Het eerste verjaardagsfeestje voor de klasgenootjes

Het eerste verjaardagsfeestje voor de klasgenootjes

A. gaat naar school. ‘Onzen oudsten’. Hij is jarig en vanaf het derde kleuterklasje is het de gewoonte dat er feestjes worden georganiseerd. Het is dus aan ons om aan de slag te gaan en er een mooi moment van te maken.

Hoe start je eigenlijk met zo’n feestje voor jonge kinderen?
Ongetwijfeld wordt het een zootje ongeregeld. Structuur bieden is noodzakelijk. Zo heb je overzicht. Daarnaast is het belangrijk om afwisseling te creëren tussen rust en actie.

Een lijstje in de vorm van een tekening
Wij maakten een soort doos met opdrachten in. Om de beurt mag een kind een kaartje trekken. De tekeningen zien er zo uit (zie tekening hieronder)

Het overzicht van de verschillende activiteiten.

Het overzicht van de verschillende activiteiten.

Aan elke tekening hangt een opdracht vast. Dit is de korte uitleg:

  • Een vliegertjes maken en zo ver mogelijk proberen gooien

  • Wafels eten

  • Tekenen of spelen

  • Een schatkist opgraven (die piraten (lees vader) heeft begraven in de tuin)

  • Fietsen

  • Rijden in de jeep (vader rijdt en de kinderen rijden mee)

  • Springen op het springkasteel.

  • Een hindernissenparcours met touwen

Schattenjacht
Het hoogtepunt. Toch voor mij. Hier heb ik wat voorbereiding ingestoken. Je ziet de kinderen opgaan in het verhaal. Ik doe er nog een schepje bovenop en vertel dat een stelletje piraten net de tuin is ingerend om de schat te begraven. De schatkaart - die de piraten achterlieten - wijst ons de weg naar de tuin. Hier moeten we letterlijk met de spade de schatkist opgraven. In de schatkist zitten snoepjes en cadeautjes voor iedereen. Dit gaat bijblijven.

In de schatkist zitten snoepjes en cadeautjes voor iedereen. Dit gaat bijblijven.

De tekeningetjes kiezen.
Het tekeningetje trekken is op zich ook al een leuke opdracht. Het is telkens een verrassing. Door de namiddag op te delen in verschillende ‘momenten’ vliegt die eigenlijk voorbij.


Hopelijk inspireert ons feestje, jullie volgende feestje. Zoek naar eigen opdrachten. Laat je gaan in creativiteit en kies opdrachten die gevarieerd zijn. Van techniek tot sport tot ontspanning en eten. Veel feestplezier

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc