Herinneringen vastleggen

Herinneringen vastleggen

Wij - de vaders van Vaderklap - houden van geweldige fotografie en het vormt één van de bouwstenen van dit platform. We houden van fotografie omdat het onze herinneringen vastlegt. Voor iedereen die ons volgen wil. En belangrijker. Voor ons nageslacht en onszelf. 

We schieten onze meeste beelden met een spiegelreflex, waardoor de beelden van een uitmuntende kwaliteit zijn. Maar elk voordeel heeft z’n nadeel. Het gewicht en de logheid zijn hierbij de grootste struikelblokken. Na het probleem te hebben voorgelegd aan Fujifilm konden we de X100F testen. We hebben de kans met beide handen gegrepen.

Nostalgische charme
Het toestel oogt prachtig bij de eerste aanblik en ligt geweldig in de hand. De compactheid van de systeemcamera valt onmiddellijk in goede aarde en er ontlokt zich een glimlach op m’n gezicht. De retro-look past perfect en met de nodige trots en bravoure laat ik het toestel op m’n borstkast rusten. Ik ben verkocht en ik moet de eerste beelden nog maken. 

Het gewicht
Zoals je in de inleiding al kon lezen is het gewicht van een spiegelreflex - figuurlijk (maar soms ook letterlijk) - ondragelijk. Je moet een spiegelreflex heel bewust meenemen en het is log om telkens in en uit de fototas te halen. De spontaniteit valt soms weg door het (minieme) tijdverlies. Daarentegen is de X100F een lichtere knaap. Hij past mooi in je hand en past in elke jaszak.  

Capabel Compact
Als we het hebben over kunde en kracht moet het toestel niet onderdoen voor een spiegelreflex. De fotografie, kwaliteit, kleuren, scherpte en diepte in de foto’s is verbluffend. Enkel in minder goede lichtomstandigheden moet de X100F onderdoen voor m'n spiegelreflex. Hieronder kan je enkele beelden zien die geschoten zijn met het toestel. Zo kan je oordelen waarover we spreken.

Zoomen achterwege gelaten
Wat je soms mist op het toestel is de zoom. Met dit toestel, dat met een vaste lens komt, moet je meer werken. Je moet als persoon dichter of verder bij je object gaan staan. De arbeid is groter. De arbeidsvreugde ook, als het je lukt om tijdig bij je onderwerp te zijn. Bij kinderen wil dit weleens mislukken.

Conclusie
Een alleskunner die mooi oogt en niet opzichtig is om rond je hals te dragen. Heel solide gebouwd en een toestel om trots op te zijn. Enkel de zoom lijkt ons een minpunt te zijn, eens je je daarbij neerlegt is het een perfecte metgezel op al je (familie)reizen. Wij hebben ervan genoten.


Bedankt aan de mensen van Fujifilm. We hebben dit toestel mogen lenen en deze review is vanuit ons hart geschreven. Meer informatie over het toestel kan je hier terugvinden

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc