Tips voor een geslaagde kampeerexpeditie

Tips voor een geslaagde kampeerexpeditie

Kampeerexperten zijn we nog niet. Echt niet. De beta expeditie leerde ons wel wat. Dat hebben we even opgelijst.

Uiteraard hangt veel af van de leeftijd van 'de bengels'. Het maakt een verschil of ze 1 of 6 of 12 jaar oud zijn. Niet alleen wat betreft kledij en materiaal, maar ook naar wat je zelf dragen moet. Onderstaande tips zijn gebaseerd op onze kampeerervaringen - nu nog maar één - en de leeftijd van onze 'klein mannen': 1,5 en 2,5 jaar. 

Praktische tips

  1. Less is more: twee dikke truien per kind, een slaapzak, een deken of twee, twee knuffels, twee outfits…het is allemaal veel te veel. Met een dikke trui, een warme pyama en een stevige slaapzak (per kind) heb je al meer dan genoeg.
  2. Muggen: fix iets tegen de muggen. Goede spray en rits die binnentent goed dicht.
  3. Eten: Homemade gehaktballetjes, verse pasta, handgesneden groentjes in hun desbetreffende ruimbemeten bakjes neigt richting overdaad. Wel lekker, maar je blijft met de bakjes en het materiaal zitten. Een paar sandwiches in een papieren zakje doet het ook wel. Minder plek, minder gewicht en even lekker.
  4. Weinig materiaal. Ga net zoals bij de kleren uit van het principe "less is more". Een tent, matje en slaapzak zijn onmisbaar, maar hou het voor de rest sober. Een groot deken is minstens even goed als zes kampeerstoeltjes. 
  5. Extra trekkar of trekrugzak. De keuze voor een houten kar, een trekrugzak of een fietskar hangt natuurlijk af of je kind op je rug zit of niet. Zo vermijdt je dat je teveel heen en weer naar de auto moet.
  6. Weinig speelgoed. Een boekje en de favoriete knuffel moeten zeker mee, maar voor de rest...het bos is één grote speeltuin.
  7. Zaklamp. Om nachtelijke plasjes goed te kunnen bijlichten en de angst voor het donkere bos weg te werken.
  8. Vuurmaker. Lucifers, vuurstenen of een aansteker nemen je best wel mee. Niks gezelliger dan samen rond het vuurtje zitten.
  9. Ga op tijd. Vertrek vroeg genoeg. Na het opbouwen en installeren van de nestjes heb je hierdoor nog tijd genoeg om samen het bos te verkennen, te spelen en te genieten van de avondzon.

Kampeerplekken in België

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een aantal leuke plekken opgelijst. Neem hier zeker een kijkje en zoek je favoriete plek.

Voor onze eerste kampeerexpeditie trokken we naar het Meerdaalwoud bij Leuven. Het is een zeer mooie bivakzone ten midden van het bos. Er is een grote weide met in het midden een plek om vuur te maken. Het is niet echt een barbecue, dus die moet je zelf voorzien. Of ga voor worstjes op een stokje of iets in papillot om tussen het hout te leggen, dat gaat ook natuurlijk. Hout en zo kun je er samen met de kinderen sprokkelen. Ergens in het woud is er ook een grote speeltuin.

Twee nadelen wel: er zijn enorm veel muggen. Verder is het best wel wat wandelen van de parkeerplek. Anderhalve kilometer is niet zoveel, tot je een kind op je rug hebt, een volgeladen kar voorttrekt en daarna nog eens terug naar de auto moet voor extra materiaal. Hou hier dus rekening mee. Voor de rest echt een zeer mooie aan te raden plek. Lees er hier meer over.

 

Telkens onze ervaringen worden uitgebreid, zullen we ook bovenstaande lijst aanpassen.

Heb je zelf nog praktische tips of ken je coole kampeerspots in binnen- én buitenland, laat het dan zeker weten! We voegen ze graag toe.

Lees alles over onze eerste keer kamperen.

 

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.