DIY: de zalige zandbak

DIY: de zalige zandbak

Tijdens mijn kindertijd, was er een grote zandbak in de tuin, waar ik en mijn broers en zussen enorm veel tijd gespendeerd hebben.

Daarom was ik voor P. ook al enige tijd op zoek naar een geschikte zandbak, maar de formaten die verkrijgbaar zijn in de handel, leken me allemaal te klein. Die van ons was namelijk 3m bij 3m.

Enige conclusie: zelf aan de slag.

Ik ben tenslotte een doe-het-zelver, ik neem al eens graag een hamer en zaag vast, en heb mijn tuinhuis ook zelf ontworpen en neergezet (en het staat er nog na 3 jaar), dus waarom niet zelf iets uittekenen en uitwerken.

Een plaats kiezen in de tuin was nog het moeilijkste. Uiteindelijk is het achteraan in de tuin geworden, vlakbij het kippenhok, de moestuin en de serre (die komende winter ook naar achter verhuist). De ligging is ideaal om toch nog een oogje in het zeil te houden, terwijl we in de moestuin of serre zouden werken.

Volgende dilemma. Zet ik de zandbak bovenop het gras of graaf ik hem in? En hoe diep?
Na wikken en wegen, ben ik toch maar begonnen met graven. 20cm diep leek nogal weinig, maar onze zware kleigrond laat zich niet zo goed bewerken, dus groef ik verder. Uiteindelijk stopte ik bij 40cm.

Ik besloot verder om een betonvloer te gieten. De betonmolen staat er anders toch maar te staan, nietwaar?! Ik koos dadelijk ook maar voor gewapend beton. Kan het nog voor zwaardere toepassing dienen mocht P de zandbak ontgroeid zijn. (wishful thinking: hottub of pizzaoven)

Ik had nog wat nieuw steigerhout over van een vorig projectje. Ideaal voor de zandbak. Al snel werd duidelijk dat ik in de toekomst toch iets nauwkeuriger moet meten bij graafwerken. De betonvloer bleek verre van een exacte vierhoek te zijn.

Belangrijk was ook dat de zandbak geen kattenbak mocht worden. Er lopen nogal wat katachtigen rond in onze buurt. Dus moest er een mogelijkheid zijn om die gemakkelijk af te sluiten. Ik integreerde trouwens een zitoptie.

 

Goedgekeurd!

Nog een laagje bescherming aanbrengen en hij kan gebruikt worden…en duidelijk maken, dat hij ook in het zand mag gaan zitten.

In een later stadium zal de zandbak trouwens uitgebreid worden met een speeltoren. Aangezien de zandbak al een custom project was, zal de speeltoren ook een zelfbouwproject worden. En om mijn stapel met resthout en recuperatiemateriaal wat te verkleinen, zal hierbij wat van dat materiaal hergebruikt worden. En ook dat plan komt normaal op Vaderklap.

Wordt vervolgd.

Maar eerst nog wat zandkastelen bouwen...

 


Zelf aan de slag?

Wil je dit speeltuig zelf timmeren en benieuwd wat je allemaal nodig hebt? Laat ons iets weten, we sturen je graag de knutselingrediënten door.

Heb je zelf knutsel-ideeën?
Laat het ons weten. Wie weet komen we langs of brengen we jouw idee in beeld om zo andere vaders te inspireren.

Roel is de trotse vader van P., houdt van outdoor koken en is bovenal een zeer handige papa. Van zandbak tot speeltoren, hij timmert het allemaal in elkaar.