een gekke kikker. Hij is de mascotte van multimove. Hij is geen basketballer. Moovie is ook geen turner. Hij is evenmin een voetballer. Moovie is - zoals ze dat noemen - een perfecte allrounder. Moovie springt, hij klimt, hij slingert en klautert, hij dribbelt, hij werpt en hij vangt ballen als de beste. De alleskunner herbergt multimove in zich. Jonge kinderen hoeven niet te focussen op één type bewegingen, één sport. Liever niet zelfs. Meestal hebben ze daar ook nog geen zin in. Voor de ontwikkeling van hun algemene motoriek is het belangrijk dat kinderen alle basisbewegingen onder de knie krijgen. En dat is waar Sport Vlaanderen heel graag op wil inzetten: multimove

Waarom dan Maya?

Om een breder publiek aan te spreken en mee te surfen op het succes van Studio100 doet ook Maya mee. De fans van Studio100 zijn - op z'n zachts gezegd - talrijk. Het is die push vanuit een bredere fanbase die Sport Vlaanderen nodig heeft om de huiskamers opnieuw te heroveren met beweging in een interactief spelconcept. Tegelijk wil ook Studio 100 beweging van kinderen centraal zetten, dus is dit een ideale tandem.

Het Spel

Niets lijkt erop te wijzen dat je bij de start van het spel zal gaan sporten. Het lijkt een gewoon bordspel te zijn. Een spel waarbij Maya en haar vrienden 'ganzenbord gewijs' op het feestje van Moovie moeten raken. Door klassiek te dobbelen gaat een speler de gegooide ogen vooruit. Bij elk vakje mag je een kaart trekken en dat is wanneer de magie ontstaat.

Bewegen maar

Op elke kaart staan opdrachten die je samen met je kinderen laat bewegen: Sleep iemand met een laken over de grond of rolletjes van het toiletpapier omver laten vallen met een bal, … en ga zo maar door. Telkens geeft de opdrachtkaart een beweegopdracht die het gezin op sleeptouw neemt.

idee

Het idee en de complexiteit van het spel is doodeenvoudig en toegankelijk voor iedereen: van kind, ouder tot grootouder. Bekijk het als een ganzenbord waar bij je na het dobbelen ook nog eens moet zorgen dat je een opdracht tot een goed einde brengt. Het zijn met andere woorden de tussenopdrachten die je kinderen en jezelf zullen aanzetten tot actie. Het zijn dan ook de tussenopdrachten die voor het meeste animo zorgen. Voor je het weet is heel het gezin meegetrokken in het spel en is iedereen in beweging.

Bijbehorende app

Om het geheel nog mooier te maken is er een bijbehorende app. Hier kan je via de app dobbelen, de opdrachten spelen en intussen mooie medailles verdienen. Je speelt in een soort hybride spelomgeving. Heb je het bordspel niet bij, blijven de opdrachten reuzeleuk.

Conclusie

Sport Vlaanderen doet er alles aan om de burger aan het sporten en bewegen te krijgen. Om beweging op een ludieke, maar kwalitatieve manier tot in de huiskamer te krijgen hebben we eind vorig jaar ons beweegspel Maya en Moovie vieren feest uitgebracht. In dit spel moeten Maya De Bij en haar vriendjes op het feestje van Moovie geraken door allemaal gekke beweegopdrachten te doen. En toegegeven: het werkt. Samen bewegen brengt je dichter bij elkaar en voor kinderen zit het sporten in een soort spelconcept waardoor ze eigenlijk niet door hebben dat ze ook aan het sporten zijn. Het idee is doodeenvoudig, maar het werkt. En nu: spelen maar.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van branding agency maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc