(voor)lezen van verhalen

Mezelf verliezen in verhalen doe ik maar al te graag. Een geweldig boek, een goede film of een inspirerend bedrijfsconcept. Ik kan ervan genieten. Het is het vermogen tot verbeelding en inbeelding dat me intrigeert. 

Aangenaam is het - bijna verwarmend - om dit ook te zien terugkomen in je kinderen. Al moet ik toegeven dat R. (onze jongste) moeite heeft om zich te concentreren. Alleen als ze moe is, leunt ze graag tegen m’n borst om zich zacht in slaap te laten wiegen door de verhaallijnen die we haar toefluisteren en de tonen van m’n stem. Met enig verzet probeert ze de tijd die we samen hebben nog te rekken als ik het laatste boek dichtsla. 

A. (onze oudste) heeft weinig moeite om helden op bladzijden te ontdekken. Vrienden, dieren en wezens te aanschouwen en verschillende verhaallijnen te ontdekken. Hij heeft oog voor details waar ik geen oog voor had. Muisstil zit of ligt hij op m’n schoot en hoopt dat dit moment oneindig blijft duren. Z'n fronsende blik toont aan dat hij aandachtig is en z'n oprechte openheid tegenover boeken is innemend.  

Maar boeken lezen met kinderen - en dat is misschien nog het belangrijkste - stemt vooral mij gelukkig. Het is het moment waarbij ik bij de kinderen ben en actief tijd met ze doorbreng. Met boeken breng ik ze niet alleen woorden bij. Ook waarden, fantasie, contrasten en vindingrijkheid. Gevoelens komen ook bloot te liggen en er wordt gesproken over verdriet, verlies en opperste geluk. Boeken zijn dus zoveel meer dan je op het eerste zicht zou denken. 

Leve de voorleespapa's!


Van 18 tot 26 november is het voorleesweek met als thema voorleespapa's. Helemaal ons ding dus. Inspiratie nodig voor een leuk (voorlees)boek? Wij hebben "de leukste boekjes ter wereld" opgelijst. Check hier de lijst.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc