Papa, lees je voor?

Mevrouw Giraf in de ene hand, Meneer Vos in de andere. Ze kruipt op mijn schoot en vlijt zich tegen me aan. Het licht op de gang valt door de open deur op de pagina’s van het boek. Net sterk genoeg om de letters te kunnen lezen en haar een nieuw avontuur van Floddertje te vertellen. Ik geeuw.

Eén verhaaltje op de schoot, ééntje in bed, is de afspraak. Ze schuifelt traag naar haar bed, stribbelt nog even tegen, maar laat zich dan gewillig onderstoppen. Ik zet me terug in de zetel en neem haar mee naar het torenkamertje in de Petteflet. Ik geeuw opnieuw.

“Papa, jij moet ook in bed. Jij bent ook moe.”, aldus M1.

Ik lach en lees verder. Een pagina later is ze vertrokken richting dromenland. 0-1 voor papa. Ik lees nog even verder over Pluk, Aagje en mevrouw Helderder. Gewoon omdat het kan. Ik geeuw nog eens.

Een klein halfuur later schrik ik wakker. M1-papa, 1-1.

Beste collega-vader,

U herkent zich ongetwijfeld in bovenstaande “anekdote”. Na de hectiek van de dag is het avondlijke voorlezen niet zelden een moment van rust. Rust voor het kind en de voorlezende ouder. Wij van Vaderklap zijn grote (voor)leesfans. Niet alleen omdat het een deel van de avondritueel (link) is, maar ook omdat we het gewoon leuk vinden. Het is iets dat we weliswaar veel, maar nog niet voldoende doen.

 

download.jpg

We kunnen u, beste vader, alleen maar vragen om dit ook vaak te doen. Lezen is niet alleen leuk, het is immers ook goed. Cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden worden gestimuleerd. Zo kan een emotionele gebeurtenis zoals een verlies van een dierbare, de komst van een broertje of een ijkmoment zoals naar school gaan voorbereid en verwerkt worden aan de hand van een boek.

Veel bekende sprookjes gaan immers over een emotionele gebeurtenis zoals het verlies van een dierbare bv De Leeuwenkoning of Bambi. De bekende reeksen van Anna en Karel bespreken elk thema van een broertje krijgen tot de kamer opruimen. Berre en Fleur gaat over bloemen en een eerste verliefdheid en Mama Kwijt, tenslotte, bespreekt het (tijdelijk) verliezen van je mama. Het zijn maar enkele van de vele voorbeelden.

Uiteraard bevordert het (voor)lezen hun taalvermogen. De gevolgen voor woordenschat en zinsconstructies zijn bewezen, net zoals het sneller leren schrijven, beter begrijpend lezen, etc. Je vergroot hun leefwereld met de wereld in het boek. Je prikkelt hen en brengt ze flink wat kennis bij. Neem ze bijvoorbeeld mee naar de jungle met  Mijn Grote Jungle Zoekboek of naar het bos met Het Grote Bosboek. Stimuleer hun fantasie, verzin samen een einde en neem ze mee op een zelfverzonnen verhaallijn. In “Waar is de Taart” combineert de auteur verschillende verhaallijnen die uiteindelijk samen uitmonden in één groot feest.

Het is moment waarbij ik bij de kinderen ben en actief tijd met ze doorbreng. Met boeken breng ik ze niet alleen woorden bij. Ook waarden, fantasie, contrasten en vindingrijkheid.
— Founding vader D
DSC_8851.jpg

Eerlijk, één van de belangrijkste redenen waarom wij fan zijn is omdat het ook een moment van rust en structuur is. Na een drukke werkdag is het nog even samen nagenieten om vervolgens al dan niet samen in te dommelen. (Voor)lezen hoeft natuurlijk geen exclusieve avondlijke aangelegenheid zijn. Ook overdag brengt het vaak rust en geborgenheid.

 

Wanneer ze moe is, wil ze overdag al eens Netflix kijken. Stel ik haar dan echter voor om samen een boekje te lezen, dan zegt ze niet zelden enthousiast ja.
— Founding vader P

Overdag of ’s avonds, boekjes lezen is sowieso een must. Het is het perfecte excuus om je mooiste voorleesstem te laten horen. Schraap je stem, haal het innerlijke kind naar boven en vertel. Het bevordert niet alleen hun taalvaardigheden, maar zonder twijfel ook de band met je kind.

Een boekje zit standaard in de handtas, reiskoffer of luiertas als we op uitstap gaan. Het is geluidloos afleiden en bezig houden.
— Founding vader D
DSC_8868.jpg

Beste collega-vader,

Misschien klop jij ook lange dagen, sta je uren in de file en voel je je quasi verplicht daarna nog eens virtueel sociaal te zijn. Het is dan ook gemakkelijk en begrijpelijk om onze kinderen achter een tablet of voor de tv te plaatsen. Ook wij trappen al in deze val. We zitten immers zelf veel op een scherm te zien. Dwing jezelf echter om die eventuele schermdrang opzij te schuiven. Doe het voor jezelf en je kind.

In een wereld waarin we overladen worden met negatieve berichten in de media over de natuur, het klimaat, economie, maatschappij en politiek, is het voorleesmoment een momentje van veilig en geborgen zijn, van warmte en vertrouwen. Met het gezin of alleen met het kind in de zetel of op het bed. 

Gewoon samen zijn. Even alle zorgen vergeten. Gewoon samen iets doen. Samen lezen.

Vergeet dus die smartphone, klap dicht die laptop. Neem een dekentje en wat kussens bij de hand, maak de schoot vrij, laat ze een leuk boekje kiezen, schraap de stem en dompel je samen onder in een nieuw avontuur. Het is zo simpel, zo eenvoudig, helemaal gratis en geeft zoveel voldoening.

Reis samen naar een fantasiewereld, klauter over bergen, vlieg door de wolken, ontmoet de wildste dieren en de grappigste wezens. Lach samen, knuffel samen.

Maak samen plezier.

Leve lezen, wees een voorleespapa!

 

DSC_8860.jpg

Van 18 tot 26 november vindt de Voorleesweek plaats en dit jaar kozen ze als thema "Voorleespapa's". Wij van Vaderklap willen maar al te graag helpen met alle papa's aan het (voor)lezen te krijgen. Ben je zelf een voorleespapa? Deel dan onze oproep, reageer met een foto van jij al voorlezend en wie weet, win je trouwens wel een pakket vol leuke boeken.

Vind hier trouwens onze lijst met de leukste kinderboekjes ter wereld, aldus het Vaderklappubliek. 

 

IL_VOORLEESWEEK17_AFF_A4_AUG17_300DPI_RGB.jpg

Vaderklap founding vader Pieter is de trotse vader van M1 en M2, volgde als West-Vlaming zijn vrouw richting Limburg, houdt van eten en koken en blogt rond die laatste passie op Hot Cuisine de Pierre.