Onder- en bovengrondse avonturen in Han

Het is een klassieker voor scholen. En we zijn er wellicht allemaal al eens geweest: De grotten van Han. Wij deden het met kinderen tijdens een korte trip naar de Ardennen.

Een nostalgisch gevoel overvalt je onmiddellijk. Eigenlijk is het in vele dorpen in de Ardennen. De tijd lijkt hier al even te zijn blijven stilstaan. Het ontvangstgebouw staat er wat troosteloos bij terwijl een oud treintje komt aangereden dat ons naar de ingang van de grotten zal brengen. De toon is gezet: De kinderen content, wij content.

De treinrit

Eens de tickets betaald zijn, kan je de rode lijn volgen tot bij de trein. Daar begeleiden de machinisten je in de open wagonnetjes. Heel de rit voel je de omgeving en je rijdt het natuurgebied binnen. Voor de kinderen is dit een geweldige start en dan moet de grot nog komen.

De Grotten

Het is één van de grootste grottencomplexen in Europa en is als sinds de 18de eeuw een toeristische attractie. Vroeger werd de doortocht gedaan met bootjes en fakkels. Nu is er een mooi wandelpad aangelegd dat doorheen de verschillende zalen slingert. Perfect om met kinderen te doen.

Een lichtspektakel

Tijdens de rondleiding ontdek je de geschiedenis van de grot. De ontdekking en de daaraan gekoppelde tradities. Centraal tijdens de wandeling, wanneer je reeds talloze stalagmieten en stalactieten bent gepasseerd, krijg je een mooie lichtshow. Het mooi hoe de wanden worden gebruikt als canvas om ‘het leven’ rond de grot te vertalen.

De koepelzaal

Dit is de laatste zaal is de grootste ondergrondse holte van Europa. Hier daalt traditioneel een fakkeldrager van bovenin de zaal naar het gapende publiek. Het is prachtig voor de kinderen hoe iemand de trappen afrent terwijl de koepelzaal is gehuld in complete duisternis. De Lesse stroomt hier in het onderste gedeelte van de zaal.

DSC_3376-2.jpg

Kanonschot

Afsluitend krijgen we een kanonschot te horen om het weergalmen doorheen de groot te horen en via een brug komen we terecht in het zonlicht. De ogen moeten even wennen. Afsluiten kan je in een leuke speeltuin

Safaripark

Boven de grotten bevindt zich een natuurgebied dat werd ingericht als een safaripark. Waar je ook hier in een treintje kan stappen om de (vooral) inheemse dieren te ontdekken: Het everzwijn, edelhert, bruine beer, Europese bizon, e.d. Ook dat is voor de kinderen heel leuk.

DSC_3506.jpg

Slapen in de bomen

Dit hebben we jammer genoeg niet gedaan. Die waren volboekt. Het lijkt ons geweldig. Je tent zit genesteld tussen het bladerdek. Voor ons zou dit een reden zijn om terug te keren.


Conclusie

Het is een klassieker voor velen. De nostalgie en de charme blijft aanwezig. Alles lijkt misschien wat gedateerd, maar bijvoorbeeld de lichtshow zorgt voor een sprankel en vernieuwing. Dit is een geweldige activiteit voor kinderen en dat is voor ons de belangrijkste troef.

Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc