Boekjes lezen

Wij hebben een avondritueel en een boek is daar een belangrijk onderdeel van. Net ervoor doen we de pyjama’s aan, daarna doen we pipi, vervolgens poetsen we tanden, daarna doen we de slaapzakken aan en als kers op de taart is er het boek. 

We kruipen samen op onze zitkussens en lezen - meestal met ons viertjes - een boek. A. mag steeds kiezen. Volwassenen bepalen doorgaans z’n hele dag, maar als het op de keuze van boeken aankomt is er maar één heer en meester. Voorlopig althans. Ook R. zal uitgroeien tot een peuter van 1,5 jaar en dan zal ook zij een stevig zegje hebben inzake de boekenkeuze. 

Boeken zorgen voor rust. Ze bepalen bij ons de overgang van dag naar nacht. Van wakker naar slapen. Een spelend kind wegplukken en meteen in bed stoppen lijkt ons te bruusk. Er moet een overgang zijn en een goed avondritueel lijkt ons perfect. Het boek is daarvan het mooie sluitstuk. 

Ik geloof trouwens heel sterk in de kracht van verhalen. Onze kinderen leren door die verhalen woorden kennen die we vergeten uit te spreken in het dagelijkse leven. Ze krijgen inzicht in personages en hun karakters. Ze leren wat goed en fout is aan de hand van situaties omsiert door mooie tekeningen. 

Behalve al deze voordelen is het een moment om de dag achter ons te laten. De herinneringen van de dag op te rakelen en te vertellen wat de plannen voor morgen zijn. Het is een moment van samenzijn en dat moeten we blijven koesteren. 

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc