Zes redenen waarom we fan zijn van Lanzarote

Zes redenen waarom we fan zijn van Lanzarote

Zon, rondtrekken en buiten het seizoen, dat waren de voorwaarden voor de reizen in in het pre-M.-tijdperk. Niet zelden hield dit in dat we even moesten vliegen. Een lange vlucht zagen we met M. (nog) niet zitten. Net voor M. 1 jaar werd namen we haar dan mee op haar tweede vliegtuigreis. Bestemming: Lanzarote (en Fuerteventura). 

Lanzarote is één van de zeven Canarische eilanden, waarvan Tenerife en Gran Canaria ongetwijfeld de bekendste zijn. Hoewel je je op Spaans grondgebied bevindt, liggen de eilanden ten Westen van Zuid-Marokko. In combinatie met de frissere lucht van de Atlantische Oceaan zorgt dit voor een gemiddelde maandtemperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Hierdoor is het voordeel dat je in november nog kan genieten van zon en 24 graden. In Fuerteventura ging het kwik zelfs tot 30 graden. 

Lanzarote is een vulkanisch eiland met her en der uitgedoofde vulkanen en - uiteraard - afgekoelde lavavelden. De zwarte steen is dan ook typisch. Het heeft ons eigenlijk helemaal overtuigd en we sluiten niet uit dat we hier nog terug komen.

Waarom?

1. Ligging 

Door de zuidelijke ligging heb je er zoals gezegd het gans jaar door zon. Rynair vliegt rechtstreeks op dit eiland en het vraagt van je kind amper 4 uur stilzitten. Ok, wij hadden een dagje wat bewolking (cfr. foto's), maar voor de rest was het er echt aangenaam weer.

2. Afstand

Een auto huren kost er echt niet zoveel geld. Op twee uur tijd rij je al snel van de ene kant naar de andere kant. Heb je een weekje vrij? Dan is het perfect om het eiland te ontdekken. Geen zin in de toeristische kustcentra? Rij 10 minuten en je merkt er bijna niets meer van.

Avontuurlijke vadertip: Durf even offroad te rijden en je waant je helemaal alleen.  Geen mensen of huizen en volledige stilte. Aan te raden weggetjes: Sóo – LZ-402 (Famera-Teguise) en La Vegueta-Masdache. 

 

3. Natuur

Het is een vulkanisch eilanden met oude kraters. Een aantal van hen kun je beklimmen of er zelfs in wandelen. Toegegeven, het Nationaal Park is mooi, maar je kan het enkel bezoeken met bussen. Geen zin in dit massatoerisme? Op de LZ-20, 5 minuten rijden van de afslag op de LZ-30, vonden we een parking met een wandelweggetje richting een verlaten vulkaan. Het was een eerste geslaagde test voor de Osprey backpack. (link) La Graciosa, het eilandje ten noorden van Lanzarote zou ook een aanrader zijn.

De rotsachtige formaties tussen Yaiza en El Golfo zijn zeker ook de moeite. Net als de zonsondergang in La Santa. Ga zeker ook naar het bekendste uitzichtpunt van de eilandengroep: Mirador del Rio. Hoe klein het eiland ook was, we slaagden er in dit te vergeten.

4. Sport

De sportende vaders kunnen zich hier naar hartenlust uitleven. Je kent Lanzarote misschien ook wel van de jaarlijkse triatlon? Het is dan ook een ideale fietsbestemming. Er zijn geen fietspaden, maar de wegen zijn quasi verlaten in het laagseizoen. Ook voor mountainbikers, surfers en wandelaars is het the place-to-be.

5. Cultuur en gastronomie

Veel cultuur vind je er niet. Het huis van de kunstenaar en architect César Manrique en het huis van acteur Omar Sharif zijn wel echt de moeite om te bezoeken. Wijndrinkende vaders bezoeken best de wijnstreek in La Geria. De vulkanische ondergrond geeft de wijn extra cachet. Pas wel op voor de bussen vol bejaarde toeristen.

Culinaire vadertip: La Cantina in Teguise: de burgers, de tapas en de uitgebreide bierkaart, een aanrader. voor de kinderen zijn er kinderstoelen, heerlijke chicken wings en miniburgers. Meer culinaire tips.

Toeristische vadertip: blijf weg van de toeristische centra langs de kust. Echt waar, kom hier enkel als je houdt van zwaarlijvige te kort gerokte Brits en Duits sprekende zestig plussers. 

 

6. Combinatie met Fuerteventura

Met de ferry ben je in twintig minuten in Fuerteventura, iets zuidelijker en dus nog iets warmer. De zanderige ondergrond zorgt voor een heel ander uitzicht dan Lanzarote. Die laatste blijft onze persoonlijke favoriet, maar het is ideaal voor wie het even gehad heeft met de lavahoop. Over Fuerteventura later meer.

 

Slaaptip

Nog even wat praktische info ivm slaping. We verbleven op Lanzarote in La Casa Blanca in Sóo. Hoewel het zeker niet het meest hippe of propere hotel was, zijn we wel fan. Het lag ten eerste weg van alle toeristencentra, in een klein dorpje. Het is een soort van B&B gerund door een Britse.

De eenvoud, het internationaal personeel en de gemeenschappelijke ruimte deden ons verder ook denken aan onze (cheap) hostel periode in het pre-M.-tijdperk. Hierdoor kan je, eenmaal de kleine slaapt, samen met andere gasten wat bijpraten, iets drinken of pizza's eten. Al moeten we toegeven dat M. ons dat moment niet wou gunnen en elke avond met moeite in slaap viel.

Voor 45 euro heb je een eigen kamer met badkamer, babybed, uitzicht en kinderstoel inbegrepen. Valt mee, niet? (meer weten)

 

Het mag duidelijk zijn. Wij zijn fan. Lanzarote lijkt ons uiterst geschikt voor jonge gezinnen. Niet te toeristisch, alles dichtbij, best wel kindvriendelijk met bijna altijd een kinderstoel, goed weer en echt wel mooi.

Je moet alleen de vier uur vliegen doorkomen, maar daar geven we binnenkort wat tips voor.

 

Fijne vakantie.

 

 

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.