Kleine duifjes welkom bij Roekoekoe

Zierikzee is op zichzelf al een mooie stadje opgetrokken uit vissershuisjes, gezellige straatjes, speeltuintjes en waterwegen. Sinds 1971 is het ook een beschermd stadsgezicht waardoor je er quasi zeker van bent dat Zierikzee ook de komende jaren z’n identiteit mooi staande zal houden. En plots zit hij daar verscholen in één van de zijstraatjes: die onbekende parel en onze lunchplek bij uitstek: Roekoekoe. 

Gastvrije duiventil
Met twee gezinnen planten we ons neer op rond de gezellige tafeltjes in het achterste gedeelte van de koffiebar. Het is altijd even afwachten hoe onze kuikens (de kinderen) zullen omgaan met de nieuwe omgeving. Maar vrijwel onmiddellijk komen ze tot rust, slaan ze de omgeving gade en worden we omarmd door een gastvrije warmte die de bar uitstraalt. We zijn thuis.

Het koppeltje
Niet onmiddellijk, maar precies op tijd worden we verwelkomt door de gastheer. Met tijd voor zowel de ouders als de kinderen legt hij het concept van de bar uit en vertelt hij de “vangst” van de dag. Mooi afgewogen vertelt hij wat we kunnen eten en drinken. Het is bijna verrukkelijk om z’n oprechte vriendelijkheid te mogen aanhoren. De kinderen ervaren hem als iemand met enig gezag. Toch vriendelijke, innemend en rustig. Intussen zie ik in m’n ooghoeken hoe de gastvrouw ijverig cappuccino’s staat op te stomen. Afgewisseld met het afruimen van borden, telkens vergezeld van een vriendelijke knik en een charmante glimlach. We zijn welkom en onze kroost is dat ook. Heel fijn. 

DSC_8417.jpg

De koffie
We starten - hoe kan het ook anders - met een koffie om onze zielen te verwarmen. De kinderen nemen appelsapjes of chocomelk. Over de koffie krijgen we een gepassioneerd verhaal te horen over hoe de smaken zich van bes tot boon laten proeven tot in smaakpapillen. De kinderen nemen een soepje. Wij trakteren onszelf op een specialiteit klaargemaakt op the green egg. Dat verveelt nooit. Tijdens het wachten kunnen wij en de kinderen ons tegoed doen aan spelletjes uit onze eigen kindertijd. 

DSC_8421.jpg

Conclusie
Zelden hebben we ons zo thuis gevoeld als hier in Roekoekoe. We gingen op visite in het gure herfstweer. We willen wel eens terugkeren hoe het er aan toegaat op een bruisende zomerse dag. Wandel zonder twijfel binnen, haal je hart op, bestel een koffie of wat goed zoet en sla dit op als een mooie herinnering. Een ware ontdekking.

DSC_8401.jpg

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc