Virtuele tijdsreis in Koksijde

De eerste Vaderklapuitstap ligt alweer even achter ons.

Bestemming: Koksijde.

We trekken naar het abdijmuseum Ten Duinen. Met vier vaders en een bende pubers zijn we klaar om terug in de tijd te reizen. Meerbepaald naar 1490.

Bij aankomst krijgen we een VR-bril op. De pubers vinden het alvast een goeie start. Virtueel stappen we in een teletijdmachine en reizen eeuwen terug.

Zelf kan ik me al lang niet meer concentreren op tentoonstellingspanelen met ellendig lange teksten vol uitleg. Via de VR-beleving en de rondleiding doorheen de abdij wordt het bijna tastbaar. We lopen doorheen de kerk, duiken de keuken in en wandelen over het erf.

“De pubers”, laat ik ze voor de rest van de tekst maar zo noemen, zijn oprecht enthousiast. “How, dit was echt cool.” - of hoe zeggen ze dat tegenwoordig.

De beleving zelf duurt een dikke tien minuten en is haalbaar met kinderen vanaf een jaar of 10. Al hangt het vooral af van de grootte van het hoofd.

Daarna krijgen we de kans een boodschap achter te laten. De Instagramaccount van één van “de pubers” vermelden op het bord, wordt door de vader van “de pubers” in kwestie al snel vermeden. Geen extra volgers deze keer :)

Via het leuke project van Uit met Vlieg gaan ze verder op zoek naar de schatkist. Het brengt ons doorheen de geschiedenis van de abdij.

Bij goed weer, lees: geen stormweer, kun je op de site buiten wandelen. Via een cardboardbril, een smartphone en een app kun je verschillende archeologische ruïnes virtueel terug tot leven wekken. Wij hebben het pech. Het waait hard en dus is het park gesloten.

Uitzonderlijk leiden ze ons toch naar een klein vissershuisje. Hier sluiten we onze dag af met een passende manier, nl. een streekbiertje voor ons, een frisdrank en legofiguurtje voor “de pubers”. Puber of niet, van Lego houden ze precies nog altijd.

Uitgewaaid keren we terug uit de Middeleeuwen en zetten de terugrit in.

De VR-beleving en het park rond Abdij Ten Duinen zijn een leuke belevenis met oudere kinderen en pubers. Zeker wanneer het aan de zee precies toch iets frisser of natter uitvalt, kun je hier een namiddagje pret beleven.

Meer weten? Check https://www.tenduinen.be/nl


Bedankt Toerisme Koksijde voor de uitnodiging. Voor deze review en dit artikel werden we echter niet betaald. Lees alles over ads op vaderklap via deze link.

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.