Samen met je kind plannen maken tijdens het kamperen.

We schreven het al talloze keren: De natuur en het buitenleven brengt je als gezin dichter bij elkaar. Maar de overgang tussen de dagelijkse hectiek en het buitenleven kan soms plots en abrupt zijn. Wat doen we tijdens die dagen in de natuur. Hoe houden we de kinderen bezig? Wat vinden de kinderen leuk? En valt dit te combineren met wat wij als ouder leuk vinden? Bestaat er geen mogelijkheid om die ideeën te structuren? 

DSC_0331-2.jpg

Wat willen ouders? 
Ik denk dat je als ouder een heel goed idee hebt over wat je precies wil op een trektocht of tijdens het kamperen. De menig van de ouder is belangrijk, maar ik denk dat de mening van de kinderen ook belangrijk is. Het is daarom niet oninteressant om eens te kijken wat jullie beiden geweldig vinden. We hebben hier een tool voor ontwikkeld die ervoor zorgt dat je die ideeën kan structureren. En ideeën mee kan genereren. Je schrijft op wat je zelf leuk vindt en bekijkt samen met je kind(eren) wat zij leuk vinden. Je kan vertrekken vanaf thema's die er voor zorgen dat je een gezonde variatie aan activiteiten kan doen. 

 
Probeer vele aspecten in je kind naar boven te halen. Jullie zullen er samen rijker uitkomen.
 

Thema's kunnen zijn: 

  • Avontuur: Bijvoorbeeld een kamp bouwen, ...
  • Rust: Tekenen, petanque, ...
  • Huishoudelijk: Eten maken, de waslijn ophangen,...
  • Stad: Cultuur, Wandeling, Park, Speeltuin, ...
  • Ondernemer: Limonade maken en verkopen aan kampgasten, Ruiltocht,...
  • Eten: BBQ, Plukken, Vissen, ...
  • Ontdekken: Insecten vangen, Plantenonderzoek,...
  • Interactief: Spel, Dansen, Muziek maken op potten en pannen, ...
  • Sport: Fietsen, wandelen, voetbal, pingpong, zwemmen, batminton,...
 

De hongeranalyse
Hou rekening met de honger van je kind. Pal op de middag nog iets plannen is niet ideaal want ze worden lastig. Doen ze nog een middagdutje: zorg misschien voor een goede draagrugzak of zorg dat er gerust kan worden. Hieronder de befaamde, tevens doodeenvoudige honger-analyse (rood) en de ideale momenten om activiteiten te plannen (groen). 

Conclusie
Kruis aan wat je zelf leuk vindt en hou rekening wat je kind leuk vindt. Probeer een goed evenwicht te vinden en plan goed in. Probeer ook vele aspecten in je kind naar boven te halen. Jullie zullen er samen rijker uitkomen.


Download de planner via deze link
Dank aan Decathlon voor het vertrouwen om hier een workshop rond te geven.


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc