DIY: de speeltoren

DIY: de speeltoren

Na een eerste regenbui, bleek het deksel van de zandbak (lees: de zalige zandbak) niet voldoende om het zand droog te houden. Dus gaan we weer aan het nadenken en tekenen, moet ik het deksel herwerken? Of zou een afdakje beter zijn? En hoe integreer ik dit in het speelgebeuren?

Ik ging voor optie 2. Dit leek me een grotere uitdaging.

Beginnen bij het begin

Een tekening maken en opzoeken hoe hoog ik dit kan (lees: mag) maken. Opgelet: mijn tekenskills zijn er niet beter op geworden.

zandbak (13 of 31).jpg

De glijbaan wordt op een platform vastgemaakt op een hoogte van 150 cm.

Materiaal

Als materiaal ga ik ook hier weer aan de slag met recuperatiemateriaal (met uitzondering van enkele belangrijke onderdelen). De palen zijn oude sjorbalken die nog dienst hebben gedaan als stutten bij mijn verbouwingen 7 jaar geleden.

zandbak (1 of 31).jpg
zandbak (3 of 31).jpg

In eerste instantie zette ik ze vast in de grond, vast geklopt met spiesjes.

Na een nachtje slapen, blijkt dit toch geen stabiele oplossing en gaan we naar de plaatselijke DHZ-zaak om turbobeton, een halve zak per paal zou voldoende moeten zijn.

Het gat van de palen wordt nog wat dieper uitgegraven, en met de deskundige hulp van P. worden de palen gezet.

zandbak (4 of 31).jpg

De palen staan 30 cm diep, met een betonnen sokkel van 20x20x20 cm. Een nachtje laten uitharden, en dan doen we verder.

Plateau bouwen

We werken opnieuw met rest en recuperatiematerialen, enkel de bouten en schroeven zijn nieuw (voorlopig). Omdat ik hier alleen aan werk, maak ik steunen om de dwarslatten op te steunen aan de ene kant, zodat ik deze aan de andere kant direct op juiste plaats (haaks) kan vastmaken, langs de andere kant ook controleren of de hoeken recht zijn, en alles vastmaken.

 

De vloer bestaat ook uit steigerhout, de laatste stukken, benieuwd of ik er voldoende ging hebben. Uiteindelijk kom ik 2 planken tekort, maar het is nu al een plezier om erop te kruipen en van het uitzicht te genieten.

Gelukkig heb ik een goede leverancier, en kan er snel geleverd worden. Een paar dagen verplichte rust (mijn rug is mij dankbaar).

zandbak (14 of 31).jpg

25 planken van 5 meter worden geleverd. We kunnen weer even verder.

Snel de laatste 2 planken installeren om het platform af te werken en dan direct door werken om de toren wat kindvriendelijker te maken. P wil niets liever om op het platform te zitten, maar 150 cm, is toch wel hoog.

zandbak (17 of 31).jpg

Opbouw kasteel

De bevestiging voor de kantelen komt op 70 cm hoogte. Op dit moment steekt enkel zijn hoofd boven de rand uit. Dit lijkt me het veiligste voorlopig, mogelijk dat ik dit in de toekomst toch nog moet veranderen, maar dat zien we dan wel weer.

Met het restmateriaal maak ik een stoeltje. Volgens het eerste idee, ging ik enkel aan de zijkanten ‘kantelen’ maken en de voorkant een vlakke wand. Na de levering van de glijbaan veranderde ik het plan.

zandbak (22 of 31).jpg

Family time

Verlengd weekend, ik word verplicht om wat meer tijd aan het gezin te besteden in plaats van altijd maar voort te bouwen. We gaan een weekendje kamperen, toch nog snel voor we vertrekken een veiligere trap gemaakt.

zandbak (25 of 31).jpg

 Idee boomhut

Het oorspronkelijke idee was eigenlijk een boomhut, boven de kippenren, in de kerselaar.
Maar om praktische redenen, moest ik dit plan laten varen, hoewel ik het nooit echt helemaal heb afgeblazen.

De huidige constructie staat vlak naast de pruimelaar en mirabellenboom, je kan er bij wijze van spreken in klimmen vanuit het kasteel. Daar komt het idee van de boomhut weer naar boven. Ik beslis om wat ‘snoeihout’ te integreren in de afwerking van het kasteel, zo krijgt het toch meer een boomhutkarakter.

zandbak (24 of 31).jpg

Trap

De trap blijkt toch niet helemaal te zijn zoals het hoort, dus deze wordt ook nog aangepast aan kleine kinderhanden en –voeten.

Wiebeltoren

Blijkt nu dat de speeltoren een grote wiebeltoren is, en bij wiebeltorens kan al eens metaalmoeheid optreden, vijzen of bouten die breken en een toren die inzakt wil ik ten allen tijde voorkomen. Dus de toren moet iets stabieler gemaakt worden. Gelukkig is hier een vrij gemakkelijke oplossing voor:

De hoeken onder het platform worden steviger bevestigd aan de palen. Hierdoor wiebelt de toren veel minder.

zandbak (26 of 31).jpg
zandbak (28 of 31).jpg

Dak

Een deel van het platform krijgt een dak, waar ik ook weer met restmateriaal zal werken.
Ik heb nog een paar stukken OSB plaat gevonden tussen mijn resthout, die zal ik aan elkaar lijmen en gebruiken als onderdak. Ik heb ook nog een paar stukken EPDM dakrubber liggen, dat wordt een mooi lappendeken als dak.

Ik denk dat het goedgekeurd is.

zandbak (30 of 31).jpg

 

Nog een kleine toevoeging, zodat ik er ook nog wat meer van kan genieten...

zandbak (31 of 31).jpg

Roel is de trotse vader van P., houdt van outdoor koken en is bovenal een zeer handige papa. Van zandbak tot speeltoren, hij timmert het allemaal in elkaar.