Studietips voor pubers van de vader-meester

Studietips voor pubers van de vader-meester

Ik geef ondertussen meer dan 15 jaar les in het derde en het vierde middelbaar. Het zijn allemaal schatjes. Laat niemand ooit iets anders beweren. Toch begrijp ik maar al te goed dat examens soms voor ruzie zorgen thuis.

En ja hoor, het is de tijd van het jaar. Daarom dacht ik dat het geen slecht idee zou zijn om een aantal dingen vanuit mijn ervaring, mijn standpunt als leraar, op een rijtje te zetten, zodat leven met een studerende puber misschien net iets gemakkelijker kan worden.

Vertrouwen

Ze vinden het zo belangrijk dat je hen vertrouwt. Echt superbelangrijk. Ze hebben je misschien al een paar keer teleurgesteld, maar geef ze zeker aan het begin van de examens een nieuwe kans.

Smartphones

Ze zijn met die dingen vergroeid. Dat is niet gemakkelijk. Ze hebben het gevoel dat zo’n ding onmisbaar is. Dat is het niet. Maak goeie afspraken, maar doe dit in overleg. Bespreek waarom je het geen goed idee vindt dat ze die telefoon vlakbij hebben tijdens het studeren. Geef hen wel de ruimte om te communiceren met klasgenoten, maar vraag om met hun vrienden zulke momenten vast te leggen. Iets in de trend van: “We bellen elkaar enkel tussen 16u en 18u. Op andere momenten laten we elkaar met rust, zodat iedereen kan studeren.”

Beloftes

Al te vaak hoor ik leerlingen die dingen beloofd werden voor goeie rapporten of die nu al verschillende privileges werden afgenomen. Playstations werden ontkoppeld of ritueel verbrand. Afspreken met vrienden (ook op vrijdagnamiddag) is herleid tot nul. Ik hoor in de klas slechts één kant van het verhaal, maar misschien is het ook interessant om in overleg met zoon of dochter te kijken wat kan? Goeie afspraken maken goeie vrienden, toch? En laat ze zelf maar bepalen wat er kan als er een afspraak niet wordt nagekomen. Ze zijn oud genoeg, hoor.

Klasgemiddeldes

Willen we allemaal stoppen met het vergelijken van het gemiddelde van de klas en een compliment van een leraar aanvaarden voor het harde werk? Zelfs al vind je dat er nog marge is bij de studie-inzet? Ze vinden het verschrikkelijk om vergeleken te worden met anderen als ze zich hebben ingezet voor zichzelf.

Verwennerij

Ik herinner me dat mijn mama me soms eens iets bracht. Een kopje thee, een kommetje popcorn, … Jij weet als ouder als geen ander waar je ze plezier mee doet. Verras ze maar eens. Geef ze maar eens een complimentje. Het hoeft niet altijd een grote beloning te zijn. Echt niet.

Copyright sfeerfoto: AD Studio on Unsplash

Jeroen is de papa van H (10) en A (8) en geeft in het dagelijks leven les in het middelbaar onderwijs. Hij verzamelt dobbelstenen en is een geek, maar vindt dat zelf niet erg en probeert de rest van de wereld te laten inzien dat het ok is om je ergens volledig voor te smijten.