Gaming, pubers en voetbal

De gedachten van veel ouders met tienerkinderen. Samengevat.

‘Ik snap het niet dat gamen. Allez, dat ze zelf gamen en dat tof vinden, dat begrijp ik.  Maar ze kijken dus ook naar games he. Snap je dat? Ze kijken dus naar anderen die een spelletje aan het spelen zijn. Live hé… en weet ge hoe lang zo een spelletje duurt? Uúúúren. 

Kijken naar livestreams van games is enorm populair. Dat gebeurt onder andere op YouTube, maar ook vooral ook op Twitch. Twitch lijkt één van de snelst groeiende platformen onder jongeren te zijn. Het mantra in de gamewereld is: échte gamers, die streamen niet op YouTube, échte gamers die streamen op Twitch.

‘Live naar games kijken? Wat vinden ze daar nu tof aan?’ 

Ik kijk zelf heel veel naar Yaraski zegt S. (14). Ik leer heel veel uit zijn gameplay en pas dan zijn tips toe. Hij is gewoon ook echt heel erg goed in gamen en heel grappig. Ik kijk echt wel op naar hem. 

Ik denk dat dit het zo wel samenvat. Jongeren kijken naar livestreams van games omdat ze heel goed weten hoe het spel in elkaar zit. Bovendien zijn de spelers heel goed in het spel en dat is tof om naar te kijken.  Als blijkt dat die spelers bovendien ook nog eens een leuke persoonlijkheid hebben is dat mooi meegenomen. 

Is dat ook niet de reden waarom wij, papa’s, zo graag naar voetbal kijken? 

Ik zie eerlijk gezegd niet zoveel verschil tussen live naar gamers kijken en live naar voetbal kijken. In beide gevallen gaat het over kijkers die perfect begrijpen hoe een spel in elkaar zit. Bovendien ken je de spelers en zijn ze veel beter dan jou in het spel. Je leeft enorm met hen mee, hoopt dat ze hun tegenstanders verslaan en als overwinnaars uit de bus kunnen komen. Dat ze zo extreem goed zijn in het spel is natuurlijk dé reden om met grote ogen te kijken naar de fantastische strategische keuzes en bewegingen die ze maken. 

Aan papa’s valt die vergelijking met voetbal meestal makkelijk uit te leggen. Mama’s zeggen wel eens dat ze de lol van ‘voetbal kijken’ eigenlijk ook helemaal niet snappen. 

E-gaming voor voetbalfans?

Afgelopen voetbalseizoen kon je trouwens ook online terecht voor je portie voetbalplezier. Heel wat matchen die in real life werd gespeeld, werden ook in de virtuele wereld uitgevochten.  In de Proximus FIFA ePro League namen de beste FIFA-spelers van België het op tegen elkaar. De profclubs en hun sponsors beginnen heel goed te beseffen dat er heel wat jongeren zijn die affectie hebben met het spelletje voetbal, maar die nooit een voet zullen binnenzetten in het voetbalstadion. Via e-sports kunnen ze ook deze jongeren bereiken en bovendien dragen de virtuele spelers ook truitjes met het logo van de shirtsponsor op. Dat gamen ook bij ons een lucratieve business zal worden, dat staat vast. Heel wat van die e-sporters wisten ook een fijn betaald contract te tekenen bij die profclubs.

Excelsior Moeskroen bleek op het einde van het seizoen trouwens de beste e-sporter in zijn rangen te hebben en kroonde zich met ShadooW tot Belgisch Kampioen 2019.


Wouter en Bert, de vaders van Digisaurus delen hun expertise en ervaringen rond schermgebruik en online media. Ontdek al hun andere bijdrages.

Wouter (38) fiere ‘digipapa’ van zoon S. (8) en dochter W. (6). Onderzoeker ‘digitale informatievaardigheden’ bij Howest en gepassioneerd spreker over mediaopvoeding onder de naam ‘digisaurus’. (www.digisaurus.be).