Zomers Zwitserland 1: Statig Gstaad

Midden in de Zwitserse Alpen ligt Gstaad. Een plek waar de beau-monde en lokale Zwitserse traditie samenkomt in een authentieke setting. Kan je hier met kinderen op avontuur? Wij vinden van wel. 

Een kleine intro
Gstaad is een dorp in het Berner Oberland in Zwitserland. Het ligt op een hoogte van 1050 m en behoort tot de gemeente Saanen. Gstaad staat bekend als één van de meest exclusieve wintersportplaatsen ter wereld, en trekt wereldwijd beroemde artiesten en leden van koningshuizen aan. De dorpskern is sinds 1997 autovrij. De huizen en gebouwen zijn in chalet-stijl gebouwd waardoor het geheel overloopt van charme en authenticiteit. 

Charly's
Eten doen we in Charly’s. Een toegankelijke brasserie met vrolijke jonkvrouwen die de bediening voor zich nemen. De keuken is eenvoudig en aan de zijkant van Charly’s staat en trampoline waar de kinderen tijdens het wachten zichzelf kunnen laten gaan. 

Een autovrij centrum.
We parkeren de wagen aan het station in het centrum. Net als de trein hebben we - slingerend doorheen de Alpen - Gstaad bereikt. Het centrum is autovrij waardoor de kinderen vrij kunnen kuieren doorheen de centrale winkelstraat. Zij lijken niks geïnteresseerd in de boutiques waar de rijken der aarde zich een aanschaf kunnen veroorloven. De kinderen zijn des te meer geïnteresseerd in de fonteinen die de winkelstraat sieren. 

Kaasmakerij(k) in Alp Turnels
We verlaten de stad en en kiezen de hoge bergtoppen. We gaan logeren bij Erika en Jakob, zij runnen met de familie kaasmakerij Alps Turnels hoog op de Alpenweiden. Een geweldige setting die enkel te bereiken is via een slingerend grindpad en een capabel vehikel: in ons geval een oude Toyota Landcruiser. Na een kwartier van slingerende grindwegen en een passage langsheen 2 watervallen krijgen we voor het eerst een aanblik op de monumentale blokhut. De kinderen zijn dolenthousiast. Alleen al door het niet alledaagse vervoermiddel. 

Huiselijke warmte
De verwelkoming is door zowel Jakob als Erika hartelijk en huiselijk. In de hut is het comfort karig, maar de menselijke warmte maakt heel veel goed. We eten mee met het gezin aan één grote tafel. Op het menu staat macaroni (met huisebereide kaas) en als dessert allerhande zoetigheden waarvan de meeste zaken ook van eigen hand. 

Berggeiten op bergflanken
Na het eten spelen we nog even buiten en proberen we op de bergflanken berggeiten te spotten met de verrekijker. Heel leuk, voor de kinderen moeilijk om te zien. De koeien worden intussen losgelaten uit de stallen en gaan de weide op. Zij zitten ’s nachts buiten. Ook dat zorgt voor animo. 

Gezelligheid troef
Eindigen doen we met een spelletje kaarten. TV is er niet dus kaarten Jakob en Erika erg veel en ze nemen ons mee in hun leefwereld samen met een fles rode wijn en om af te sluiten een Zwitsers biertje. De kinderen liggen intussen in bed boven de koeienstal. We vallen in slaap met het geluid van de koebellen die wegsterven in de verte.  

Baden in melk
’s Ochtends genieten we na de Älplerzmoge (alpenontbijt) van een ochtendwandeling naar het watervalletje. Later komen er nieuwe gasten toe om samen met ons het proces van de kaas in werking te zien. Je kan hier de versheid proeven. Met het restproduct van de kaas nemen wij een bad. Een lokaal gebruik dat voor een zijdezachte huid zorgt. Een heerlijk moment voor ons en de kinderen. Ze genieten met volle teugen.

Jeugdherberg Gstaad Saanenland
Onze volgende slaapplek is een jeugdherberg in Saanen. Een optrekje dat meer neigt naar een hotel dan een jeugdherberg. Opgetrokken in beton en hout in hedendaagse harmonie met elkaar. De ontvangstruimte baadt in het licht en heeft een grote speelhoek. Je merkt aan alles dat dit een heel kindvriendelijk onderkomen is. Speelgoed en boekjes liggen er voor het rapen. 

Je merkt aan alles dat dit een heel kindvriendelijk onderkomen is

Buffet en buitenspeelkist
De keuken is eenvoudig en in buffetvorm. Bij ons stond een hamburger met patatjes en groeten op het menu. Voordeel is dat de kinderen snel eten hebben en niet nodeloos hoeven te wachten. Ze duiken dan ook snel de speelruimte in die vlak naast het restaurant gelegen is. We gaan achteraf nog even met z’n allen buiten op het terras de buitenspeelgoedkist opentrekken en leren hen de grondbeginselen van het badmintonnen. Ze bakken er niks van. 

De chocolaatjes die we op het bed kunnen terugvinden is een shot in de roos voor de kinderen.

De familiekamer.
Wij slapen in de familiekamer zodat we allemaal bij elkaar liggen. Een aanrader. Een bed voor de ouders en een stapelbed voor de kinderen. Ook in de kamers is de duurzame combinatie van beton en hout doorgetrokken. Warm en helder met alle nodige voorzieningen. De chocolaatjes die we op het bed kunnen terugvinden is een shot in de roos voor de kinderen. 

DSC_9899.jpg
De vallei baadt in een grijs sfeertje met een laaghangend wolkendek. Op heldere dagen kan je hier ook het hooggebergte met besneeuwde bergtoppen zien. 

Lauensee
Wanneer we wakker worden, nuttigen we nog snel een ontbijt en zetten koers richting Lac Lauenen. Een beschermd natuurgebied waarvan het meer het middelpunt vormt. Een plek waar bergflanken en watervallen de setting van het gebied bepalen. We worden op sleeptouw genomen door Fiona een lokale gids met Schotse roots. We doen met de kinderen een wandeling rond het meer die ongeveer 45 minuten in beslag neemt. De vallei baadt in een grijs sfeertje met een laaghangend wolkendek. Op heldere dagen kan je hier ook het hooggebergte met besneeuwde bergtoppen zien. 

Lauenensee Restaurant.
We genieten nog na in het enige restaurant op de oevers en kiezen er enkele lokale heerlijkheden uit van de kaart. In het restaurant kan je bootjes huren. Dat deden we niet. De kinderen kunnen nog even hun hart ophalen op de speeltuin naast het restaurant alvorens we verder trekken naar Verbier.


Conclusie
Gstaad heeft ons verrast vanuit verschillende perspectieven. Voldoende om kinderen geprikkeld te houden en ze doodmoe in bed te leggen. De warmte van de mensen heeft ons erg weten te charmeren. Laat voor de kinderen de boutiques even links liggen en laat je inspireren door alles daarrond. 


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc