Streaks met mijn dochter

638.

638 streaks.

638 streaks met mijn dochter, M, 15 jaar.

Ik moet eerlijk bekennen: ik ben zelf ook verknocht aan mijn mobiele telefoon. En vooral dan het luik sociale media. Ik vind het leuk om er door te scrollen en af en toe ergens bij stil te staan. Ik haal er voor mezelf ook heel wat inspiratie uit voor het dagelijks leven en voor het werk.

Ik ben W, 39, bijna 9 jaar gescheiden, maar ondertussen al twee jaar opnieuw in een relatie.

Ja, een right swipe op Tinder. Want die GSM, weetjewel…

Mijn kinderen: 2 dochters. M, 15 en M 10. De jongste heeft geen eigen GSM en dat zal zeker nog anderhalf jaar zo blijven. Tot aan haar vormsel. Net als haar zus toen zij haar leeftijd had.

De oudste heeft er al drie jaren eentje. Ondertussen haar tweede toestel, want bij het eerste toestel gaf de batterij het op na een uur of vier. “En da’s echt skeer, papa.”

Haar smartphone is bijna aan haar hand vastgegroeid en ze gebruikt, net als ik, veel sociale media. Maar wel anders: een facebookaccount heeft ze nog, maar daar zet ze praktisch niets meer op. Op Instagram heeft ze twee accounts: eentje voor de likes en eentje, privé, voor de echte vrienden. Ik mag haar op beide accounts volgen. Lucky me.


christian-wiediger-ZYLmudR28SA-unsplash.jpg

De populairste app op haar telefoon moet wel snapchat zijn. Je weet wel, dat gele spookje dat foto’s doorstuurt voor slechts enkele seconden en daarna alle foto’s voorgoed laat verdwijnen. Elke ouder houdt z’n hart vast bij de gedachte aan de aard van de foto’s die dan de revue passeren. Geen angst, laat je hart maar los hoor: beeld combineren met tekst is gewoon hun manier van communiceren. Tientallen (honderden?) selfies en andere foto’s worden elke dag voorzien van de volgende zin in de conversatie en daarna doorgestuurd. Een andere manier van communiceren dan wij gewend zijn.

Streaks01.jpg

Wist je dat ze ook heel vaak een filmpje inspreken met hun antwoord en dat dan doorsturen? Wel, ik eerst ook niet. Nu weet ik dat wel.

Soit, wat zijn die streaks waarover ik sprak nu eigenlijk?


Een streak is een mooi stukje klantenbinding van Snapchat. Zodra je met één van je vrienden drie dagen na elkaar een foto gestuurd én teruggestuurd hebt, dan krijg je plots een cijfer naast jullie naam staan. Dit zijn de streaks. Een trucje van snapchat om je elke dag te lokken naar hun app en zo een zo groot mogelijk getal te bereiken.


638 is ons getal vandaag. Dus hebben mijn dochter en ik, gedurende 638 dagen (dat is een jaar en negen maanden), elke dag een foto verstuurd naar en een foto ontvangen van elkaar.
Maar pas op: je kunt deze streaks ook verliezen.


Als één van de twee, binnen een tijdspanne van 24 uur, GEEN foto stuurt, dan vallen de streaks terug op nul. Ja, zelfs van 638 val ik onmiddellijk naar nul als ik mijn dochter niet elke 24 uur een foto stuur. Of als zij dat niet doet naar mij.


Het is een marketing-truc van Snapchat. En een goeie… Een truc waar mijn dochter zelfs ver voor gaat: als ze op reis is, en het risico bestaat dat ze 24 uur zonder WIFI zal zitten, dan wordt één van de vriendinnen gecontacteerd om de streaks over te nemen. Die vriendin neemt dan de account van mijn dochter over en gaat dagelijks foto’s sturen met de beste vrienden van mijn dochter.

En met mij.


Dedication for the streaks!

De streaks van Snapchat wijzen me op een belangrijk iets: (mijn) kinderen zijn op zoek naar interactie. Ik probeer me nu zoveel mogelijk in te leven in hun wereld. Online, maar ook offline.
Eens kijken naar een youtube-filmpje dat ze me tonen, helpen met een creatieve boomerang op Instagram,… Maar zeker ook eens naast hen in de zetel gaan zitten en meekijken naar ‘Like me’, ‘Big time rush’, of andere Nickelodeon-series.

Ik praat best vaak met mijn dochter over haar GSM-gebruik. Ze ziet dat ik ook heel veel bezig ben met mijn toestel, maar ze begrijpt dat er afspraken zijn. ’s Nachts geen GSM in de slaapkamer bijvoorbeeld. Of na 21 uur geen GSM meer, al is die tweede regel moeilijker strikt toe te passen.

Ik raad dit elke vader ook aan: praat over GSM-gebruik en toon interesse. Je zal versteld staan hoeveel je kan bijleren van onze mini-mensjes.

Zoals ik nu ook bijleer van de jongste dochter: bij mama heeft ze een ‘oude’ gsm en daar staat TikTok op. Dus heeft papa deze app nu ook en leert hij op zondagvoormiddag de swish-swish toe te passen op Old Time Road en ziet hoe die tienjarige hem stiekem uitlacht omdat hij het… nog… niet kan.

Wat ik wel kan, is haar plezieren met mijn volle aandacht, want zij kan iets wat papa niet kan.

En morgenochtend een foto snappen naar mijn andere dochter: 639.

 


Copyright: Photo by Krister on Unsplash

Vader van 2 dochters (10 en 15). Pluspapa van 1 zoon (11).