Mosselen vangen voor De bewuste visweek

Onze rivieren, zeeën, meren en oceanen zijn essentieel. Ze voorzien ons van voedsel, zuurstof en bezorgen veel mensen een inkomen. Het is onze taak om voor onze kroost mee te bouwen aan een duurzaam toekomstperspectief waar respect voor de natuur, bescherming van dieren en onze eigen levensvoorzieningen een plek vinden.

De tijd dringt
In de perceptie en de geest van de mensen zouden we er inderdaad allemaal mee bezig moeten zijn. We zeggen volmondig ja tegen duurzame visvangst maar weten we wel waar onze vis precies vandaan komt. Tussen wat we zeggen en wat we doen ligt vaak nog een groot verschil.

De bewuste visweek
Op uitnodiging van Maison Slash en MSC gaan we aan boord van een vissersboot. Eentje specifiek gebouwd om op mosselen te vissen. We willen zien en proeven wat duurzame visserij inhoudt. En om ons te laten kennismaken met de bewuste visweek. Een actie om duurzame visserij kenbaar te maken bij de consument. In ons kielzog zitten de kinderen. Likkebaardend naar een nieuw avontuur.

DSC_2291.jpg

Een fijne ervaring
Aan boord gaan van een boot is voor de kinderen uitaard geweldig. We steken van wal in Bruinisse waar een heldere ochtendzon een warme gloed strooit over het dorp. We proeven het vissersleven en de kille bries bespeelt onze haren. Het is geweldig. We leren alles aan boord kennen en het is er opvallend veilig. We doorkruisen stuurhut en dek op zoek naar interessante prikkels.

DSC_2346.jpg

Mosselen vangen
De missie voor vandaag is mosselen vangen. Zelf had ik het nog nooit gedaan, dus ook voor vader is het heel interessant wat zich allemaal afspeelt op de boot. We halen de vangst op en krijgen inzicht in onze oogst. Uiteraard veel mosselen. Maar ook krabben en zeesterren hebben de weg naar ons net gevonden.

De kookpot in
Als kers op de taart krijgen we ook een portie mosselen voorgeschoteld met bijpassend glaasje wijn. We genieten van een heerlijke mossellunch op het dek. Het is trouwens gelukt om R. voor het eerst mosselen te laten eten. Enkelingen wagen zich zelfs aan rauwe mosselen. Die laten wij aan onze neus voorbij gaan, terwijl we genieten van het spektakel.

Zeehonden als finale blikvanger.
Nu we toch op open water zitten, stuurt de kapitein ons richting enkele zandbanken waar zeehonden zich tegoed doen aan de middagzon. Ze zijn wel met dertig. Heel de regio rond Bruinisse lijkt te barsten van het (zee)leven. Als dit de toekomst is waar we naartoe gaan, teken ik onmiddellijk.


Conclusie
Om de consument helderheid te schenken in wat duurzame visvangst is, zijn de labels MSC en ASC in het leven geroepen. Nu de bewuste visweek er aankomt, is het een extra stimulans om stil te staan bij duurzame visserij en onze eigen toekomst. Doe ook jullie duit in het zakje en deel je verhaal met #debewustevisweek. De week vindt plaats van 24 september tot 30 september 2018.

Bedankt
Maison Slash, MSC en AMC


Vaderklap founding vader Dimi is de trotse vader van A en R, is zaakvoerder van het strategisch ontwerpbureau maneuver.be en z'n passie voor fietsen uit zich in z'n blog pedalar.cc