Kinderen koning in Versailles?

De herfst staat voor de deur, maar we hebben een weekend uitgekozen dat volop zon belooft in Noord Frankrijk. Parijs heeft in het verleden onze harten al veroverd toen we nog kinderloos waren. Versailles bleef tot nu nog een nobele onbekende.

We kennen ongeveer het geschiedkundige verhaal dat achter de plek schuilgaat, maar het wordt toch eens tijd om dit met de kinderen te gaan ontdekken. 

Zoveel meer dan het kasteel
Als we denken aan Versailles, denken we onmiddellijk aan het kasteel. Dat is grotendeels waar. De stad wordt gedomineerd door het kasteel. In de tijd van Lodewijk XIV was dit de hoofdzetel van het absolutisme. De omgeving is dan ook opgetrokken met prachtige lanen die richting het kasteel leiden. Op de lanen is het mooi (en veilig) fietsen met de kroost. 

Gezellig drukte
Hoe dichter we het kasteel naderen, hoe meer bussen we tellen. De drukte op het plein is pakkend. We schuiven aan in een lange rij die ons naar schatting uren zal kosten. Plots worden we uit de rij geplukt door iemand met een vestje met ‘Acceuil’ erop geborduurd. Niet toevallig in gouden stiksels:

“Hi sir, you can skip the line with your kids.”

Fantastisch. We mogen netjes voor en we kunnen onmiddellijk door de veiligheidsscan om binnen te komen. Op die manier is de drukte best gezellig te noemen. Wanneer je met kinderen gaat, pols dus onmiddellijk of je niet rechstreeks binnenkan. We raden ook aan dat je de tickets online boekt, dan hoef je niet nog eens aan te schuiven voor de tickets. Daar kan je de dag selecteren en krijg je een paspoort voor het kasteel. Bestel zeker de tuin erbij en Le Grand Trianon. Ook dat is de moeite waard. Voor (jonge) kinderen is er geen ticket nodig, dat is gratis. De kinderwagen moet je wel achterlaten en kan je oppikken na je bezoek in het paleis.

Het kasteel en z’n bezoekers
Het kasteel zorgt ook nu nog voor beroering en is een ware magneet voor toeristen uit alle landen. We ontwaren vlaggetjes uit Brazilië, terwijl mensen uit het Verre Oosten ons voorbij slenteren begeleid door hun audioguides. Altijd met een eeuwige glimlach om de lippen.

De grandeur is enorm en je baant je een weg doorheen hoge eindeloze ruimtes verrijkt met bladgoud en gedecoreerd met de prachtigste marmers en gigantische lusters. Lodewijk IV was een grote meneer, dat staat vast. Op sommige plaatsen is de drukte weliswaar teveel voor kinderen. Je moet ze de hele tijd dragen om ze niet te verliezen in de mensenzee. Het neigt soms naar het ongemakkelijke, maar je kan in een volgende ruimte meestal terug even op adem komen. 

De tuin en de dansende fonteinen.
Als je met jonge kinderen gaat, is de tuin fantastisch. Diezelfde grandeur kom je er tegen en de grootsheidswaanzin van onze vriend Lodewijk straalt ook hier helemaal door in het omgevende landschap. Eindeloze bomenrijen, heggen, fonteinen en wandelpaden brengen je kilometers ver doorheen het omliggende landschap. Alles is hier georkestreerd en afgewerkt tot in de puntjes. De fonteinen spuiten op het ritme van klassieke muziek (op bepaalde tijdstippen). Je kinderen gaan voor minder aan het dansen. Van de drukte van binnen is nu veel minder sprake. Hier herleven kinderen.

DSC_6008-2.jpg

Eten & drinken
Neem zeker een picknick mee. Er zijn voldoende banken (in marmer) of muurtjes om met je gezin te genieten van een maaltijd en de tuinen schreeuwen om ontdekt te worden. Maar mocht je daar geen zin in hebben, zijn er eetgelegenheden in het park voorzien. Onder ander Little Venice & La Flotille. Beiden zijn ze betaalbaar. Als je toch aan La Flotille zit, kan je er net zo goed een boottochtje maken op ‘le Grand Canal’ Een rondvaart kost je ongeveer 20 euro voor een uur. Niet weinig, maar je doet je kinderen er ongelooflijk veel plezier mee. 

Le Grand Trianon & Le Hameau de la Reine
Het grote Trianon kan je zien als een fantastisch tuinhuis opgetrokken uit marmer. Wij laten de ingang even links liggen en ontdekken eerst het dropje van de Koningin. Marie Antionette liet dit dorp optrekken in Engelse cottage stijl om er te kunnen genieten van het buitenleven. Je vindt er een boerderij terug met dieren en gezellig aangelegde moestuintjes. De omgeving staat in schril contrast met de verfijnde paleizen. Dit is volkser en aangename paadjes slingeren doorheen de tuinen. Via de achterzijde van de boerderij zijn we zijn wij dan naar Le Grand Trianon getrokken. 

Conclusie
Het domein is magnifiek en wij zouden achteraf gezien twee dagen de tijd nemen om het allemaal te ontdekken. Eén dag de betalende stukken (Paleis, Grand Trianon & Domein van de Koningin) en één dag de niet betalende (Grand Canal en omliggende parken). Kinderen zijn geen koning in Versailles, maar ze zullen wel onder de indruk zijn, dat zeker.

Trek ook eens naar het centrum van Versailles om iets te eten. Want velen toeristen laten - eens voorbij de kasteelmuur - Versailles links liggen. Het is er rustig en er zijn toffe bars en kleine restaurantjes te vinden.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc